tromaktiko: Μυτιλήνη: Αυτή είναι η 15χρονη ηρωίδα του σεισμού που ισοπέδωσε τη Βρίσα - "Εκείνη την ώρα ήταν σπίτι με τα μικρότερα αδέρφια της και..."

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Μυτιλήνη: Αυτή είναι η 15χρονη ηρωίδα του σεισμού που ισοπέδωσε τη Βρίσα - "Εκείνη την ώρα ήταν σπίτι με τα μικρότερα αδέρφια της και..."



«Η µεγάλη µου κόρη...
έσωσε τα άλλα τρία αδέρφια της, την ώρα που ο σεισµός ταρακουνούσε ολόκληρο το σπίτι µας».

Είναι μόλις 15 ετών αλλά αυτό δεν την εμπόδισε από το να επιδείξει ψυχραιμία και καθαρό μυαλό που θα ταίριαζε σε ενήλικα και να σώσει τα μικρότερα αδέρφια της, όταν τα Ρίχτερ «ταρακουνούσαν» ολόκληρο το νησί και ισοπέδωναν τη Βρίσα.

Η 15χρονη Σοφία είχε μείνει μόνη στο σπίτι με τα τρία μικρότερα αδέρφια της, όταν «χτύπησε» ο Εγκέλαδος.

Η διώροφη κατοικία της οικογένειας, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Real News", είχε µία µόνο υπερυψωµένη είσοδο από τον κεντρικό δρόµο του χωριού, η οποία οδηγεί στα υπνοδωµάτια. Όταν ξεκίνησε η ισχυρότατη δόνηση, τα τρία αδέλφια ξάπλωναν στα κρεβάτια τους στον δεύτερο όροφο, αλλά για κακή τους τύχη η διπλανή, κεντρική πόρτα του σπιτιού, από όπου θα µπορούσαν να βγουν στον δρόµο ήταν κλειδωµένη.

Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης συνήθως «σπρώχνει» τους ανθρώπους να τρέξουν αµέσως να σωθούν. Ωστόσο, για τη Σοφία πρώτο µέληµα ήταν να µην εγκαταλείψει τα αδέρφια της. Η εσωτερική σκάλα, µε την οποία επικοινωνούν οι δύο όροφοι του σπιτιού, είχε αντέξει στα Ρίχτερ και έτσι το 15χρονο κορίτσι κατάφερε να ανέβει στα δωµάτια των παιδιών. Πρώτα πήρε αγκαλιά την 11χρονη αδερφή της Αννα που αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα υγείας και την έβγαλε έξω, στον δρόµο. Αµέσως, η Σοφία επέστρεψε και γλίτωσε τα άλλα δύο δίδυµα αδερφάκια της, 9 χρόνων, παίρνοντάς τα από το χέρι, ενώ το σπίτι τους διαλυόταν.


«Έκανα αυτό που έπρεπε ως το µεγαλύτερο παιδί της οικογένειας. Αγαπώ πολύ τα αδέρφια µου και δεν θα µπορούσα να τα αφήσω αβοήθητα κι ας είχα φοβηθεί πολύ από τον σεισµό. Οταν αγαπάς κάποιον πολύ, έχεις τη δύναµη να κάνεις τα πάντα», δήλωσε στη "Real News", η ηρωίδα της οικογένειας.

Η µητέρα, που εργαζόταν ως καθαρίστρια σε διαµέρισµα στην άλλη άκρη του χωριού, είχε και εκείνη να αντιµετωπίσει τη µανία του σεισµού, καθώς τα χαλάσµατα είχαν φρακάρει την είσοδο. Με µεγάλη προσπάθεια κατάφερε να ανοίξει την πόρτα και έτρεξε αµέσως προς την κατοικία της οικογένειας, γεµάτη από αγωνία για την τύχη των παιδιών της.

«Με το που φτάνω εκεί, είδα µέσα στη σκόνη τα παιδάκια µου κατατροµαγµένα, αλλά ευτυχώς ζωντανά. Το σπίτι µας, όπως σχεδόν όλα τα κτίσµατα στο χωριό, είχε σχεδόν καταρρεύσει. Ηταν σαν να είχε γίνει πόλεµος. Οµως, τα παιδιά µου επέζησαν και αυτό το χρωστάω στη Σοφούλα µας! Εδειξε ψυχραιµία και ωριµότητα που λείπει ακόµα και από ενήλικες. Ηταν ο φύλακας-άγγελος της οικογένειάς µας», λέει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα, η ίδια.



     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!