tromaktiko: «Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για το χρέος»

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

«Η μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να καταλήξουμε σε συμφωνία για το χρέος»Η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος, σημείωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε εφόλης...
της ύλης συνέντευξη του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», στον απόηχο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Πεκίνο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «για εμάς, το βασικό ζήτημα είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης» και πως «οτιδήποτε οδηγεί σε μια ρύθμιση του χρέους τέτοια που να ανοίγει την πόρτα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι καταρχήν από τη δική μας πλευρά αποδεκτό».

Τόνισε, ενόψει του Eurogroup της 22ας Μαΐου, πως για να υπάρξει συνολική συμφωνία δεν μπορεί παρά να προσδιοριστεί το συγκεκριμένο μονοπάτι για τα πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί από αυτό εξαρτάται και το ύψος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Επισήμανε ότι αυτή η συζήτηση είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει στο προσεχές Eurogroup και ευελπιστούμε, είπε, να ολοκληρωθεί και στη συγκεκριμένη συνεδρίαση. Επισήμανε ότι επί του θέματος αυτού υπάρχει μια σύγκρουση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας που σοβεί επί 7 χρόνια, για να σχολιάσει σε αυτό το πλαίσιο πως «αν δεν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις στις 22 και χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα, νομίζω δεν είναι τόσο τρομερό».

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο κ. Τζανακόπουλος είπε πως εκτιμά ως εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν είναι διατεθειμένο να ξαναμεταθέσει το ελληνικό πρόβλημα, και έχει πάρει την πολιτική απόφαση ότι εφόσον δεν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα και εφόσον δεν προκύψει εντός των επόμενων ημερών μια απόφαση που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, θα αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. \«Θα μπορούσα να πω ότι αυτή είναι μια στάση του ΔΝΤ που είναι και ειλικρινής και την οποία συμμερίζεται απολύτως η ελληνική πλευρά», σχολίασε, για να προσθέσει ότι ωστόσο δεν φαίνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι και η περισσότερο πιθανή. «Εκτιμώ ότι η συντριπτικά μεγαλύτερη πιθανότητα είναι να έχουμε καταλήξει πολύ σύντομα σε μια συμφωνία για το χρέος», τόνισε.

Αναφορικά με τη θέση που εξέφρασε εκ νέου ο πρωθυπουργός ότι αν δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι πρόκειται για τη δήλωση του προφανούς. Δηλαδή, είπε, τα μέτρα που θα ψηφιστούν αποτελούσαν απαίτηση του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο πρόγραμμα, όμως το Ταμείο είχε απαιτήσεις και από τους Γερμανούς και την Ευρωζώνη. «Εφόσον οι προϋποθέσεις που έχει θέσει το ΔΝΤ για συμμετοχή του στο πρόγραμμα δεν ισχύσουν και αποφασίσει να αποχωρήσεις, είναι προφανές ότι δεν θα χρειαστεί και η εφαρμογή των απαιτήσεων τους».

Ως προς το ζήτημα της εξόδου στις αγορές, επισήμανε ότι τα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης, καθώς επίσης και τη θετική εξέλιξη της προ ημερών έκδοσης του εντόκου γραμματίου. Σχολίασε ότι αυτά είναι σημάδια από τις αγορές χρήματος ότι μερικώς ή σχεδόν έχει προεξοφληθεί θετική εξέλιξη στο ζήτημα του χρέους. Αυτό σημαίνει, είπε, ότι με την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας θα έχουμε άλλον έναν γύρο μείωσης των ελληνικών επιτοκίων και θα ανοίξει ο δρόμος για τη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές. Υπάρχει ο ΟΔΔΗΧ, υπάρχει το ΥΠΟΙΚ που μαζί θα καθορίσουν τη στρατηγική για την έξοδο στις αγορές, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

«Το σύνολο της συμφωνίας είναι διαχειρίσιμο πολιτικά και τελικά θα κριθούμε από το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια» είπε.

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση αντέχει πολιτικά τα μέτρα που περιλαμβάνει η συμφωνία που ψηφίζεται τις επόμενες μέρες, είπε ότι βεβαίως πρόκειται για μια συμφωνία που είναι προϊόν προφανώς ενός πολιτικού συμβιβασμού, «αλλά το σύνολο της συμφωνίας είναι διαχειρίσιμο πολιτικά και τελικά θα κριθούμε από το αποτέλεσμα που θα προκύψει μέσα στα επόμενα δύο χρόνια». Εξήγησε ότι πρόκειται για μια ισορροπημένη για πρώτη φορά συμφωνία, που έρχεται μαζί με αντισταθμίσματα και μαζί μάλιστα με ισχυρά πολιτικά αντισταθμίσματα, καθώς είναι προϋπόθεση για να ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, πράγμα που ανοίγει την πόρτα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Άρα μιλάμε όχι επικοινωνιακά, αλλά απολύτως ουσιαστικά για το πέρασμα σε μια επόμενη μέρα», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είπε ότι «όλοι κατανοούν ότι δώσαμε τον καλύτερο μας εαυτό, κάναμε μια πάρα πολύ σκληρή διαπραγμάτευση, ξεκινώντας από ένα πολύ δυσμενές περιβάλλον», ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι κάθε φορά που επιτυγχάνει η κυβέρνηση μια συμφωνία, «επιμένει σε καταστροφολογικά σενάρια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα» αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!