tromaktiko: Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο

Κυριακή 16 Απριλίου 2017

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα στην Πάτμο



Παρουσία αρκετού κόσμου, όπως κάθε χρόνο, πραγματοποιήθηκε χθες στο νησί της Πάτμου, η τελετή του Ιερού Νιπτήρα...

Η τελετή πραγματοποιείται ως γνωστόν, με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και θεωρείται από τις μοναδικές, σε όλη τη χώρα. Ο Νιπτήρας αποτελεί την αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου του Ιησού Χριστού με τους μαθητές του και της προσευχής του στον κήπο της Γεθσημανής.

Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, που τελείται ανά τους αιώνες στα Ιεροσόλυμα, στην Πάτμο, στη Ρώμη και στο Βυζάντιο. Η Ακολουθία του Ι. Νιπτήρα αποτελείται από τρία μέρη:

Στο πρώτο μέρος, εξελίσσεται η συνομιλία με τις παρακαταθήκες του Χριστού μας προς τους μαθητές, τονίζοντας τους τη διακονία και όχι την εξουσία Στο δεύτερο μέρος η ταπείνωση, όπου o Χριστός πλένει τα πόδια των μαθητών. Το τρίτο μέρος της Ακολουθίας, είναι η αγωνία και η προσευχή στη Γεθσημανή.

«Η τελετή του Ιερού Νιπτήρα «ανήκει στην κατηγορία των αυθεντικών βυζαντινών αναπαραστάσεων των Παθών που γνώρισαν και στη Δύση διάδοση, εκεί με τη χαρακτηριστική ονομασία των «μυστηρίων», τελείται αδιαλείπτως από τον 11ο αιώνα, με την ίδρυση της Μονής, αρχικά στο καθολικό ή στην αυλή της.

Τον 16ο αιώνα, μεταφέρθηκε στον εκτός της Μονής χώρο και γίνεται ως τις μέρες μας σε μια απ’ τις πλατείες της Χώρας, πότε Δυτικά, σ΄αυτήν που φέρει το όνομα του Φιλικού Εμμανουήλ Ξάνθου, ή αν ο καιρός δεν το επιτρέπει, Ανατολικά, στην πλατεία της Αγιά- Λε(σ)βιάς ή Πατριάρχου Θεοφίλου Παγκώστα.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!