tromaktiko: Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας το ροχαλητό

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Πόσο επικίνδυνο είναι για την υγεία μας το ροχαλητό



Tο ροχαλητό κατά τη διάρκεια του...
-βραδινού κυρίως- ύπνου όχι μόνο κρατά ξύπνια και με νεύρα τη σύντροφό σου, αλλά μπορεί να κρύβει και σημαντικά θέματα όσον αφορά τη γενικότερη υγεία σου.

Το υπερβολικό ροχαλητό είναι ένα σύμπτωμα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου, μιας πάθησης όπου η αναπνοή σου διακόπτεται ανά διαστήματα για πάνω από 10 δευτερόλεπτα και προκαλεί από πονοκέφαλο την ώρα που ξυπνάς και υπνηλία μέσα στην ημέρα, μέχρι υψηλή αρτηριακή πίεση, εγκεφαλικό επεισόδιο ή ακόμη και καρδιακή προσβολή.

Οι αιτίες που την προκαλούν ποικίλουν και μπορεί να είναι ανατομικές ανωμαλίες και χαλάρωση των μαλακών ιστών των ανωτέρων αεροφόρων οδών, η σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, οι υπερμεγέθεις αμυγδαλές ή και πιο απλοί παράγοντες όπως η παχυσαρκία, ένας κοντός και παχύς λαιμός, το κάπνισμα, τα βαριά γεύματα ή το αλκοόλ πριν τον ύπνο, καθώς και η χρήση ηρεμιστικών, αντικαταθλιπτικών και υπνωτικών φαρμάκων.

Η διάγνωση της νόσου μπορεί να γίνει με μια ειδική μελέτη ύπνου (πολυυπνογράφημα). Η θεραπεία της μπορεί να είναι συντηρητική (από χρήση ειδικής μάσκας μέχρι αλλαγή συνηθειών) καθώς και χειρουργική (αφαίρεση τμήματος των αμυγδαλών ή μικρών τμημάτων της στοματικής κοιλότητας όπως η μαλακή υπερώα και η σταφυλή)
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!