tromaktiko: Live από τη Μητρόπολη Αθηνών: Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Live από τη Μητρόπολη Αθηνών: Η κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη



Παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας και με τιμές πρωθυπουργού ξεκίνησε η εξόδιος ακολουθία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Μητρόπολη Αθηνών...


Επικήδειους για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη εκφωνούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. και γιος του, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παυλόπουλος: Υπέρμαχος και στήριγμα της Δημοκρατίας

«Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας», είπε για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής, είπε ακόμα. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρεος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη. Η δεύτερη παρακαταθήκη είναι η υπεράσπιση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Ηξερε τι σημαίνει κοινοβούλιο και είχε χάσει το κοινοβούλιο σε δύσκολα και σκοτεινά χρόνια για τον τόπο. Ηταν και δεινός ρήτορας. Ηταν υπόδειγμα κοινοβουλευτικού άνδρα.

Τρίτη παρακαταθήκη η υπεράσπιση της ευρωπαϊκής ιδέας. Ο Κων/νος Μητσοτάκης ήταν απο εκείνους που κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε η πορεία μας στην ευρώπη να είναι νομοτελειακή.
Υπηρξε προωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά να έχει και λόγο στην Ευρώπη.

Τέταρτη και πιο σημαντική παρακαταθήκη ήταν οι αγώνες του για ομοψυχία και ενότητα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έδειξε ότι πραγματικός ηγέτης είναι αυτός που χτίζει γέφυρες και δεν υψώνει τείχη», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Αναστασιάδης: Σεβαστέ μου φίλε Ψηλορείτη
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγνωρίζεται ως ο πολιτικός που είχε τόλμη να υλοποιεί πολιτικές αγνοώντας το κόστος. Οι πολιτικές που υλοποίησε ήταν ικανές να αποτρέψουν πολλά δεινά που τελικά η Ελλάδα βίωσε.

Ηξερε ότι η πατρίδα υπηρετείται με τόλμη και έπαιρνε αποφάσεις με κριτήριο να είσαι ωφέλιμος στην πατρίδα, παρά αρεστός. Τα υπόλοιπα ας τα αφήσουμε στην αρμοδιότητα της ιστορίας.

Σεβαστέ μου φίλε, δεν θα αποδεχτώ ποτέ ότι η μοίρα της Κύπρου είναι η μοίρα της κατοχής. Εκ μέρους όλων των Κυπρίων αλλά και ως Έλληνας εκφράζω τον σεβασμό μου προς το πρόσωπό σου. Σεβαστέ μου Ψηλορείτη, όπως συνήθιζα να σε λέω».

Δέκα λεπτά μετά τις 3 το μεσημέρι ξεκίνησε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών η εξόδιος ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Λίγο νωρίτερα είχαν προσέλθει στη Μητρόπολη ο πρωθουργός, υπουργοί και πλήθος βουλευτών πρώην υπουργοί και πρώην πρωθυπουργοί αλλά και πολλοί επιχειρηματίες και επώνυμοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών βρίσκονται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Παπανδρέου, οι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί Παναγιώτης Πικραμένος και Κατερίνα Θάνου. Οι πολιτικοί αρχηγοί Φώφη Γεννηματά, Σταύρος Θεοδωράκης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Δημήτρης Κουτσούμπας και Βασίλης Λεβέντης. Παρών και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Από νωρίς το πρωί συνέρρευσε πλήθος κόσμου στην εκκλησία για το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, ο οποίος κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού.
Το λαϊκό προσκύνημα στο οποίο εξετέθη η σορός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε περίπου μετά τη μία το μεσημέρι, ενώ πολλοί πολίτες παραμένουν στον περίβολο της εκκλησίας. Το δικό τους χαιρετισμό έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, ενώ τον εκλιπόντα πρωθυπουργό αποχαιρέτησε και ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Η εξόδιος ακολουθία ξεκίνησε υπό τους ήχους των διαταγμάτων στα τιμητικά αγήματα που έχουν παραταχθεί έξω από το ναό και της στρατιωτικής μπάντας της φρουράς των Αθηνών.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!