tromaktiko: Συμβουλές για να σας ακούει το παιδί

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Συμβουλές για να σας ακούει το παιδί



Εννοείται ότι δεν υπάρχουν συνταγές επιτυχίας και μαγικές λύσεις για να υπακούει το παιδί, παρά μόνο κάποια πράγματα που πρέπει να εφαρμόσετε για να γίνει κατά το δυνατόν υπάκουο μακροπρόθεσμα:...


Αρχικά, κάντε ξεκάθαρο στο μυαλό σας ότι, περισσότερο ή λιγότερο, όλα τα παιδιά είναι ατίθασα και αρκετά ανυπάκουα, οπότε δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί. Σε αυτό που διαφέρουν είναι ο βαθμός.

Ο στόχος σας πρέπει να είναι η μείωση των εντάσεων και των τσακωμών με το παιδί όταν είναι να κάνει πράξη τα λεγόμενά σας. Εκεί δηλαδή που τώρα είναι στην ημερήσια διάταξη, σε βάθος χρόνου να καταστεί εφικτή η υπακοή του με ήρεμο τρόπο, μέσω του διαλόγου.

Μετά από κάθε τέτοια ένταση, όταν δηλαδή ηρεμήσουν τα πνεύματα, να γίνεται συζήτηση με το παιδί για να του δώσετε να καταλάβει τι περιμένετε από εκείνο και να του ξεκαθαρίσετε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι να μαλώνετε.

Οι αυστηρές εντολές και οι φωνές δε φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο καλύτερος τρόπος να πειθαρχήσει το παιδί, ακόμα και με τη μία, είναι να του δοθούν ξεκάθαρες εντολές με σταθερό τόνο φωνής ως ένδειξη αποφασιστικότητας.

Αποφύγετε τις φορτικές επαναλήψεις του ίδιου πράγματος μέσα σε λίγα λεπτά. Η μία περίπτωση είναι να πειθαρχήσει με το ζόρι και η άλλη απλά να σας αγνοήσει. Εσείς όμως θέλετε να το κάνει με τη θέλησή του, άρα προτιμήστε τις λιγότερες δυνατές επαναλήψεις με το κατάλληλο ύφος και σίγουρα οπτική επαφή.

Συνεχίστε να ψάχνετε κώδικα επικοινωνίας με το παιδί στο κομμάτι αυτό, ακόμα κι αν κάποιες φορές χάνετε την ψυχραιμία σας ή νιώθετε ότι παλεύετε ασκόπως. Μην ξεχνάτε ότι η ορθολογική πειθαρχία ενός παιδιού είναι από τις πιο απαιτητικές διαδικασίες της ανατροφής.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!