tromaktiko: Απελευθερώθηκαν οκτώ άνθρωποι που είχαν απαχθεί στην Κολομβία

Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Απελευθερώθηκαν οκτώ άνθρωποι που είχαν απαχθεί στην Κολομβία



Οκτώ άνθρωποι που τελούσαν υπό ομηρία από την Κυριακή στην Κολομβία, όταν απήχθησαν από μια ομάδα ενόπλων που η κυβέρνηση θεωρεί πως ανήκαν στις τάξεις της...
οργάνωσης ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), απελευθερώθηκαν υπό «την πίεση» των ένοπλων δυνάμεων και της αστυνομίας, γνωστοποίησε σήμερα ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος.

«Υπό την πίεση της Fuerza Pública, οι οκτώ απαχθέντες από τη Νόβιτα, στο Τσόκο, απελευθερώθηκαν. Βρίσκονται πλέον στα χέρια των στρατιωτών μας», έγραψε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο επικεφαλής του κράτους.

Επτά άνδρες και μια γυναίκα, ανάμεσά τους ένας ανήλικος, απήχθησαν από μια ομάδα ενόπλων σε μια αγροτική περιοχή του δήμου Νόβιτα, στον νομό Τσόκο, έναν από τους φτωχότερους της Κολομβίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.

Η κυβέρνηση του Σάντος επέρριψε χθες Δευτέρα την ευθύνη για την απαγωγή αυτή στον ELN, εκτιμώντας πως τέτοιες ενέργειες «περιπλέκουν σε τεράστιο βαθμό» τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις οι οποίες άρχισαν την 7η Φεβρουαρίου στον Ισημερινό με αυτή την οργάνωση, την τελευταία που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία. Ο δεύτερος κύκλος των συνομιλιών αυτών προβλέπεται να ξεκινήσει τη 16η Μαΐου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Οι αθλιότητες του Δυτικού Μετώπου του ELN στο Τσόκο, το οποίο απαγάγει και διαπράττει εγκλήματα, περιπλέκουν σε τεράστιο βαθμό τις διαπραγματεύσεις στο Κίτο», ανέφερε στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ο Χουάν Καμίλο Ρεστρέπο, ο επικεφαλής της κυβερνητικής αντιπροσωπείας στην ειρηνευτική διαδικασία.

Ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κάρλος Βιγέγκας, ο οποίος προέδρευσε χθες στη Νόβιτα μιας έκτακτης συνεδρίασης με συμμετοχή αξιωματικών του στρατού και της αστυνομίας για την κατάσταση που προκάλεσε αυτή η «απαράδεκτη απαγωγή», είχε διευκρινίσει αμέσως μετά πως βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό των δραστών.

Η κυβέρνηση του Σάντος, που επιδιώκει να επιτευχθεί «πλήρης ειρήνευση», μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο ενός της ιστορικής συμφωνίας ειρήνης με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), το ισχυρότερο και παλιότερο αντάρτικο στο δυτικό ημισφαίριο, απαίτησε ξανά από τον ELN να τερματίσει την πρακτική των απαγωγών.

Η ένοπλη σύρραξη στην Κολομβία, η παλαιότερη στην αμερικανική ήπειρο, έχει στοιχίσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, πάνω από 60.000 άλλοι θεωρούνται επίσημα αγνοούμενοι, ενώ ακόμη 7,1 εκατομμύρια πολίτες εκτοπίστηκαν. Στον πόλεμο ενεπλάκησαν κάπου τριάντα οργανώσεις ανταρτών, ακροδεξιών παραστρατιωτικών και οι δυνάμεις ασφαλείας.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!