tromaktiko: Νέα εμπλοκή με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ

Πέμπτη 20 Απριλίου 2017

Νέα εμπλοκή με τις εισφορές στον ΕΦΚΑ



Μπροστά σε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη με τον ΕΦΚΑ και τις ασφαλιστικές εισφορές βρίσκονται 1,5 εκατομμύριο ασφαλισμένοι...
Το μπάχαλο συνεχίζεται και οι ασφαλισμένοι καλούνται να πληρώνουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά, καθώς οι συμψηφισμοί αργού και πάνε για το Σεπτέμβριο στην καλύτερη περίπτωση.

Ειδικότερα οι ασφαλισμένοι ελεύθεροι επαγγελματίες στον ΕΦΚΑ πληρώνουν εισφορές επί πλαστών εισοδημάτων, καθώς υπολογίζονται με βάση το εισόδημα του 2015. Ωστόσο από τότε έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και ενδεχομένως τα εισοδήματα εκείνα να μην υπάρχουν σήμερα.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε ότι θα γίνει συμψηφισμός με βάση τα εισοδήματα του 2016 μόλις κατατεθούν οι νέες φορολογικές δηλώσεις. Όμως η διαδικασία πάει για αργότερα, ενδεχομένως για το τέλος του 2017.

Ταυτόχρονα δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι με μπλοκάκια που δηλώθηκαν στον ΕΦΚΑ βλέπουν τα ειδοποιητήρια να έρχονται κανονικά και να χρωστούν ασφαλιστικές εισφορές. Για την ώρα οι εισφορές εμφανίζονται ως βεβαιωμένες οφειλές και δεν έχει γίνει καμία διαγραφή από τον ατομικό λογαριασμό.

Σημειώνεται ότι μόλις χθες η ΗΔΙΚΑ προκήρυξε δύο διαγωνισμούς για την κατασκευή λογισμικών των οποία θα πλαισιώσουν τα ήδη υφιστάμενα προγράμματα που χρησιμοποιεί ο ΕΦΚΑ για τον υπολογισμό των εισφορών, και την διαχείριση του μητρώου ασφαλισμένων και συνταξιούχων.

Όπως προκύπτει, ο συμψηφισμός των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών με βάση το εισόδημα του 2016 θα γίνει από Σεπτέμβριο. Όσοι πλήρωσαν περισσότερα ή όσοι κατέβαλαν μικρότερες εισφορές θα πρέπει να περιμένουν ακόμη για να δουν τι τελικά θα πληρώσουν, τι θα τους επιστραφεί ή τι θα πρέπει να δώσουν επιπλέον.

Επίσης τώρα έγινε η προκήρυξη για τον ανασχεδιασμό της βάσης δεδομένων μη μισθωτών ΕΦΚΑ και συγγραφή νέων προγραμμάτων για ενσωμάτωση κλάδων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας και υπολογισμό αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!