tromaktiko: 8 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

8 Ιουνίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα



Σήμερα 8 Ιουνίου είναι της ανακομιδής του λειψάνου του Μεγαλομάρτυρος... Θεοδώρου του Στρατηλάτου (†319).

Μαρτύρων Καλλιόπης, Νικάνδρου, Μαρκιανού και Μάρκου.Του αγίου Νεομάρτυρος Θεοφάνους, του εν Κων/πόλει (†1559). Οσίων Αθρέ, Θεοφίλου του Αγιορείτου, [Ναυκρατίου] και Παύλου του ομολογητού.Οσίας Μελανείας.

Η αγία Καλλιόπη

Η αγία Καλλιόπη, έζησε στα μέσα του 3ου αι. στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου. Διακρινόταν για τη φυσική της ομορφιά, αλλά και τα πλούσια ψυχικά και πνευματικά χαρίσματά της. Απέρριπτε μετά βδελυγμίας κάθε πρόταση γάμου γιατί είχε αφιερώσει τη ζωή της στο Χριστό, τη διδασκαλία του Θείου Λόγου Του και τη διακονία και παραμυθία των ασθενών και πασχόντων αδελφών της. Στο φοβερό διωγμό πού εξαπέλυσε ο διώκτης των χριστιανών Δέκιος, η Καλλιόπη συνελήφθη και οδηγήθηκε μπροστά στον τοπικό άρχοντα, ο οποίος θαύμασε την ομορφιά της, προσπάθησε με διάφορες κολακείες και υποσχέσεις να την δελεάσει και να την σύρει στην ανόσια ζωή των ψυχοφθόρων ηδονών και της μισητής ειδωλολατρίας. Όμως η αγία με ηρωική σταθερότητα, εμμονή και αγωνιστικό φρόνημα, ομολόγησε την πίστη της στο Χριστό. Εξοργισμένος ο τύραννος διέταξε να την υποβάλλουν σε φοβερά βασανιστήρια και τελικά να την αποκεφαλίσουν χαριζόντάς της την ουράνια και άφθαρτη δόξα.

Ο άγιος Νεομάρτυρας Θεοφάνης

Ο άγιος Νεομάρτυρας Θεοφάνης, σε μικρή ηλικία εξισλαμίστηκε με δόλο από τούς Τούρκους. Αργότερα όμως εξομολογήθηκε το αμάρτημά του και στη συνέχεια εκάρη μοναχός αγωνιζόμενος σκληρά για την εξιλέωσή του.

Έτοιμος πλέον για το μαρτύριο, έφθασε στην Κωνσταντινούπολη όπου αναγνωρίστηκε από τούς Τούρκους και οδηγήθηκε στον κριτή όπου ομολόγησε με σθένος και παρρησία την πίστη του στο Χριστό. Υπέστη φρικτά βασανιστήρια, τα οποία υπέμεινε αγόγγυστα και τέλος τον έκλεισαν και τον έσφιξαν με αιχμηρά σίδερα κι έτσι παρέδωσε την αγία ψυχή του, στον αθλοθέτη και στεφανοδότη Θεό στις 8 Ιουνίου 1559.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!