tromaktiko: Χατζηδάκης: Δεν κλείνει η αξιολόγηση, εγκαινιάζεται τέταρτο μνημόνιο

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Χατζηδάκης: Δεν κλείνει η αξιολόγηση, εγκαινιάζεται τέταρτο μνημόνιο



Τέταρτο μνημόνιο «βλέπει» ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, βαρύ, όπως το χαρακτηρίζει, μνημόνιο που...
θα εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον ως το 2020, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Δεν κλείνει η β' αξιολόγηση, εγκαινιάζεται το 4ο μνημόνιο! Περί αυτού πρόκειται. Ένα βαρύ μνημόνιο, που θα εκτείνεται τουλάχιστον ως το 2020. Με μέτρα 3,6 δις ευρώ, που θα πληρωθούν από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους οποίους υποτίθεται ότι θα υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το 4ο μνημόνιο είναι αποτέλεσμα των ερασιτεχνισμών και της αποτυχημένης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεν ήταν αυτονόητα αυτά τα μέτρα και δεν συμπεριλαμβανόντουσαν στο 3ο μνημόνιο. Ήρθαν στη συνέχεια, διότι τα πράγματα ξέφυγαν και όταν έχεις μεγαλύτερα προβλήματα χρειάζεσαι, δυστυχώς, και βαρύτερη θεραπεία. Τούτη εδώ η κυβέρνηση, λοιπόν, είναι εκ των πραγμάτων - τραγική ειρωνεία - η πιο μνημονιακή κυβέρνηση» αναφέρει ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας στην κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι η ΝΔ καταψηφίζει ακόμη και τα θετικά μέτρα τονίζει: «Δίνουμε 3,6 δισ. και δεν παίρνουμε τίποτε, μιας και τα όποια αντίμετρα θα ληφθούν μόνο αν υπάρξει υπεραπόδοση της υπερφορολόγησης... Εάν και εφόσον δηλαδή».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ προσθέτει ότι η τρόικα δεν ζήτησε το σύνολο των μέτρων, αλλά είναι ο λογαριασμός Τσίπρα -Καμμένου. «Ο λογαριασμός της τσάμπα μαγκιάς και της αποτυχίας στην οικονομία» όπως χαρακτηριστικά λέει.

Κατά τον κ. Χατζηδάκη «η κυβέρνηση κάνει μια πολύ «φιλότιμη» προσπάθεια για να καμουφλάρει τα μέτρα και να δώσει άλλοθι στους βουλευτές της για να τα ψηφίσουν. Προσπαθεί, λοιπόν, να πείσει ο κ. Τσίπρας ότι «το πάλεψε» και είχε «κόκκινες γραμμές». Ποιο ήταν όμως το αποτέλεσμα; Βατερλό παντού. Μας είχε πει ότι δεν θα προ-νομοθετηθούν τα μέτρα για το '19 και το '20. Ήταν και αντισυνταγματικό… Τώρα προ-νομοθετούνται. Μας είχε πει ότι δεν θα ληφθεί ούτε 1 ευρώ νέα μέτρα. Και τώρα λαμβάνονται μέτρα 3,6 δισ. Μας είχε πει ότι τα αντίμετρα θα εξισορροπούσαν τα μέτρα - ένα δίνουμε, ένα παίρνουμε. Τελικά φαίνεται ότι δίνουμε 3,6 δις και δεν παίρνουμε τίποτα!».

Σημείωσε πάντως πως «δεν έχουμε μια γομολάστιχα με την οποία θα διαγράψουμε αυτόματα τις διεθνείς συμφωνίες της χώρας. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ Νο 2 για να πιστεύουμε ότι θα διαγράψουμε τα προβλήματα με ένα νόμο και ένα άρθρο». Και πρόσθεσε: «Αυτές οι συμφωνίες και η οικονομική πολιτική μιας χώρας δεν είναι γραμμένη πάνω σε πέτρες. Μπορεί οι κυβερνήσεις να πάρουν συμφωνίες και να τις κάνουν με τη δουλειά τους και την αξιοπιστία τους καλύτερες, μπορεί να τις κάνουν και χειρότερες. Έχουμε παραδείγματα και για το ένα και για το άλλο. Η Κύπρος πήρε ένα μνημόνιο και μέσα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο κατόρθωσε και βγήκε από το μνημόνιο, διότι είχε μια καλή κυβέρνηση με μια καλή πολιτική. Από την άλλη πλευρά το '15 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπέγραψε ένα μνημόνιο - με δική μας στήριξη για να μην καταστραφεί η χώρα - με θεωρητική έξοδο το '18 και τώρα, λόγω των σφαλμάτων και των ερασιτεχνισμών της κυβέρνησης, το μνημόνιο αυτό παρατείνεται για τουλάχιστον άλλα 2 χρόνια».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!