tromaktiko: Ασφάλεια στο λιανικό εμπόριο και από τις κλοπές στα εμπορικά καταστήματα

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Ασφάλεια στο λιανικό εμπόριο και από τις κλοπές στα εμπορικά καταστήματα



Στα χρόνια της κρίσης οι έμποροι και οι καταστηματάρχες προσπαθούν, με όση δύναμη διαθέτουν, να κρατήσουν ανοιχτή την επιχείρησή τους. Στα χρόνια αυτά τα καταστήματα κλείνουν το...
ένα πίσω από το άλλο μετά από τα συνεχόμενα χτυπήματα των κυβερνήσεων του μνημονίου. Στα χρόνια της προκαταβολής του ΦΠΑ, του capital control, της ανεργίας, των λαθρομεταναστών και όλων αυτών των κακών που πνίγουν τις μεγάλες πόλεις αλλά και τους επιχειρηματίες, έρχεται να προστεθεί η ραγδαία αύξηση της κλοπής από τα εμπορικά καταστήματα.

Οι καταστηματάρχες και οι έμποροι προσπαθούν να σηκώσουν τα βάρη της ήδη υψηλής φορολογίας και οικονομικής καταπίεσης που δέχονται από το κράτος και πάνω σε αυτά έρχεται να προστεθεί η κλοπή των καταστημάτων από επιτήδειους. Πολλές φορές λέμε την φράση: «Έλα μωρέ και τι έγινε, ο Γιαννάκης πήρε ένα γλειφιτζούρι δίχως να το πληρώσει, σιγά το ποσό…». Κι όμως οι μικροκλοπές τέτοιου είδους αναλογούν σε πολλά εκατομμύρια ευρώ χαμένου τζίρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες. Χρήματα που ήδη εκλείπουν από την αγορά και είναι ικανά να κλείσουν επιχειρήσεις.

Ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να πάρουν οι επιχειρηματίες του λιανικού εμπορίου ώστε να αποφύγουν τις μικροκλοπές στην επιχείρησή τους; Τι χρειάζεται να γνωρίζουν για να μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμη την επιχείρησή τους χωρίς μεγάλο κόστος;

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζει ο επιχειρηματίας είναι ότι οι μικροκλοπές δεν έχουν ηλικία. Μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο ένα μικρό παιδάκι ως και ένας εύπορος ή πλούσιος άνθρωπος. Πολλές φορές δεν γίνεται για λόγους βιοπορισμού ή επιβίωσης αλλά για λόγους εθισμού, ψυχολογικούς λόγους.

Ένας καταστηματάρχης μιας επιχείρησης που έχει την οικονομική δυνατότητα, προσλαμβάνει Ιδιωτικές Εταιρίες Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας, γνωστές ως Security, ώστε να αποτρέψει το έγκλημα με τον πλέον επαγγελματικό τρόπο αλλά και να προβεί στην σύλληψη του υπαιτίου για την κλοπή δίχως να φέρει νομικά προβλήματα.

Πώς όμως το προσωπικό μίας Ιδιωτικής Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Ασφάλειας καταλαβαίνει ότι ένας άνθρωπος είναι έτοιμος να προβεί στην κλοπή αντικειμένων από την επιχείρηση την οποία κλήθηκε να φυλάξει; Το προσωπικό μιας Ιδιωτικής Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας είναι εκπαιδευμένο για να αποτρέπει το έγκλημα προτού αυτό ολοκληρωθεί. Παρακάτω σας δείχνουμε τρόπους – συμβουλές για να καταλάβετε αν ένας πολίτης που ήρθε να ψωνίσει από το κατάστημά σας είναι έτοιμος να προβεί στην κλοπή αντικειμένων από αυτό.


Επιχειρηματίες που έχουν χάσει την μάχη με τους ανθρώπους που κάνουν μικροκλοπές συμφωνούν ότι για να τις αποφύγουν θα πρέπει να έχουν ένα καλά εκπαιδευμένο προσωπικό μιας Ιδιωτικής Εταιρείας το οποίο θα καταλαβαίνει αμέσως έναν πιθανό ύποπτο. Τι πρέπει να προσέχει όμως το προσωπικό αυτό:

1. Οι επιτήδειοι αποφεύγουν την οπτική επαφή με τους υπαλλήλους του καταστήματος.
2. Εμφανίζονται νευρικοί.
3. Τριγυρνούν στο κατάστημα δίχως να ψωνίσουν.
4. Φεύγουν και έρχονται από το κατάστημα συνεχόμενες φορές.
5. Στέκονται σε μια θέση στην επιχείρηση όπου οι υπάλληλοι δύσκολα θα μπορούν να τον ελέγξουν.
6. Συνεχώς ελέγχει τις κινήσεις των υπαλλήλων καθώς και των πελατών.
7 Φέρει μαζί του μία τσάντα από επιχείρηση η οποία δεν εδρεύει στην περιοχή του καταστήματος στο οποίο εισέρχεται.
8. Συνεχώς κοιτάει γύρω του.
9. Δεν τον ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες που αφορούν το προϊόν, όπως για παράδειγμα η τιμή του προϊόντος, το μέγεθός του ή το χρώμα του, βασικά στοιχεία για την επιλογή της αγοράς.
10. Συνήθως μεταφέρει το αντικείμενο από το ένα σημείο του καταστήματος σε ένα άλλο.
11. Τραβάει την προσοχή της ασφάλειας της επιχείρησης προς μία μεριά ώστε ο συνεργάτης του να κάνει εύκολα την «δουλειά» του σε κάποιο άλλο σημείο.
12. Φέρει μαζί του ένα παλτό, ένα καπέλο ή μια ομπρέλα ώστε να μπορέσει να χωρέσει μέσα μικρά αντικείμενα.

