tromaktiko: Πλάνα - Ντοκουμέντο: "Όργιο" νοθείας στο Δημοψήφισμα - Υποστηρικτής του "ναι" έριξε έξι ψηφοδέλτια στην κάλπη...

Δευτέρα 17 Απριλίου 2017

Πλάνα - Ντοκουμέντο: "Όργιο" νοθείας στο Δημοψήφισμα - Υποστηρικτής του "ναι" έριξε έξι ψηφοδέλτια στην κάλπη...



Πριν καν ανοίξουν οι κάλπες για το δημοψήφισμα στην Τουρκία οι φωνές πως θα υπάρξει νοθεία υπέρ της θέλησης του Ερντογάν ήταν πολλές...
Κατά τη διάρκεια της Κυριακής (16.04.2017) πολλά ήταν τα video και οι φωτογραφίες που έδειχναν πως κάποιοι… "μαγείρευσαν" αποτελέσματα.

Το πρωί της Κυριακής, το "Turkey untold" έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν πως η διαδικασία του δημοψηφίσματος στην Τουρκία, δεν μοιάζει τόσο αδιάβλητη. Νέα ντοκουμέντα κυκλοφόρησαν στα social media από τη στιγμή που "κλείδωσε" η νίκη του Ερντογάν.

Τον γύρο του διαδικτύου έχει κάνει βίντεο όπου Τούρκος ψηφοφόρος φαίνεται να ψηφίζει «ναι» έξι φορές στο δημοψήφισμα.

Όπως ήταν φυσικό το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σάλο, και το επίμαχο υλικό κυκλοφορεί ευρέως στα τουρκικά ΜΜΕ που κάνουν λόγο για σοβαρή παρατυπία καθώς έρχεται να προστεθεί στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για ασφράγιστα ψηφοδέλτια που έγιναν δεκτά από τις εφορευτικές επιτροπές πολλών εκλογικών τμημάτων.

Το βίντεο τραβήχτηκε, όπως φαίνεται, στην επαρχία Σανλιούρφα (σ.σ. παλαιότερα γνωστή ως Έδεσσα) και η τουρκική ιστοσελίδα Turkish Minute υπογραμμίζει ότι φαίνεται να είναι αυθεντικό.

Σε άλλο βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, υποστηρικτές του  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζονται να μοιράζουν κενά ψηφοδέλτια έξω από εκλογικά κέντρα.

Ένστολοι ψηφίζουν και με τα όπλα τους ανά χείρας, μαζική παραγωγή ψηφοδελτίων υπέρ του "Ναι" σε εκλογικό τμήμα και κοινοτάρχης μιας περιοχής βγαίνει από το παραβάν με 5 (!) φακέλους.






Έγκυρα τα ψηφοδέλτια"
 

Για το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο, πάντως, όλα έγιναν καλώς και δεν υπάρχει καμία απόδειξη νοθείας! Τα ψηφοδέλτια και οι φάκελοι που δόθηκαν στους ψηφοφόρους είχαν δοθεί από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) και είναι έγκυροι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (17.04.2017) ο επικεφαλής του Συμβουλίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο πρόεδρος του YSK Σαντί Γκιουβέν δήλωσε πως μια απόφαση της τελευταίας στιγμής από το συμβούλιο να επιτρέψει να χρησιμοποιηθούν στο δημοψήφισμα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια δεν είναι χωρίς προηγούμενο, καθώς η κυβέρνηση είχε στο παρελθόν επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Οι υποστηρικτές του «Όχι» επισημαίνουν πως η απόφαση δημιουργεί ζητήματα για την εγκυρότητα της ψηφοφορίας. Ο Γκιουβέν δήλωσε πως η απόφαση ελήφθη πριν μπουν στο σύστημα αποτελέσματα και ότι μέλη του κυβερνώντος κόμματος AKP και της αντιπολίτευσης ήταν παρόντα σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα και υπέγραψαν τις αναφορές.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!