tromaktiko: Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βελτιώνει τη ψυχική υγεία

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών βελτιώνει τη ψυχική υγεία



Η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μπορεί να βελτιώσει και την ψυχική υγεία, και μάλιστα μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες υποστηρίζει νέα μελέτη...


Ερευνητές από πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας χρησιμοποίησαν δεδομένα από 171 νεαρούς ενήλικες, ηλικίας 18-25 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες και τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό PLOS One,

Οι συμμετέχοντες της πρώτης ομάδας συνέχισαν να τρέφονται όπως συνήθιζαν, στη δεύτερη ομάδα προσφέρονταν καθημερινά δύο επιπλέον μερίδες φρέσκων φρούτων και λαχανικών, ενώ οι εθελοντές της τρίτης ομάδας λάμβαναν κουπόνια για την αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών και υπενθυμιστικά μηνύματα για αύξηση της κατανάλωσής τους.

Η μελέτη διήρκησε δύο εβδομάδες και η εκτίμηση της ψυχολογικής κατάστασης των συμμετεχόντων πραγματοποιήθηκε μέσα από την αξιολόγηση χαρακτηριστικών όπως η διάθεση, η ζωντάνια, η κινητοποίηση και τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

Συνολικά, οι εθελοντές που λάμβαναν τις επιπλέον μερίδες φρούτων και λαχανικών φάνηκαν να έχουν την υψηλότερη κατανάλωση των εν λόγω τροφίμων, φτάνοντας τις 3,7 μερίδες ανά ημέρα, κατά μέσο όρο, ενώ παρουσίασαν βελτίωση σε χαρακτηριστικά της ψυχικής υγείας, όπως η ζωντάνια και η κινητοποίηση.

Από την άλλη, καμία ομάδα δεν παρουσίασε βελτίωση σε συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, γεγονός που οι ερευνητές αποδίδουν στη σύντομη χρονική διάρκεια της μελέτης.

Ωστόσο, αναφέρουν πως τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν πως η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να έχει άμεσα οφέλη για την ψυχική υγεία, γεγονός που μένει να επιβεβαιωθεί από περισσότερες και πιο μακροχρόνιες μελέτες.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!