tromaktiko: Πώς ο διχασμός των Τούρκων υπερεθνικιστών απειλεί τον Ερντογάν

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Πώς ο διχασμός των Τούρκων υπερεθνικιστών απειλεί τον Ερντογάν



Καθώς η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα στην Τουρκία έχει αρχίσει, στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκονται οι υπερεθνικιστές της Τουρκίας...
Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συμμάχησε μαζί τους για να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, ωστόσο παρότι το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχει ταχθεί στο πλευρό του Τούρκου προέδρου, η εκλογική του βάση είναι βαθιά διχασμένη, με πολλές προσωπικότητες του κινήματος να είναι αντίθετες στη μεταρρύθμιση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η 60χρονη πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η οποία χαίρει μεγάλης δημοτικότητας, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ. Αφού διαγράφηκε από το MHP τον Σεπτέμβριο, έπειτα από απόπειρα ανατροπής του Μπαχτσελί, έχει αναχθεί σε μια από τις βασικές προσωπικότητες του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο διχασμός των υπερεθνικιστών αποτελεί κίνδυνο για τον Ερντογάν, διότι η ψήφος τους θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη τώρα που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος φαίνεται να είναι αμφίρροπο, όπως υπογραμμίζει ο Σαμίμ Ακγκενούλ καθηγητής του πανεπιστημίου του Στρασβούργου.

Έχοντας επίγνωση ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητά του να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του, το MHP έχει διαγράψει πολλά στελέχη του που είναι αντίθετα στη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η προσέγγιση Ερντογάν – Μπαχτσελί μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αφού οι δύο άνδρες στο παρελθόν έχουν έρθει σε έντονη αντιπαράθεση. Εάν κερδίσει το «ναι» το MHP θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, εκτιμά ο Μεχμέτ Γκιουνάλ, ένας από τους αναπληρωτές προέδρους του κόμματος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Μπαχτσελί θα μπορούσε ακόμη και να διοριστεί αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αν περάσει η συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ο Ερντογάν έκανε πάντως μια κίνηση υψηλού συμβολισμού επισκεπτόμενος τον τάφο του ιδρυτή του MHP Αλπαρσλάν Τουρκές, με την ευκαιρία των 20 ετών από τον θάνατό του.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο μακριά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ έκανε άνοιγμα προς τους Γκρίζους Λύκους. Η πρόκληση για τον Ερντογάν είναι «να πείσει τους εθνικιστές φασίστες ότι είναι ο πρώτος από τους Γκρίζους Λύκους» επεσήμανε ο Ακγκενούλ.

Ο δρόμος του Ερντογάν δεν είναι στρωμένος με ρόδα, καθώς πρέπει να δώσει εγγυήσεις σε αυτούς τους ψηφοφόρους χωρίς παράλληλα να αποξενώσει τους συντηρητικούς Κούρδους, οι οποίοι παραδοσιακά ψηφίζουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Όμως για μεγάλο αριθμό υπερεθνικιστών, που δεν έχουν δει θετικά τις υποχωρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι στους Κούρδους, αλλά ούτε την υποδοχή σχεδόν 3 εκατομμυρίων Σύρων, η υποστήριξη του Μπαχτσελί προς τον Ερντογάν μοιάζει με προδοσία.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!