tromaktiko: Γιατί βρίσκεται η Κίρσνερ στην Αθήνα; [photos]

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Γιατί βρίσκεται η Κίρσνερ στην Αθήνα; [photos]



Με εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα...
με την πρώην πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, στο γραφείο του πρώτου στη Βουλή.

«Και η χώρα μου επίσης περνάει δύσκολες μέρες εδώ και επτά χρόνια, αλλά είμαστε σε μία πορεία να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώην πρόεδρο της Αργεντινής κατά την υποδοχή της.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, η Κίρσνερ υπογράμμισε την προσφορά της Ελλάδας στον πολιτισμό, και όχι μόνο, της Δύσης. Σημείωσε ότι από εδώ ξεκίνησε η Δύση και ότι πραγματικά οι σκέψεις για τη Δημοκρατία, για την οργάνωση και την πολιτιστική οργάνωση της Δύσης, χωρίς καμία αμφιβολία βασίζονται στην ιστορία της Ελλάδας.

Η πρώην ισχυρή γυναίκα της Αργεντινής εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση της όταν αντίκρισε τον Παρθενώνα και πρόσθεσε πως ελπίζει να έχει την ευκαιρία την Τρίτη να επισκεφθεί τον Παρθενώνα και το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός αφού υπογράμμισε τη σημασία της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε πως η Αθήνα παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική.

«Πρέπει να σας πω επίσης ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική. Εμείς οι Έλληνες παρότι βρισκόμαστε πολλά χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα σας, αισθανόμαστε ότι έχουμε περίπου παρόμοια μενταλιτέ», προσέθεσε ο πρωθυπουργός. «Και ζήσαμε από κοντά και τις περιπέτειες σας αλλά και τα κατορθώματα σας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Θα ήθελα με μεγάλη χαρά να ακούσω και τα νέα σας», είπε ο κ. Τσίπρας στην Κριστίνα Κίρσνερ, προσθέτοντας ότι είχε επισκεφθεί την Αργεντινή πριν από τέσσερα χρόνια.



Με πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ

Οπως γράφει στο iefimerida.gr ο Ιάσων Πιπίνης, με περιοριστικούς όρους και καταβάλλοντας εγγύηση 10 χιλιάδων ευρώ επετράπη η έξοδος από την Αργεντινή στην πρώην πρόεδρο της χώρας.
Η κ. Κίρσνερ, σύμφωνα με το πρόγραμμα που η ίδια έχει δημοσιοποιήσει, είχε συνάντηση την Δευτέρα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.
Στις 6 το απόγευμα της Δευτέρας αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα: «Καπιταλισμός και νεοφιλελευθερισμός. Η κρίση της Δημοκρατίας. Η εμπειρία της Νοτίου Αμερικής».
Υπενθυμίζεται ότι η κ. Κίρσνερ επισκέπτεται τη χώρα μας μετά από πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ.



Η Ελλάδα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της κ. Κίρσνερ στην Ευρώπη, η οποία πραγματοποιείται εν μέσω σοβαρότατων καταγγελιών για υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται η ίδια και ερευνά η Δικαιοσύνη στην Αργεντινή.

Πήρε ειδική άδεια και πλήρωσε εγγύηση
Εναντίον της Κίρσνερ έχει επιβληθεί απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και για να πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο ταξίδι στην Ευρώπη (Ελλάδα, Βέλγιο και Αγγλία) ζήτησε και πήρε ειδική άδεια από τον Αργεντινό δικαστή Κλαούντιο Μπονάδιο. Ο δικαστής τις επέβαλε χρηματική εγγύηση 250 χιλιάδες πέσος (περίπου 10 χιλιάδες δολάρια) «για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαφύγει». Επίσης η Κίρσνερ υποχρεώθηκε να δηλώσει στις δικαστικές Αρχές της χώρας της τη διεύθυνση του ξενοδοχείου όπου θα διαμένει στην Αθήνα (δήλωσε το «King George»), τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων σε Βέλγιο και Αγγλία, ενώ είναι υποχρεωμένη να έχει επιστρέψει στην Αργεντινή μέχρι τις 19 Μαϊου.



Η Δικαιοσύνη έδωσε άδεια και στην κόρη της Φλορένσια (ο γιός της Μάξιμος έχει βουλευτική ασυλία) να ταξιδέψει μαζί της με τους ίδιους περιοριστικούς όρους. Τελικά όμως η κόρη της δεν ταξίδεψε μαζί της αν και το εισιτήριο είχε αγοραστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida από την Αργεντινή, η Κριστίνα Κίρσνερ χρειάστηκε να παρουσιάσει στους Αργεντινούς δικαστές την πρόσκληση που της έστειλε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα της Αριστεράς στις Βρυξέλλες αλλά και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για να της επιτραπεί να βγει από την χώρα και να ταξιδέψει στην Ευρώπη.

Με την επιστροφή της στην Αργεντινή η Κριστίνα Κίρσνερ είναι υποχρεωμένη μέσα σε 48 ώρες να εμφανιστεί στις δικαστικές Αρχές για να βεβαιώσει ότι βρίσκεται στη χώρα.

Ο ρόλος μιας πρώην φοιτήτριας του Βαρουφάκη

Ανάμεσα στους ανθρώπους που ταξίδεψαν με την Κίρσνερ στην Ευρώπη είναι και η Ντελφίνα Ρόσι, κόρη του πρώην υπουργού Αμυνας της Αργεντινής, Αγκουστίν Ρόσι. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Infobae της Αργεντινής, η 28χρονη ήταν εκείνη που κανόνισε τις συναντήσεις της Κίρσνερ με τον Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα και με ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες.

Η Ρόσι είχε βρεθεί στο επίκεντρο όταν στα 26 της, τον Αύγουστο του 2015, διορίστηκε επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αργεντινής. Η οικονομολόγος που είχε εργαστεί ως ερευνήτρια, προϋπήρξε σύμβουλος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και φοιτήτρια του Γιάνη Βαρουφάκη, στο Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Μάλιστα, μία ημέρα μετά την τοποθέτησή της στην κεντρική τράπεζα, με επιστολή τους προς την Κίρσνερ ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Τζέιμς Γκαλμπράιθ. Σε αυτή, συνεχάρησαν την τότε πρόεδρο της Αργεντινής για την επιλογή της, χαρακτηρίζοντας την Ρόσι έξυπνη, ταλαντούχα, σκληρά εργαζόμενη και επαγγελματία. Την ίδια ημέρα μάλιστα, ο κ. Βαρουφάκης είχε γράψει στο Twitter ότι επρόκειτο για μία από τις κορυφαίες φοιτήτριές του εκείνη τη χρονιά.


H Ρόσι (αριστερά) με την Κίρσνερ στην επίσκεψη στον Ελαιώνα

Επίσκεψη στον Ελαιώνα

Την Κυριακή, η πρώην πρόεδρος της Αργεντινής επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.





     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!