tromaktiko: Οξύνεται η κόντρα Τουρκίας – ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων με βαριά όπλα

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Οξύνεται η κόντρα Τουρκίας – ΗΠΑ για τον εξοπλισμό των Κούρδων με βαριά όπλα



Οξύνεται η αντιπαράθεση Τουρκίας - ΗΠΑ με αφορμή την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, να εξοπλίσει με βαριά όπλα τους Κούρδους μαχητές των δυνάμεων YPG της Συρίας...
και να αναλάβουν αυτοί στο πλαίσιο των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), και όχι ο τουρκικός στρατός, την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Ράκα, που θεωρείται «χαλιφάτο» των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία.

Η εξέλιξη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Άγκυρα. Ο πρώτος που αντέδρασε και μάλιστα έντονα ήταν ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει προγραμματίσει να μεταβεί στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου για συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Ο Ερντογάν χτες βράδυ κάλεσε τον Τραμπ να ανακαλέσει την απόφαση.

«Δεν μπορεί μία τρομοκρατική οργάνωση να ηγηθεί του αγώνα κατά της τρομοκρατίας... Θέλουμε να ξέρουμε ότι οι σύμμαχοί μας είναι στο πλευρό μας και όχι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», τόνισε, προσθέτοντας ότι θα θέσει το ζήτημα στη συνάντηση που θα έχει με τον Ντ. Τραμπ την επόμενη Τρίτη, εκφράζοντας την «ελπίδα πως οι ΗΠΑ θα αποφύγουν αυτό το λάθος».

«Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι σύμμαχοί μας θα προτιμήσουν να προχωρήσουν στο πλευρό μας και όχι με μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι η προμήθεια όπλων στην πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), αποφασίστηκε για να διασφαλιστεί μια νίκη στην σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανακατάληψης της συριακής πόλης Ράκας, ντε φάκτο πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας, που θεωρεί το YPG παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπυοργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι η αποτυχία των ΗΠΑ να εξετάσουν τις ευαισθησίες της χώρας του θα έχει σίγουρα συνέπειες και αρνητικό αποτέλεσμα για τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου επεσήμανε: «Τόσο ο PKK όσο και το YPG είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και δεν διαφέρουν σε τίποτα, εκτός από το όνομα. Κάθε όπλο που βρίσκεται στην κατοχή τους, αποτελεί απειλή για την Τουρκία».
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!