tromaktiko: Ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Μοσούλη άλλοι 200.000 άνθρωποι

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Μοσούλη άλλοι 200.000 άνθρωποι



Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως έως και 200.000 επιπλέον άνθρωποι μπορεί να διαφύγουν από τη Μοσούλη καθώς οι ιρακινές...
δυνάμεις εισέρχονται στις τελευταίες συνοικίες που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ιρακινές αρχές και υπηρεσίες αρωγής καταβάλλουν ήδη μεγάλες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των εκτοπισμένων αφού οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν ένα νέο μέτωπο νωρίτερα αυτόν τον μήνα εναντίον των τζιχαντιστών στη Μοσούλη, σύμφωνα με το reuters.

Υποστηριζόμενες από τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό, οι ιρακινές δυνάμεις έχουν απωθήσει το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο εξακολουθεί να ελέγχει μόνο περίπου 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα της πόλης και επιδιώκουν να κηρύξουν τη νίκη τους πριν από τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Οι τζιχαντιστές πάντως εξακολουθούν να ελέγχουν την Παλιά Πόλη, όπου αναμένεται ότι θα στήσουν και την τελευταία γραμμή της άμυνάς τους, μέσα στους πυκνοκατοικημένους στενούς δρόμους που είναι αδιάβατοι για τα τεθωρακισμένα οχήματα.

«Καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εντείνονται και μεταφέρονται πλησιέστερα στην περιοχή της Παλιάς Πόλης της Μοσούλης, αναμένουμε ότι θα διαφύγουν άλλοι 200.000 άνθρωποι», αναφέρει σε δήλωσή της η Λιζ Γκράντε, συντονίστρια των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ, χαρακτηρίζοντας τους αριθμούς «ανησυχητικούς».

«Οι αριθμοί των ανθρώπων που μετακινούνται είναι τώρα τόσο μεγάλοι, γίνεται όλο και δυσκολότερο να εξασφαλίσουμε ότι οι άμαχοι λαμβάνουν την αρωγή και την προστασία που χρειάζονται».

Σχεδόν 700.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από τη Μοσούλη μετά την έναρξη της εκστρατείας για την ανακατάληψη της πόλης τον περασμένο Οκτώβριο, αναζητώντας καταφύγιο είτε σε φίλους και συγγενείς είτε σε καταυλισμούς.

Το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιρακινός στρατός και άλλες τοπικές δυνάμεις ασφαλείας υποχρέωσαν περισσότερες από 300 εκτοπισμένες οικογένειες να επιστρέψουν σε συνοικίες της Μοσούλης που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την απειλή επίθεσης από το Ισλαμικό Κράτος.

«Οι οικογένειες αυτές δεν θα πρέπει να εξαναγκάζονται να επιστρέψουν σε μη ασφαλείς περιοχές και σε περιοχές που δεν έχουν νερό, τρόφιμα, ηλεκτρικό ή υγειονομικές εγκαταστάσεις, δήλωσε η Λάμα Φακίχ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!