tromaktiko: Βροχή περικοπών και πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα ή πέντε χρόνια - Τι προβλέπει το τελικό κείμενο του Μνημονίου

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Βροχή περικοπών και πλεονάσματα 3,5% για τέσσερα ή πέντε χρόνια - Τι προβλέπει το τελικό κείμενο του Μνημονίου



Καταιγίδα προαπαιτούμενων έρχεται στη Βουλή έως τις 15 Μαίου με στόχο να ψηφιστούν έως τις 18 Μαίου και η ελληνική κυβέρνηση...
να προσέλθει στο Eurogroup της 22ας Μαίου χωρίς νομοθετικές εκκρεμότητες.

Το νέο Μνημόνιο, «προαπαιτούμενο» για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να περάσει σε πιο ώριμη φάση η διαπραγμάτευση για το χρέος, φέρνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως και το 2021, ίσως και το 2022, δηλαδή για τέσσερα ή και πέντε χρόνια, περικοπές στις συντάξεις και μείωση του αφορολόγητου, «μαχαίρι» σε επιδόματα, ακόμη και στα επιδόματα ανεργίας και θέρμανσης, εξορθολογισμό στα ειδικά μισθολόγια και αλλαγές στο καθεστώς των φοροελέγχων και των φοροπροστίμων.
53 σελίδες

Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, έκτασης 53 σελίδων με ημερομηνία 2 Μαίου 2015:

• Ξεκαθαρίζει πως θα ζητηθούν ισχυρές διαβεβαιώσεις. Το ΔΝΤ θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τη ΝΔ για να διασφαλιστεί η μη αναστρεψιμότητα των μέτρων της διετίας 2019 - 2020, ενώ παράλληλα οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να παράσχουν γραπτή δήλωση και ανεξάρτητη νομική γνωμοδότηση που θα επιβεβαιώνει ότι ο χαρακτήρας τόσο της μεταρρύθμισης του φόρου εισοδήματος όσο και των αντίμετρων ειναι συμβατός με το ελληνικό Συντάγμα. Νομική γνωμοδότηση θα πρέπει να δώσουν οι ελληνικές αρχές και για το ότι οι μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις είναι σύμφωνες με το ελληνικό Σύνταγμα και με το Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων.

• Ζητά να «τρέξουν» οι διαδικασίες από την Τράπεζα της Ελλάδας και το υπουργείο Οικονομικών για να καταρτιστεί οδικός χάρτης χαλάρωσης των capital controls, με τα βήματα να συνδέονται με μετρήσιμα σημάδια βελτίωσης της εμπιστοσύνης στην αγορά και των συνθηκών ρευστότητας, καθώς και της υλοποίησης κεντρικών πολιτικών.

• Στο φορολογικό πεδίο προβλέπει νέο καθεστώς στους φορολογικούς ελέγχους και τα πρόστιμα τα οποία θα μειώνονται κατόπιν ελέγχων, εφόσον ο φορολογούμενος - ελεγχόμενος συνεργάζεται, επανεξέταση των εκπτώσεων και φορολογικών κινήτρων για τις επιχειρήσεις με στόχο την κατάργηση όσω κρίνεται πως δεν εξυπηρετούν τους σκοπούς για τους οποίους θεσμοθετήθηκαν.

• Φέρνει μεγάλες περικοπές επιδομάτων, φοροαπαλλαγών και κοινωνικών παροχών και διατήρηση των πλεονασμάτων 3,5% για πέντε χρόνια.

[1] Τα οικογενειακά επιδόματα περικόπτονται κατά 8,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 10 εκατ. το 2018, ενώ κατά 58 εκατ. μειώνεται το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, από το 2018.

[2] Επίσης, τα επιδόματα ανεργίας μειώνονται κατά 1,5 εκατ. ευρώ το 2017 και κατά 2 εκατ. το 2018. Η κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης για εξορθολογισμό δημοσίων δαπανών κατά 189 εκατ. ευρώ το 2018

[3] Οπως προκύπτει από το κείμενο που διέρρευσε μέσω της Ηandelsblatt, αν όλα τα μέτρα που προβλέπονται στην πρώτη αξιολόγηση νομοθετηθούν εγκαίρως και έχουν το προβλεπόμενο αποτέλεσμα υπάρχει ένα κενό 0,3% του ΑΕΠ το 2018 το οποίο προβλέπεται να κλείσει με, εξορθολογισμό των δαπανών υγείας (259 εκατ. ευρώ), περίπου 125 εκατ. ευρώ από το claw back (125 εκατ. ευρώ το 2017 και 188 εκατ. το 2018), φορολόγηση ενοικιάσεων Airbnb (48 εκατ. ευρώ), ο εξορθολογισμός των κινήτρων απόδοσης στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου (33 εκατ. ευρώ) και 7 εκατ. ευρώ από τις αμυντικές δαπάνες με αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού επιδομάτων επικινδυνότητας κ.α.

[4] Εφόσον επιτυγχάνονται και υπερκαλύπτονται οι στόχοι η χώρα μπορεί να προχωρήσει -σε συμφωνία με τους θεσμούς- σε μέτρα που ενδυναμώνουν την κοινωνική προστασία ή μειώνουν το φορολογικό βάρος, στο ύψος της υπεραπόδοσης. Τα μέτρα που αφορούν τη μείωση του αφορολόγητου θα εφαρμοστούν το 2019 και όχι το 2020 που προβλέπεται αν το ΔΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί κρίνουν στην τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος ότι αυτό είναι απαραίτητο για να πιαστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ το 2019. Τα αντίμετρα τα οποία θα εφαρμοστούν επίσης αν εκτιμηθεί από όλους τους θεσμούς σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές ότι επιτυγχάνεται ο στόχος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα θα εισαχθεί στη Βουλή στις 15 Μαίου για να ψηφιστεί στις 18 Μαίου.
Ασφυκτικό χρονο­διάγραμμα

Όπως προειδοποιούν ήδη ξένοι αξιωματούχοι το χρονοδιάγραμμα ειδικά ως προς την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση παραμένει ασφυκτικό, και με τα σημερινά δεδομένα, η πόρτα του QE θα μπορούσε να ανοίξει μεταξύ Ιουλίου - Σεπτεμβρίου, στο καλό μόνο σενάριο για την Ελλάδα.

Προς Ιούνιο, Ιούλιο
Για χρέος, πλεονάσματα, και κυρίως χρηματοδοτική εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα απαιτηθεί διάστημα ορισμένων εβδομάδων προκειμένου να δρομολογηθούν απαραίτητες διαδικασίες, μετατοπίζοντας προς τον Ιούνιο - Ιούλιο, ένα πιο ξεκάθαρο τοπίο.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!