tromaktiko: Το παπαδοπαίδι που έγινε μαχητής του ISIS

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Το παπαδοπαίδι που έγινε μαχητής του ISIS



Με τα μπλε μάτια, τα καστανά μαλλιά και ένα χαμόγελο που ακτινοβολεί, ο μικρός Michael Delefortrie είχε όλα εκείνα...
τα εξωτερικά χαρακτηριστικά που θα περίμενε κανείς να έχει ένα αγγελικό παπαδοπαίδι. Και τα πράγματα ήταν ακριβώς έτσι... Στα νεανικά του χρόνια, ο Michael ήταν ένα θρησκευόμενο παιδί, πήγαινε κάθε Κυριακή με την οικογένειά του στην Εκκλησία, παρακολουθούσε, αλλά και συμμετείχε στη λειτουργία. Είκοσι χρόνια αργότερα, τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά: Ο Michael έγινε Younnes και την ίδια ώρα από Χριστιανός μετατράπηκε σε Μουσουλμάνος.

Μία μέρα αποφάσισε να αφήσει το φιλήσυχο προάστιο του Βελγίου και να πάει να πολεμήσει στο πλάι του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Η δημοσιογράφος του CNN Clarissa Ward, τον συνάντησε στο Βέλγιο όπου επέστρεψε εξακολουθώντας να υποστηρίζει την ιδεολογία των εξτρεμιστών με την ευχή ότι κάποτε θα επιστρέψει. «Μετάνιωσα που γύρισα πίσω», λέει. «Θέλω να ζήσω στο χαλιφάτο», συμπληρώνει. Στη συνάντηση για τις ανάγκες της συνέντευξης ο Younnes δεν ανταλλάσσει χειραψία με τη δημοσιογράφο γιατί είναι γυναίκα, «αλλά είναι ευγενικός, απολογείται που άργησε, λέει αστεία μέχρι που φλερτάρει τη νεαρή βοηθό μου...», γράφει η Ward.

Καθώς απορρίπτει την εθνικότητά του- «δεν είμαι Βέλγος, είμαι Μουσουλμάνος»- και θέλει να δει τη Σαρία να εφαρμόζεται στη Δύση, δηλώνει ευτυχής με τις επιταγές κοινωνικής πρόνοιας που λαμβάνει από τη βελγική κυβέρνηση. «Αυτό είναι το νέο πρόσωπο του ισλαμικού εξτρεμισμού στη Δύση;», διερωτάται η δημοσιογράφος «Πιστεύω πως η απάντηση είναι ναι... και όχι».


Τα παιδιά χρόνια και η προσχώρηση στο Ισλαμικό Κράτος

Ο 28χρονος, μεγάλωσε σε μια συνηθισμένη μικροαστική οικογένεια λευκών στο Βέλγιο. «Μεγαλώσαμε σαν κανονικοί Καθολικοί πολίτες, με τις γιορτές και όλα τα σχετικά» είπε ενθυμούμενος τα παιδικά του χρόνια και έπειτα πρόσθεσε πως «τις Κυριακές ευχαριστούσαμε τον Θεό και κάπως έτσι κυλούσαν τα πράγματα».

Έπειτα από μια αρκετά δύσκολη παιδική ηλικία, που όπως αποκαλύπτει τον σημάδεψε ο αλκοολισμός της μητέρας του, οι γονείς του χώρισαν και ο ίδιος διεγνώσθη με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Άρχισε να καπνίζει κάνναβη, να πειραματίζεται με σκληρές ναρκωτικές ουσίες και να αμελεί τελείως τα μαθητικά του καθήκοντα. «Αναζητούσα την ταυτότητά μου, όπως κάνουν όλοι στον κόσμο», αναφέρει για την προβληματική του εφηβεία. Στα 16 του, τα πάντα άλλαξαν στη ζωή του όταν έπεσε στα χέρια του το βιβλίο «The Way of the Muslim».

Όπως αναφέρει, το Ισλάμ του προσέφερε την υπόσχεση σε έναν σκοπό και μια δομή στην ζωή του, καθώς του έδωσε σαφείς κανόνες και μια ηθική διαύγεια, σε έναν κόσμο που ο κυρίαρχος φιλελευθερισμός ευνοεί το γκρίζο από το μαύρο ή το άσπρο χρώμα. Έτσι, ο Michael έγινε Younnes που στα αραβικά σημαίνει περιστέρι. Η νέα του θρησκεία τον ώθησε να πάει ένα βήμα εμπρός από τον Χριστιανισμό και όπως λέει «Μπορώ να το συγκρίνω με την αγορά ενός κομπιούτερ. Αν ξέρεις πως κυκλοφορεί το Windows 10 δεν θα πας να αγοράσεις το Windows XP, καθώς πρόκειται για μια αναβάθμιση».

Η αναβάθμιση αυτή, του άνοιξε τις πόρτες της Μουσουλμανικής κοινότητας του Βελγίου, όπου μια μικρή, τοπική ομάδα φονταμενταλιστών αναδυόταν με τον καιρό και έσπρωξε τον Delefortrie στην τελική του ριζοσπαστικοποίηση. Παντρεμένος τρεις φορές, ονόμασε έναν από τους γιους του Οσάμα Μπιν Λάντεν. «Είμαι περήφανος για αυτό, γιατί αυτός ο άνθρωπος ήταν ήρωας», δηλώνει αναφερόμενος στο τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. «Αν πρέπει να καταδικάσουμε όλους όσους σκοτώνουν, η κόλαση θα ήταν γεμάτη», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Όταν ήταν 20 ετών, άρχισε να εργάζεται σε έναν φούρνο όπου γνώρισε έναν άνθρωπο που κήρυττε στους δρόμους τα πιστεύω του. Ήταν ο βέλγος Fouad Belkacem, αρχηγός της ομάδας Σαρία του Βελγίου -μια ομάδα που είχε χαρακτηριστεί από τις Βελγικές αρχές ως «ένα σωρό από κλόουν με μακριά γένια και λευκά φορέματα».

