tromaktiko: Ατάκα “φωτιά” Τσίπρα για χρέος: Μπορεί να φορέσω γραβάτα...! Το “πηγαδάκι” στη Βουλή

Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ατάκα “φωτιά” Τσίπρα για χρέος: Μπορεί να φορέσω γραβάτα...! Το “πηγαδάκι” στη Βουλή



- Περίπου στις 18.00 ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής
- Ο Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες...

- Εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις διαπραγματεύσεις που αφορούν το ελληνικό χρέος
- Ανώτερος αξιωματούχος Ευρωζώνης: Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου  

Τα νέα για τη συζήτηση για το Χρέος είναι πάρα πολύ καλά σε σημείο που δεν τα πιστεύουμε… στο βαθμό που ετοιμάζομαι να βάλω γραβάτα… ανέφερε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες .

Διευκρίνισε, πάντως, πως «κρατάμε μικρό καλάθι…» και μίλησε για μια σκληρή σύγκρουση που υπάρχει αυτή την στιγμή μεταξύ του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για το θέμα του χρέους. Επισήμανε ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του έχει αναφέρει πως εμμένει στην ρύθμιση ενός βιώσιμου χρέους, καθώς δεν μπορεί να περάσει οποιαδήποτε απόφαση από το συμβούλιο των διευθυντών του Ταμείων για παραμονή στο πρόγραμμα και το εννοεί.

Χθες το πρωί, ο κ. Τσίπρας είπε πως επικοινωνία με την Άγκελα Μέρκελ σχετικά με το εάν στην απόφαση για το ελληνικό χρέος είναι θέμα που το χειρίζεται και έχει την ευθύνη μόνο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ή εμπλέκεται και η ίδια, και του απάντησε πως του χειρίζονται από κοινού. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για εάν το θέμα του χρέους η Γερμανία θελήσει να το «σπρώξει» μετά τις εκλογές της, ο κ. Τσίπρας είπε πως η Καγκελάριος δεν θα ήθελε να πάει στις εκλογές με το θέμα ανοικτό και με μια νέα ευρωπαϊκή κρίση που θα δημιουργηθεί από μια διάσταση με το ΔΝΤ

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και η συμφωνία για το Χρέος και η ένταξή μας στο QI θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα στις αγορές. Ερωτηθείς για την έξοδο στις αγορές είπε πως αυτό θα πρέπει να γίνει με σταθερά βήματα και σιγά – σιγά. Όπως σημείωσε αυτή την στιγμή σημείωσε το δεκαετές ελληνικό ομόλογο είναι στο 5 με 5.5%. Με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα πέσει στο 4 με 4.5% που θα είναι μια πολύ καλή τιμή για να βγει κανείς στην αγορά. Και εκτίμησε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουμε βγει δοκιμαστικά στις αγορές με τις δύο προγραμματισμένες εκδόσεις, έξοδος σημασία έχει να είναι συαθερή και μακροχρόνια… Σημείωσε πάντως πως στο δρόμο αυτό υπάρχουν και παγίδες και ρίσκα…

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θεωρείται ότι είναι καλή λύση για το χρέος, ο Πρωθυπουργός είπε πως είναι σημαντικό το μέγεθος της απομείωσης, θυμίζοντας παράλληλα πως ο Σόιμπλε έχει μιλήσει για την διατήρηση για μια δεκαετία το λιγότερο πλεονασμάτων ύψους 3,5% Οσο μικρότερο είναι αυτή η διάρκεια τόσο καλύτερο θα είναι σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος και στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα είπε πως αναμένει ένα «τσουνάμι» ξένων επενδύσεων που όταν κλείσει όλος αυτός ο κύκλος θα έρθει στη χώρα. Παράλληλα ερωτηθείς για την τροπολογία που κατέθεσε η ΝΔ μίλησε για μια «ενδιαφέρουσα όψιμη στροφή της ΝΔ σε θετικά μέτρα…» επισημαίνοντας πως «δεν λέει κουβέντα για τα μέτρα αλλά αντιτάσσεται στα αντίμετρα…» και θύμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν δόθηκε το έκτακτο επίδομα αμφισβήτησε το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε ερώτηση εάν η αυριανή ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου ενέχει και ψήφο εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει χαμογελώντας πως αυτό είναι προφανές.
Ενδιαφέρον, τέλος, είχε και η απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός όταν ρωτήθηκε εάν το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια συμφωνία για το χρέος είναι αρκετό αφήγημα για να αντιστραφεί η δημοσκοπική φθορά του ΣΥΡΙΖΑ σε ενδεχόμενο εκλογών. Ο κ. Τσίπρας, απάντησε πως «δύο χρόνια μέχρι τις εκλογές πολιτικά είναι πολύ μακρύς χρόνος…» και πρόσθεσε αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι η απασχόληση, η μείωση της ανεργίας και καλυτέρευση της ζωής του…»

