tromaktiko: Επικίνδυνος! Ο Τραμπ παραδέχεται διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία – "Είχα δικαίωμα να το κάνω"

Τρίτη, 16 Μαΐου 2017

Επικίνδυνος! Ο Τραμπ παραδέχεται διαρροή απόρρητων πληροφοριών στη Ρωσία – "Είχα δικαίωμα να το κάνω"Από το Watergate στο Trumpleaks ένας Ντόναλντ Τραμπ δρόμος!...
- Παγκόσμιος σάλος από την αποκάλυψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ "έδωσε" απόρρητες πληροφορίες στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας
- Washington Post: Ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο - Άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από τον ISIS που αφορούσε στη χρήση laptop σε αεροπλάνα
- Σαν πρόεδρος ήθελα και είχα το δικαίωμα να μοιραστώ με τη Ρωσία γεγονότα για την τρομοκρατία και την ασφάλεια των πτήσεων


Δείτε τα tweets του Ντόναλντ Τραμπ
Το δημοσίευμα που προκάλεσε σάλο

Επικαλούμενη νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους, η Washington Post αναφέρει ότι οι πληροφορίες που μετέφερε στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ρώσο πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ ο Τραμπ είχαν παραχωρηθεί από έναν συνεργάτη των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας ιδιαίτερα ευαίσθητης συμφωνίας για ανταλλαγή πληροφοριών.Ο συνεργάτης δεν είχε δώσει στην Ουάσιγκτον την άδεια να μοιραστεί το υλικό με τη Μόσχα, και η απόφαση του Τραμπ να το κάνει, θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία ενός συμμάχου ο οποίος έχει πρόσβαση στο εσωτερικό του Ισλαμικού Κράτους, γράφει η Post, επικαλούμενη τους αξιωματούχους ανώνυμα.

Κατά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ και τον Κίσλιακ, ο Τραμπ δεν ακολούθησε το επίσημο κείμενο και άρχισε να περιγράφει λεπτομέρειες για μια απειλή από τον ISIS που αφορούσε στη χρήση laptop σε αεροπλάνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι στην εφημερίδα.

Ο Τραμπ φέρεται να υπερηφανευόταν για τις γνώσεις του των επικείμενων απειλών, λέγοντας ότι ενημερωνόταν "με υπέροχες πληροφορίες κάθε μέρα", δήλωσε αξιωματούχος με γνώση της συζήτησης, σύμφωνα με την Post.Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, την οποία ένας αξιωματούχους περιέγραψε ως αυθόρμητη, οι αξιωματούχοι κάλεσαν άμεσα την CIA και την NSA, αμφότερες από τις οποίες έχουν συμφωνίες με μια σειρά συνεργαζόμενων υπηρεσιών πληροφοριών, και τις ενημέρωσαν για όσα συνέβησαν.

Η αποκάλυψη διαβαθμισμένων θεμάτων με εχθρούς είναι παράνομη για τον περισσότερο κόσμο, ο πρόεδρος έχει ευρύτατη δικαιοδοσία να αποχαρακτηρίσει μυστικά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο σημαίνει πως οι αποκαλύψεις του Τραμπ δεν αποτελούν νομική παράβαση, σύμφωνα με την Washington Post.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση, σε σύντομη ενημέρωση τύπου στον Λευκό Οίκο, είπε ότι δεν συζητήθηκε καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή. "Ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών έκαναν μια ανασκόπηση των κοινών απειλών από τρομοκρατικές οργανώσεις για να περιλάβουν και απειλές στην αεροπορία. Καμία πηγή ή μέθοδος πληροφοριών δεν συζητήθηκε πουθενά και δεν αποκαλύφθηκε καμία στρατιωτική επιχείρηση που δεν ήταν ήδη δημόσια γνωστή", τόνισε.

Η αναπληρωτής σύμβουλος ασφάλειας Ντίνα Πάουελ επίσης αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι "ο πρόεδρος συζήτησε μόνο τις κοινές απειλές που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες". Στο ίδιο μήκος και ο υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που σε δήλωσή του υποστήριξε ότι ο Τραμπ και ο Λαβρόφ συζήτησαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, "μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι κοινές προσπάθειες και απειλές που αφορούν την αντιτρομοκρατία".

Αντιδρώντας στο άρθρο της εφημερίδας, ο δεύτερος τη τάξει Δημοκρατικός γερουσιαστής Ντικ Ντέρμπιν χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Τραμπ "επικίνδυνη" και "απερίσκεπτη", ενώ ο Ρεπουμπλικάνος Μπομπ Κόρκερ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, χαρακτήρισε τις κατηγορίες ως "πάρα πολύ ανησυχητικές", αν ισχύουν.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο Reuters ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες προετοιμάζουν σχέδια που θα επεκτείνουν την απαγόρευση μεταφοράς φορητών υπολογιστών στην καμπίνα του αεροσκάφους από επιβάτες σε πτήσεις που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από αρκετές χώρες σε εμπόλεμες ζώνες, λόγω νέων πληροφοριών ότι ομάδες εξτρεμιστών βελτιώνουν τις τεχνικές της τοποθέτησης βομβών σε φορητούς υπολογιστές.

Οι εκτιμήσεις των αυξανόμενων κινδύνων είναι τόσο σοβαρές ώστε η Ουάσιγκτον εξετάζει την απαγόρευση μεταφοράς λάπτοπ επιβατών από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Βρετανία, σε πτήσεις με προορισμό τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ έχουν συζητήσει τις πληροφορίες με συμμαχικές κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε στο Reuters ότι μέρος τουλάχιστον των πληροφοριών που οδήγησαν στην επέκταση απαγόρευσης των λάπτοπ προήλθαν από μια επιδρομή Αμερικανών κομάντο σε μια βάση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, όπου σκοτώθηκε ένας Αμερικανός, μέλος των ειδικών δυνάμεων.

Η πηγή είπε ότι μία από τις πιό ανησυχητικές πτυχές των νέων πληροφοριών είναι ότι αποδεικνύουν πως η Αλ Κάιντα που εδρεύει στην Υεμένη έχει βρει τρόπο να παράγει ελάσματα εκρηκτικών τόσο λεπτά ώστε μπορεί να τα αποκρύψει στο εσωτερικό των λάπτοπ χωρίς να είναι εύκολα ανιχνεύσιμα.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!