tromaktiko: Ανατροπές σε σχολεία και πανεπιστήμια -Ολες οι αλλαγές στην Παιδεία

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Ανατροπές σε σχολεία και πανεπιστήμια -Ολες οι αλλαγές στην Παιδεία



Ολοήμερα γίνονται από Σεπτέμβριο όλα τα δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα (μονοθέσια, διθέσια, τριθέσια σχολεια) όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό Αλέξης Τσίπρας...
κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Προανήγγειλε ακόμη τη σταδιακή μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με στόχο να μην υπερβαίνουν σε κάθε τμήμα τους 22, καθώς και τη δημιουργία ενός δικτού σχολικών βιβλιοθηκών από τον Σεπτέμβριο στο οποίο θα διασυνδεθούν πάνω από 1.000 δημοτικά σε όλη τη χώρα.

Αναφερόμενος στο τριετές πλάνο μεταρρυθμίσεων για την εκπαίδευση, χαρακτήρισε βασικό πυλώνα τη 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, τονίζοντας πως από 4 ετών και πάνω κανένα παιδί δεν θα μένει εκτός εκπαιδευτικής διαδικαδίας.

Μιλώντας για αναβάθμιση της ειδικής αγωγής, είπε πως τα σχολεία ειδικής εκπαίδευσης θα σχολάνε 1.15 και όχι 12.25 όπως μέχρι σήμερα, καθώς και πως θα δίνεται πλέον πρόσβαση παιδιών ΑμΕΑ και στην επαγγελματική εκπαίδευση, με ειδικά σχολεία.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ακόμη πως τα προγράμματα δωρεάν σίτισης στα δημοτικά καλύπτουν σήμερα περίπου 20% του μαθητικού πληθυσμού (200.000 μαθητές), κάνοντας γνωστό πως άλλες 300.000 μαθητές θα καλυφθούν στο εξής με δωρεάν σχολικά γεύματα, λέγοντας πως πρόκειται για το 50% του μαθητικού πληθυσμού.

Ανακοίνωσε ακόμη πως τον Σεπτέμβρη θα έχουμε 600 τάξεις υποδοχής προσφυγόπουλων.
Αναλυτικά οι αλλαγές που ανακοίνωσε:

Ολοήμερο σχολείο
«Από τον Σεπτέμβριο ολοήμερο σχολείο σε όλα τα σχολεία της χώρας, και τα μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια σχολεία, συνολικά 830 μονάδες σε κάθε γωνιά της χώρας μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων στην παιδεία είναι η 14χρονη υποχρεωτική εκπαίδευση και η υλοποίηση αυτού του στόχου εντός της επόμενης τριετίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Θα γίνει υποχρεωτική η φοίτηση στα νήπια και προνήπια και δεν θα υπάρχει κανένα παιδί από 4 χρονών και πάνω που θα μείνει εκτός εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Θα μειωθεί ο αριθμός των μαθητών σε κάθε τάξη
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως σταδιακά θα μειώνεται ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα ώστε σε δυο χρόνια να μην υπερβαίνουν τους 22.

Αλλαγές σε ιστορία, στα θρησκευτικά και τεχνικά μαθήματα
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως στόχος είναι να γίνουν αλλαγές με νέα προγράμματα σπουδών, ιδίως στην ιστορία, στα θρησκευτικά και στα τεχνικά μαθήματα.
Εκπαίδευση στο σχολείο και όχι στο φροντιστήριο

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια στο να πιστέψουμε όλοι ότι η πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο του φροντιστηρίου. Θεωρούμε αδιανόητο σήμερα η βασική εκπαίδευση των μαθητών στις ξένες γλώσσες να μην γίνεται μέσα στο σχολείο. Στόχος μας η τοποθέτηση στο κέντρο της διαδικασίας την μάθηση και όχι την εξέταση», τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση προχωράει στην αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων. «Προχωρούμε μια ριζική αναβάθμιση των δυο τελευταίων τάξεων του λυκείου που θα οδηγήσουν στην κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων, τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι τώρα». Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης πως θα αναγνωριστούν τα 5ετή προγράμματα σπουδών ως Μaster.

Ανακοίνωσε επίσης πως τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε φοιτητές που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα να παρακολουθούν δωρεάν μεταπτυχιακά προγράμματα. Επιπλέον, αναφέρθηκε στις αλλαγές στη διοίκηση των πανεπιστημίων, με «αύξηση της αντιπροσωπευτικότητας». Ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι αντιπρυτάνεις θα εκλέγονται με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις, ενώ οι φοιτητες θα είναι έξω από τη διαδικασία εκλογής αλλά όχι έξω από τα όργανα, θα συμμετέχουν στην οργανωτική διοίκηση»

Δηλώσεις
 «Πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των Ελλήνων, ανεξαιρέτως οικονομικής κατάστασης, σε μια σύγχρονη και ποιοτική δημόσια Παιδεία» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο.

«Η Παιδεία πρέπει να είναι μια πολύ σημαντική προτεραιότητα για την κυβέρνηση και για τον τόπο. Είναι ένα δημόσιο αγαθό, που πρέπει όλοι ανεξαιρέτως να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης» είπε ο πρωθυπουργός. Ανακοίνωσε ότι και φέτος τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν κανονικά τα σχολεία με όλα τα βιβλία και επάρκεια διδακτικού προσωπικού.

«Θέλουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η πραγματική μαθησιακή διαδικασία γίνεται στο σχολείο και όχι στο πάρεργο των φροντιστηρίων», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σε αυτό ακριβώς στοχεύουν όλες οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση είπε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η μάθηση και όχι η εξέταση.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!