tromaktiko: Έχεις δάνειο; Οι τράπεζες σου διαγράφουν χρέος - Δες πως θα το διεκδικήσεις

Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Έχεις δάνειο; Οι τράπεζες σου διαγράφουν χρέος - Δες πως θα το διεκδικήσεις



Ευνοούνται από τα σχέδια των τραπεζών τόσο όσοι έχουν στεγαστικό δάνειο όσο και οι επιχειρήσεις. Τα κόκκινα δάνεια έχουν χτυπήσει ταβάνι και κάπως έτσι οι...
τράπεζες επιχειρούν να μειώσουν τους κινδύνους αναζητώντας τους συνεπείς δανειολήπτες τους οποίους επιβραβεύουν για τη συνεργασία.
Έτσι έρχονται πακέτα μεγάλης ελάφρυνσης με τη διαγραφή μεγάλου μέρους των δανείων. Οι δανειολήπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τη μηνιαία δόση τους να μειώνεται, ενώ ταυτόχρονα απαλλάσσονται και από μεγάλο μέρος του δανείου.

Πως θα γίνεται η ελάφρυνση του χρέους;
Οι τράπεζες σχεδιάζουν, σύμφωνα με το euro2day σε ότι αφορά στα στεγαστικά δάνεια τη δομή του διαχωρισμού της οφειλής (split balance).
Η τράπεζα, αφού υπολογίσει την τρέχουσα αξία του ακινήτου, επί του οποίου έχει εγγράψει υποθήκη για το μη εξυπηρετούμενο δάνειο, θα προτείνει στον δανειολήπτη να εξοφλήσει σε βάθος ετών το μέρος του δανείου που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία του ακινήτου. Το υπόλοιπο μέρος αρχικά «παγώνει» και εν συνεχεία διαγράφεται, εφόσον ο δανειολήπτης αποδειχθεί συνεπής στη ρύθμιση.
Για παράδειγμα, για στεγαστικό δάνειο ανεξόφλητου υπολοίπου 300 χιλ. ευρώ, με τρέχουσα αξία του ενυπόθηκου ακινήτου στις 180 χιλ. ευρώ, ο δανειολήπτης θα καλείται να αποπληρώσει τις 180 χιλ. και αν φανεί συνεπής, θα διαγράφεται οφειλή ύψους 120 χιλ. ευρώ.

Είναι πιθανόν να υπάρχουν ρήτρες τακτικής επανεκτίμησης της εμπορικής αξίας του ενυπόθηκου ακινήτου, βάσει των οποίων θα αναπροσαρμόζεται το μέρος της οφειλής που πρέπει να αποπληρωθεί και το σκέλος το οποίο, αρχικά, «παγώνει» και εν συνεχεία διαγράφεται.

Για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες θα προσφέρονται εξατομικευμένες ρυθμίσεις με «δέλεαρ» τη διαγραφή μέρους της οφειλής τους, εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ ή σε ολιγάριθμες δόσεις το υπόλοιπο.
Πηγη
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!