tromaktiko: Σπόροι chia: Η super τροφή που αξίζει να προσθέσεις στη διατροφή σου

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Σπόροι chia: Η super τροφή που αξίζει να προσθέσεις στη διατροφή σου



Σίγουρα κάποια στιγμή έχει πέσει το μάτι σου σε αυτές τις pinterest-ικές συνταγές- ξέρεις αυτές που το αποτέλεσμά τους είναι πανέμορφο και ιδανικό για...
φωτογραφία στο instagram αλλά φυσικά δεν πρόκειται να φτιάξεις ΠΟΤΕ έτσι ακριβώς.

Σε αρκετές από αυτές τις συνταγές υπάρχει ένα κοινό συστατικό, οι σπόροι chia, ένα super food που έχει κατακτήσει τον κόσμο των fitness freaks εδώ και καιρό και κάνει σιγά- σιγά την εμφάνισή του και σε πιο mainstream πιάτα. Δεν είναι ανάγκη δηλαδή να είσαι vegan, vegeterian ή να χτυπιέσαι στο TRX για να βάλεις λίγους σπόρους chia στη διατροφή σου.

Αυτά τα μαγικά σποράκια chia (τσία ή κία), προέρχονται συνήθως από το φυτό Σάλβια, η Ισπανική και υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι καλλιεργούνταν από τους Μάγια και τους Αζτέκους ενώ το γεγονός ότι είναι πλούσια σε ωμέγα- 3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες και φυτικές ίνες τα κάνει must για την καθημερινή σου διατροφή.

Εκτός όμως από τα προαναφερθέντα συστατικά, οι σπόροι chia είναι πλούσια πηγή Βιταμινών Β, θειαμίνης, νιασίνης, ριφοφλαβίνης και φυλλικού οξέος καθώς επίσης και μετάλλων (ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο και ψευδάργυρο).

Χαρακτηριστικά 100 γρ. σπόροι chia περιέχουν την ίδια ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων όπως και 800 γρ. σολωμού, τόσο ασβέστιο όσο 3 φλυτζάνια γάλα, όσο σίδηρο έχουν 5 φλυτζάνια ωμό σπανάκι.

Οφέλη
1. Βοηθάνε από τη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος, εξαλείφοντας τις ακαθαρσίες που συσσωρεύονται από τα έντερα ενώ βοηθάνε στην απαλλαγή των τοξινών στο πεπτικό σύστημα.

2. Ισορροπούν τα επίπεδα σάκχαρου στο αίμα μας με αποτέλεσμα να είναι μια πολύ καλή τροφή για τον σακχαρώδη διαβήτη.

3. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και είναι επωφελείς για τους ασθενείς με αρθρίτιδα ενώ ενισχύουν την υγεία του εγκεφάλου και του νευρικού μας συστήματος.

4. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, καθώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι καλά για το σώμα και την καρδιά ενώ μειώνουν την υψηλή πίεση του αίματος.

5. Τονώνουν τον μεταβολισμό και προωθούν την άπαχη μυϊκή μάζα.

6. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες σε χορταίνουν πιο εύκολα γιατί πετυχαίνουν την αργή αποδέσμευση των υδατανθράκων με αποτέλεσμα να μην έχεις τις ενοχλητικές λιγούρες.

Πώς μπορείς να τους βάλεις στη διατροφή σου
1. Πρόσθεσέ τους στο γιαούρτι/ smoothie/ γάλα με βρώμη το πρωί.

2. Πασπάλισε τις σαλάτες σου με αυτό/

3. Πρόσθεσέ τους στην ομελέτα.

4. Πρόσθεσε ένα κουταλάκι σε οποιοδήποτε spread (βούτυρο, μαρμελάδα, τυρί κρέμα, cottage)

Πού μπορείς να τους βρεις
1. Σε καταστήματα με βιολογικά προϊόντα.

2. Σε ενημερωμένα σούπερ μάρκετ με ράφια για βιολογικά προϊόντα

3. Σε καταστήματα με μπαχάρια και βότανα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!