Μέρκελ: Διαψεύδει Τσίπρα και βάζει... φρένο για το χρέος!

Την ίδια ώρα, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης εξέφρασε από τις Βρυξέλλες την ελπίδα πως το Eurogroup της 22ας Μαΐου θα καταλήξει σε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους εξέφρασε από τις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εκτίμησε ότι έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε τεχνικό επίπεδο και πάνω σε αυτήν θα βασιστούν οι συζητήσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης την ερχόμενη Δευτέρα. Ωστόσο, ο ίδιος ανέφερε ότι το πιο δύσκολο μέρος της συζήτησης θα είναι το ζήτημα του χρέους και τόνισε ότι αυτό που μας χωρίζει από την τελική συμφωνία είναι η εξεύρεση της λύσης που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης υπενθύμισε ότι βάση της συζήτησης για το χρέος αποτελεί η απόφαση του Eurogorup του Μαΐου του 2016, η οποία είναι ήδη αρκετά λεπτομερής όσον αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης. Υπενθύμισε, επίσης, ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ των θεσμών και κάποιων κρατών-μελών για το πόσο θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα μέτρα πιο συγκεκριμένα. Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι οι προβλέψεις για το αν θα υπάρξει τελική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα είναι 50%-50%.

Ως προς το τί περιλαμβάνει "το συνολικό πακέτο της συμφωνίας", ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε τα εξής: Πρώτον, περιλαμβάνει το πακέτο πολιτικής (που έχει ήδη συμφωνηθεί), την εφαρμογή των προαπαιτούμενων (ένα μεγάλο μέρος των οποίων έχει τεθεί προς έγκριση στη Βουλή των Ελλήνων), την έκθεση συμμόρφωσης (που προϋποθέτει μεταφράσεις εκατοντάδων σελίδων και τον έλεγχο συμβατότητας με τα συμφωνηθέντα) και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA).

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι στις 22 Μαΐου θα πρέπει να συμφωνηθεί και το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα από το 2018 και μετά, σημειώνοντας ότι ο στόχος για 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να διατηρηθεί για κάποια χρόνια (ούτε ένα, ούτε δέκα χρόνια) και στη συνέχεια να μειωθεί.

Εξάλλου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προϋποθέτει την απόφαση από την πλευρά του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Όταν το ΔΝΤ έχει το DSA θα είναι σε θέση να ζητήσει από το διοικητικό του συμβούλιο ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα (MEFP). Παρ’ όλ αυτά, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τα χρονικά περιθώρια σχετικά με τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον Ιούλιο, λέγοντας ότι βρισκόμαστε οχτώ εβδομάδες πριν από την επόμενη μεγάλη λήξη των ελληνικών ομολόγων. Σημείωσε ακόμη ότι στο παρελθόν υπήρξαν περιπτώσεις που ήταν αρκετή η κατ' αρχήν συμφωνία της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ. Ερωτηθείς αν στο Eurogroup της 22ας Μαΐου το ΔΝΤ θα εκπροσωπήσει η Κριστίν Λαγκάρντ, απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση του Ταμείου.
Σύμφωνα με την επίσημη ατζέντα του Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών θα ενημερωθούν για την «προκαταρκτική συμφωνία» μεταξύ Ελλάδας και θεσμών επί των νέων μέτρων, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Επίσης, σημειώνεται ότι το Eurogroup θα εξετάσει, τέλος, τόσο τους μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, όσο και τα ζητήματα που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!