tromaktiko: Πώς να αποθηκεύεις σωστά τις ντομάτες

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Πώς να αποθηκεύεις σωστά τις ντομάτες



Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ντομάτας και οι σαλάτες μας γεμίζουν με χρώμα και άρωμα από το αγαπημένο μας αυτό λαχανικό...
(ή φρούτο, αναλόγως ποια άποψη υποστηρίζεις).

Πήρες, λοιπόν, φρέσκες ντομάτες στη λαϊκή και όταν γύρισες σπίτι τις έβαλες στο ψυγείο, γιατί για κάποιο λόγο πιστεύουμε ότι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά διατηρούνται σε θερμοκρασία ψυγείου. Μέγα λάθος.

Οι ντομάτες καλό είναι να διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου το καλοκαίρι ή στο μπαλκόνι το χειμώνα ώστε να μην αλλοιώνεται το χρώμα και η γεύση τους από το ψυγείο, αλλά δεν είναι μόνο αυτό το μυστικό που πρέπει να μάθεις. Για να διατηρήσεις φρέσκες τις ντομάτες, όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό, πρέπει να τις διατηρείς με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τη φάση στην οποία βρίσκεται το λαχανικό.

Πράσινες ντομάτες
Τοποθέτησέ τες με το κοτσάνι προς τα κάτω σε μια χάρτινη σακούλα ή σε ένα χάρτινο κουτί (όχι η μια πάνω στην άλλη) σε δροσερό μέρος (π.χ σε κάποιο ντουλάπι στην κουζίνα) μέχρι να ωριμάσουν.

Ώριμες ντομάτες
Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου, στον πάγκο της κουζίνας ΑΛΛΑ μακριά από το φως του ήλιου. Φρόντισε να μην είναι στριμωγμένες και το κοτσάνι τους να είναι προς τα πάνω.

Γινωμένες ντομάτες
Αυτές οι ντομάτες έχουν αρκετά μαλακή σάρκα για αυτό καλό είναι να διατηρούνται στο ψυγείο καθώς ο κρύος αέρας θα μειώσει τη διαδικασία ωρίμανσης, δίνοντάς σου περιθώριο λίγες μέρες ακόμα να τις καταναλώσεις. Είναι ιδανικές για σάλτσες και σούπες, αλλά πριν τις χρησιμοποιήσεις στο φαγητό άφησέ τες να αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου ώστε να έχουν καλύτερη γεύση.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!