tromaktiko: Γαλλία – Εκλογές, δημοσκόπηση: Παίρνει και τις βουλευτικές ο Μακρόν

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Γαλλία – Εκλογές, δημοσκόπηση: Παίρνει και τις βουλευτικές ο Μακρόν



Με τη δυναμική από την εκλογή του στην προεδρία της Γαλλίας, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν En Marche!...
φαίνεται ικανό να κερδίσει και τις κρίσιμες, για τον νέο πρόεδρο, βουλευτικές εκλογές που γίνονται στις 11 Ιουνίου. Αυτό τουλάχιστον έδειξαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκε λίγο μετά τα αποτελέσματα του β’ γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών.
Δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive έδειξε ότι στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στις 11 Ιουνίου, το 26% θα ψηφίσει το κεντρώο κίνημα του Μακρόν ή το κεντρώο κόμμα Modem (του Φρανσουά Μπαϊρού), που έχει συμμαχήσει μαζί του.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν αναμένεται να συγκεντρώσει το 22% των ψήφων, ισοψηφώντας με τους Ρεπουπλικάνους και το UDI, που έχει ταχθεί μαζί του, ενώ η Ανυπότακτη Γαλλία (13%) θα ξεπεράσει το ποσοστό των Σοσιαλιστών (8%), με τους Πράσινους στο 3%, το Κομμουνιστικό Κόμμα στο 2% και την άκρα αριστερά στο 1%.

Click4more: Η Γαλλία ψήφισε Ευρώπη! Θρίαμβος Μακρόν, φαγωμάρα στους Λε Πεν!
Σύμφωνα με μια δεύτερη δημοσκόπηση, της Kantar Sofres Onepoint, το κίνημα του Μακρόν προηγείται επίσης αλλά με χαμηλότερο ποσοστό (24%) και ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι (22%), το Εθνικό Μέτωπο (21%), η Ανυπότακτη Γαλλία (15%), το Σοσιαλιστικό Κόμμα (9%), οι Πράσινοι (3,5%), το Debout la France (2,5%), η άκρα αριστερά (2%) και το ΚΚ Γαλλίας (1%).

Μετά την εκλογή του στην προεδρία ο Μακρόν θέλει να εξασφαλίσει πλειοψηφία στις εκλογές της 11ης και της 18ης Ιουνίου, στις οποίες η δεξιά ελπίζει να πάρει τη ρεβάνς και το Εθνικό Μέτωπο να κάνει θεαματική άνοδο στην Εθνοσυνέλευση.

Όμως κάθε πρόβλεψη με βάση το αποτέλεσμα των προεδρικών είναι επικίνδυνη λόγω της ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού εν εξελίξει.

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive διεξήχθη μέσω διαδικτύου χθες Κυριακή (07.05.2017) από τις 20:05 ως τις 20:40 με τη συμμετοχή 2.376 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους με τη μέθοδο των ποσοστώσεων. Το ποσοστό στατιστικού σφάλματος είναι ±1,0 ως ±2,3%.

Η δημοσκόπηση της Kantar Sofres Onepoint διεξήχθη επίσης μέσω Διαδικτύου την 4η και την 5η Μαΐου παίρνοντας ως δεδομένη τη νίκη του Μακρόν σε δείγμα 1.507 προσώπων εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους που επελέγησαν επίσης με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!