tromaktiko: Αβραμόπουλος: Η Αυστρία θα ξεκινήσει μετεγκατάσταση προσφύγων

Παρασκευή 14 Απριλίου 2017

Αβραμόπουλος: Η Αυστρία θα ξεκινήσει μετεγκατάσταση προσφύγων



Προηγήθηκαν μερικές συζητήσεις, αλλά ο ίδιος μπορεί να διαβεβαιώσει πως η Αυστρία αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της για την υποδοχή προσφύγων από την Ελλάδα...
και την Ιταλία, στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του που μετέδωσε σήμερα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.

Από τη σκοπιά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν υπάρχει καμία ανάγκη να εξετασθεί αν υπήρξε κάποια παραβίαση της σχετικής συμφωνίας για την ανακατανομή προσφύγων, «τουναντίον επαινούμε την Αυστρία», σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, εκφράζοντας, όπως είπε, τη χαρά του που η Αυστρία θα ξεκινήσει και πάλι με την μετεγκατάσταση, αρχίζοντας με την υποδοχή 50 ασυνόδευτων ανηλίκων.

Πριν από δύο εβδομάδες και ενόψει των αντιπαραθέσεων μεταξύ των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού -Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό- ως προς την μετεγκατάσταση προσφύγων στην Αυστρία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είχε καλέσει την Βιέννη να τηρήσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από Ελλάδα και Ιταλία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εφαρμογή του κοινοτικού προγράμματος ανακατανομής 98.255 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, έως τις 10 Απριλίου είχε πραγματοποιηθεί η μετεγκατάσταση μόνον 16.340 προσφύγων -από τους οποίους οι 11.339 προέρχονταν από την Ελλάδα και οι 5.001 από την Ιταλία- αριθμός που αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό 17% του συνολικού.

Στη βάση του προγράμματος, που είχε υιοθετηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ το 2015, η Αυστρία υποχρεούται να δεχθεί μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2017 την μετεγκατάσταση 1.491 προσφύγων από την Ελλάδα και 462 προσφύγων από την Ιταλία, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υποδεχθεί κανέναν πρόσφυγα στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού.

Την περασμένη εβδομάδα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα -του Λαϊκού Κόμματος- είχε ανακοινώσει την άμεση έναρξη της εφαρμογής του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Αυστρία, προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, κατόπιν εξέτασης επί τόπου της προοπτικής τους ως προς τη χορήγηση ασύλου.

Ο ίδιος είχε τονίσει πως, παρά το γεγονός ότι θεωρεί "λάθος" το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακατανομή προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Βιέννη, τηρώντας τις υποχρεώσεις της, θα προχωρήσει στην εφαρμογή του, ενώ ταυτόχρονα είχε επισημάνει πως το 2016 η Αυστρία υπήρξε η πλέον επιβαρυμένη από όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ από το προσφυγικό ζήτημα, περισσότερο ακόμη και από τη Γερμανία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!