tromaktiko: Τουσκ: Μία συμφωνία μετά το Brexit θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις κατά αθέμιτων πλεονεκτημάτων

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Τουσκ: Μία συμφωνία μετά το Brexit θα πρέπει να περιλαμβάνει εγγυήσεις κατά αθέμιτων πλεονεκτημάτων



Οποιαδήποτε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν η χώρα θα έχει αποχωρήσει από την Ένωση, θα πρέπει να περιλαμβάνει...
εγγυήσεις κατά των πρακτικών dumping, κυρίως στον τομέα της φορολογίας, επέμεινε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κατανοήσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία ελευθέρου εμπορίου θα πρέπει να εγγυάται ισότιμες συνθήκες ανταγωνισμού», δήλωσε ο Τουσκ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενημερώνοντας τους ευρωβουλευτές για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής στο τέλος του Απριλίου στις Βρυξέλλες, όπου οι 27 χώρες της ΕΕ υιοθέτησαν τους κύριους άξονες επί των οποίων θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μελλοντική συμφωνία θα πρέπει «να περιλαμβάνει εγγυήσεις κατά αθέμιτων πλεονεκτημάτων στον τομέα του ανταγωνισμού, κυρίως μέσω φορολογικών μέτρων και πρακτικών, κυρίως με την εισαγωγή φορολογικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και ρυθμιστικών μέτρων και πρακτικών», εξήγησε.

Ο Ντόναλντ Τουσκ υπενθύμισε ότι η ΕΕ δεν θα αποδεχθεί να συζητήσει την «μελλοντική σχέση» με το Λονδίνο και κατά συνέπεια, μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, παρά από την στιγμή που οι 27 θα έχουν συμπεράνει ότι οι όροι μίας «συντεταγμένης αποχώρησης» του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν εκπληρωθεί.

Αυτό σημαίνει ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να έχουν επιτύχει συμφωνίες αρχής επί τριών θεμάτων: το ένα αφορά το καθεστώς των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο βασίλειο και των Βρετανών που ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα άλλα δύο είναι η διευθέτηση των οικονομικών δεσμεύσεων του Λονδίνου και το μελλοντικό συνοριακό καθεστώς ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία.

Μία συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με το Λονδίνο, η οποία δεν μπορεί να συνομολογηθεί παρά μετά το Brexit, «δεν μπορεί να προσφέρει τα ίδια πλεονεκτήματα με την συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και δεν μπορεί να προβλέπει «συμμετοχή στο σύνολο ή σε τμήμα της ενιαίας αγοράς», επανέλαβε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Η διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση των όρων του Brexit «βρίσκεται πλέον στα χέρια καταρτισμένων νομικών που ειδικεύονται στο διαζύγιο», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι 27 θα βάλουν στις 22 Μαΐου την τελευταία πινελιά στις κοινές διαπραγματευτικές τους θέσεις και θα αναθέσουν την εντολή της διαπραγμάτευσης στον Μισέλ Μπαρνιέ. Οι Ευρωπαίοι θα είναι τότε έτοιμοι να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση του Brexit.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!