Τι πρέπει να κάνει όμως το προσωπικό μιας Ιδιωτικής Εταιρείας Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας για να μπορέσει να προστατέψει τον εργοδότη του;
1. Να είναι πάντα σε επαγρύπνηση.
2. Να χαιρετάει όλους τους πελάτες.
3. Να εκπαιδεύσει το προσωπικό της επιχείρησης ώστε να λαμβάνει τα παρακάτω μέτρα:

α. Να ρωτάει τους πελάτες που στέκονται σε ένα σημείο της επιχείρησης εάν χρειάζονται βοήθεια.
β. Εάν δούνε έναν ύποπτο για κλοπή να μην του απευθύνουν κατηγορίες αλλά να καλούν την ασφάλεια.

4. Να επισημαίνουν τα σημεία στο χώρο όπου μπορεί να γίνει πιο εύκολη η κλοπή.
5. Να βάλουν πινακίδες σε κεντρικά σημεία στο κατάστημα που να λένε ότι οι ύποπτοι για κλοπή θα διώκονται.
6. Να δίνουμε την ευκαιρία στον κλέφτη προτού συλληφθεί να πληρώσει το αντικείμενο – προϊόν που έχει στη κατοχή του.
7. Μόλις συλληφθεί ο ύποπτος – ένοχος να καλείται άμεσα η αστυνομία και ο κρατούμενος να φυλάσσεται σε δωμάτιο απομονωμένο από το υπόλοιπο κατάστημα ώστε να μην ενοχληθούν οι υπόλοιποι πελάτες.

Τα υλικά τα οποία συνήθως κλέβονται από επιχειρήσεις είναι ρούχα, παπούτσια, ψιλικά είδη, τρόφιμα, φάρμακα, μικρά αντικείμενα μεγάλης αξίας κ.α. Πολλές φορές τα προϊόντα τα οποία έχουν κλαπεί από την επιχείρηση δεν έχουν μεγάλη αξία άλλα αν υπολογίσουμε το σύνολο της απώλειας σε όλο το έτος πιθανότατα είναι ένα αρκετά μεγάλο ποσό.

Σε πολλές επιχειρήσεις μεγάλες ή μικρές έχει αποδειχθεί ότι το προσωπικό δεν είναι αποτελεσματικό αλλά επίσης και ο επιχειρηματίας δεν δίνει την δέουσα προσοχή της φύλαξης των εμπορευμάτων του που βρίσκονται στα σημεία πώλησης. Σε όλους μας έχει τύχει να μπούμε σε ένα μεγάλο κατάστημα και σε ορισμένα σημεία, όσο και αν επιζητούμε την βοήθεια από το προσωπικό, να μην βλέπουμε κανένα. Ή έχει τύχει να βλέπουμε τους πωλητές να κουβεντιάζουν για τα σχέδια τους μετά το σχόλασμα και να μην ασχολούνται με την ασφάλεια της επιχείρησης και των εμπορευμάτων της. Σημεία που ονομάζονται «τυφλά» από την επιτήρηση των υπευθύνων.

Ένα άλλο σημείο στο οποίο μπορεί να προετοιμαστεί η κλοπή είναι τα δοκιμαστήρια ρούχων και ειδικά σε μεγάλες επιχειρήσεις. Σε αυτά τα δωμάτια ο επίδοξος κλέφτης μπορεί εύκολα να αφαιρέσει τις ετικέτες τιμών, να κρύψει το ρούχο που κουβαλάει μαζί του. Αν όμως όλα τα δοκιμαστήρια είναι καθαρά, χωρίς ρούχα εκτός από αυτά που προβάρονται από τον πελάτη που μόλις μπαίνει, τότε κάνουμε πιο δύσκολο το έργο του εγκληματία.

Ο επιχειρηματίας μπορεί να προβεί σε κάποιες ενέργειες ώστε να αποφύγει αυτού του είδους τις φθορές στην επιχείρησή του. Η πιο απλή και αποδοτική ενέργεια είναι η άριστη εξυπηρέτηση των πελατών. Εμπειρογνώμονες του κλάδου υποστηρίζουν πως τίποτα δεν είναι πιο αποτελεσματικό, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος της κλοπής από την επιχείρηση, από την άριστη εξυπηρέτηση των πελατών της. Μέθοδοι όπως οι βιντεοκάμερες και τα ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης αντικειμένων μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά αλλά παραμένουν αρκετά δαπανηρά για μικρές επιχειρήσεις. Μεγάλες επιχειρήσεις όπως σουπερμάρκετ ή εμπορικά κέντρα που έχουν την οικονομική δυνατότητα αποφεύγουν τις μικροκλοπές χρησιμοποιώντας όλα τα παραπάνω μέτρα αλλά και ανθρώπινο δυναμικό εκπαιδευμένο για την αποτροπή του εγκλήματος (security).



Λ. Κηφισίας 189, Μαρούσι, Τ.Κ. 151 24
210 5242437, 210 5244746, 210 2713395, 6974 376900
www.kolossosnet.gr
facebook
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!