Η συγκεκριμένη ομάδα όμως, ήταν πολύ περισσότερα από αυτά που περιέγραφε η κυβέρνηση. Δρούσε ως αγωγός για την τρομοκρατική οργάνωση και έστελνε νεαρούς Βέλγους στη Συρία για να α στρατολογηθούν στις στρατιωτικές μονάδες του ISIS. Ο Delefortrie έγινε ένα με αυτή την ομάδα.

«Μπορείς κάνεις ένα βήμα πίσω, να κάνεις τις προσευχές σου και να είσαι ικανοποιημένος ή μπορείς να πας ένα βήμα παρακάτω και να δοκιμάσεις τις πρακτικές που μαθαίνεις» είπε εξηγώντας ότι το ταξίδι του στην Συρία ήταν η απάντηση σε όλες τις προσευχές του: «Τελικά υπάρχει ένα μέρος στον πλανήτη όπου μπορούμε να είμαστε 100% Μουσουλμάνοι». Όπως εξηγεί, επέλεξε τον ISIS, τη πιο βίαια και αδίστακτη ισλαμική ομάδα, γιατί αυτοί είναι περισσότερο αφοσιωμένοι να εφαρμόσουν το νόμο της Σαρία. «Είναι ξεκάθαροι σε αυτό που προσπαθούν να πετύχουν: να παλέψουν εις το όνομα του Αλλάχ».

«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη οπότε είναι κάτι το φυσιολογικό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν. Στην Αμερική εκτελούν ανθρώπους με βελόνες και με ηλεκτρικές καρέκλες. Είναι και αυτές εκτελέσεις», λέει ερωτηθείς για τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και αναφορικά με το αν προσωπικά ένοιωθε την ανάγκη να σκοτώσει, απάντησε: «Αυτός είναι ο Ισλαμικός νόμος. Και πιστέψτε με δεν είναι αστείο να εκτελείς ανθρώπους- είναι κάτι το τρομερό, αλλά ναι θα το έκανα. Δεν σκότωσα κάποιον όσο ήμουν εκεί, ούτε και πυροβόλησα κανέναν». Παραδέχεται πάντως πως συνέλαβε ύποπτους και φυλάκισε κρατούμενους.

Ο Younnes, ένας από τους περίπου 5.000 που στρατολογήθηκαν στο Ισλαμικό Κράτος από χώρες της Δύσης, υπερασπίζεται τις βαρβαρότητες των εξτρεμιστών- τους αποκεφαλισμούς ή τις εκτελέσεις. Λέει ότι «δεν πρέπει να κριτικάρουμε τους Μουσουλμάνους δημοσίως» και πως «Είναι νεαροί άνθρωποι- ποιος δεν θα ήθελε να κάνει επίδειξη; Φυσικά δεν σημαίνει πως είναι και το σωστό πράγμα να κάνεις. Αν εκτελείς κάποιον ή αν σκοτώνεις κάποιον στην μάχη, πρέπει να το κρατήσεις για σένα και για τον Αλλάχ καθώς το κάνεις για αυτόν και όχι για να καυχιέσαι».

Ο Delefortrie πέρασε δυο μήνες με το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία αλλά επέστρεψε στην Ευρώπη για να δει τη γυναίκα του. «Η ζωή στην εμπόλεμη ζώνη, δεν ήταν βόλτα για τσάι...», λέει.Στο Βέλγιο, συνελήφθη μαζί με άλλα μέλη του Sharia4Belgium και κατηγορήθηκαν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. Έμεινε δυο μήνες στη φυλακή, περιμένοντας τη δίκη του μαζί με άλλους εξτρεμιστές του Ισλάμ- τελικά καταδικάστηκε σε τριετή φυλάκιση ενώ ο ιδρυτής της οργάνωσης της Σαρίας του Βελγίου, καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη.

Κάθε μήνα, λαμβάνει από την κυβέρνηση το επίδομα των 500 δολαρίων- πρόσφατα κόπηκε διότι βρήκε δουλειά σε μαγαζί επισκευής ποδηλάτων. «Θα πάρω τα λεφτά μου από το κράτος» είπε γελώντας και πρόσθεσε «αν θέλουν να με κρατήσουν εδώ, πρέπει να πληρώσουν».

Όπως σημειώνει πάντως, δεν επέστρεψε στο Βέλγιο για να υλοποιήσει κάποιο τρομοκρατικό χτύπημα:

«Γιατί να το κάνω; Είμαι εδώ για να ζήσω. Κάτι τέτοιο δεν είναι στην ατζέντα μου. Κάνω ότι μπορώ για να διαδώσω τα μηνύματα του Ισλάμ. Αυτός είναι ο στόχος μου. Δεν είναι κάθε Μουσουλμάνος που έχει μια ιδεολογία απαραίτητα τρομοκράτης ή κάποιος που σκοπεύει να ανατιναχθεί σε ένα εμπορικό κέντρο»
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!