tromaktiko: Σκουρλέτης: Η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυτόνομος θεσμός

Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Σκουρλέτης: Η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυτόνομος θεσμός



Για τις προωθούμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, την Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης...
για τη Δημοκρατία και τη Χρηστή Διακυβέρνηση (CDDG), στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι «η μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας φιλοδοξεί να αποτελέσει τη ριζοσπαστική ανασύνταξη του χώρου της αυτοδιοίκησης. Ο δρόμος της υπέρβασης του σκληρού μηχανισμού της επιτροπείας, που ορίζεται από τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και η επιστροφή στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, προϋποθέτουν διαρθρωτικές μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, που να επαναθεμελιώνουν τη Δημοκρατική συγκρότηση της Αυτοδιοίκησης, τον κοινωνικό και αναπτυξιακό ρόλο της, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Για τη κυβέρνηση μας, η αυτοδιοίκηση οφείλει να είναι ένας αυτόνομος θεσμός πολιτικής δημοκρατίας, εντός του ενιαίου πολιτικό-διοικητικού μας συστήματος, με ρόλο εγγυητή των κοινωνικών αγαθών και της δημοκρατικής έκφρασης, με αποκλειστικές αρμοδιότητες στην κλίμακα της τοπικότητας και εγγυημένους δημόσιους πόρους.

Είναι τοπική εξουσία, η οποία πρέπει να ενεργεί εκ μέρους των δημοτών της. Πρέπει να έχει έναν αυτόνομο ρόλο διαμόρφωσης της καθημερινής πολιτικής και των προτεραιοτήτων για το χώρο ευθύνης της, ρόλο που θα βασίζεται σε μια καθολική πολιτική αποκέντρωσης, αποφάσεων και πόρων στο εγγύτερο προς τον πολίτη επίπεδο».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη «να συγκεκριμενοποιούνται και να κατοχυρώνονται νομικά, υλοποιώντας τις συνταγματικές επιταγές, το «τεκμήριο αρμοδιότητας» για τις τοπικές και υπερτοπικές υποθέσεις και οι αρχές:

 της εγγύτητας, με την οποία η διοίκηση ασκείται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον πολίτη,
 της επικουρικότητας, ως προς την κατανομή διοικητικών αρμοδιοτήτων, όπου η ψηλότερη βαθμίδα της δημόσιας διοίκησης ασκεί μόνο εκείνες τις διοικητικές αρμοδιότητες που η χαμηλότερη βαθμίδα δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικά,
 της τοπικής αυτονομίας, όπου κάθε επίπεδο αυτοδιοίκησης πρέπει να λειτουργεί με πλήρη αυτοτέλεια».
Στο περιθώριο των εργασιών της Επιτροπής, ο κ. Σκουρλέτης συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Thorbjorn Jagland, με τον ειδικό εκπρόσωπο του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα Ρομά, Valeriu Nicolae και με τη γενική διευθύντρια Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Snezana Samardzic-Markovic, καθώς και με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης της Σλοβενίας, Δρ Nejc Brezovar.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!