tromaktiko: Το μυστικό για ευτυχισμένη και υγιή ζωή

Σάββατο 15 Απριλίου 2017

Το μυστικό για ευτυχισμένη και υγιή ζωή



Σε μια μακροχρόνια έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ με τίτλο «Grant and Glueck study» καταγράφονταν η σωματική και ψυχική υγεία δύο ομάδων...


Συγκεκριμένα η έρευνα που ξεκίνησε για πρώτη φορά το 1938, εστίαζε σε 465 φτωχούς άνδρες που μεγάλωσαν στη Βοστόνη από το 1993 ως το 2014 (Grant study) και 268 αποφοίτους των ετών 1993-1994 του Χάρβαρντ (Glueck study).

Εξαιτίας του γεγονότος ότι η έρευνα διήρκεσε πάρα πολλά χρόνια, πολλοί ερευνητές χρειάστηκε να δουλέψουν σε αυτή. Μεταξύ άλλων, έκαναν εξετάσεις αίματος, τομογραφίες εγκεφάλου και συνεντεύξεις με τους συμμετέχοντες στην έρευνα.

Το πιο ξεκάθαρο μήνυμα που βγήκε από τα αποτελέσματά της είναι ότι οι καλές σχέσεις μας βοηθάνε να είμαστε πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένοι. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίζουν ρόλο ούτε τα χρήματα, ούτε η επαγγελματική επιτυχία, ούτε η αναγνώριση, μόνο η αγάπη.

Όταν έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να στηριχτούμε, είμαστε πιο ήρεμοι, νοιώθουμε λιγότερο πόνο, τόσο σωματικό όσο και ψυχικό, διατηρούμε το μυαλό μας σε καλύτερη κατάσταση.

Φαίνεται επίσης ότι όσοι νοιώθουν μοναξιά, είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερη υγεία και να πεθάνουν νωρίτερα.

Επιπλέον οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν χρειάζεται μόνο να έχουμε πολλές φιλίες ή μία μόνιμη ερωτική σχέση αλλά ότι παίζει μεγάλο ρόλο η ποιότητα των σχέσεων που έχουμε, το πόση ασφάλεια και αγάπη νοιώθουμε σε αυτές.

Επίσης προτείνουν, αν περνάμε δύσκολες φάσεις στη ζωή μας (π.χ. πένθος, διαζύγιο, απόλυση κ.α.), να ζητάμε βοήθεια από κάποιον σύμβουλο, ψυχολόγο, ομάδα υποστήριξης κλπ.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!