tromaktiko: Ισχυρά αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα στο Κατάρ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ισχυρά αμερικανικά και γερμανικά συμφέροντα στο Κατάρ



Με τη διακοπή των διπλωματικών τους σχέσεων με το Κατάρ η Σαουδική Αραβία κι άλλες αραβικές χώρες πυροδοτούν την...
χειρότερη διπλωματική κρίση στην περιοχή των τελευταίων χρόνων. Η κατηγορία που προσάπτουν σε αυτό το μικρό κράτος των 2,5 εκ. κατοίκων, είναι ότι υποθάλπει τη διεθνή τρομοκρατία.

Ξαφνικά μέσα σε λίγες ώρες η χώρα, στην οποία οι ΗΠΑ διατηρούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση στην περιοχή και το 2022 θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, απομονώνεται από γης και αέρος.

Σ. Αραβία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαχρέιν, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη έκλεισαν από χθες τα σύνορά τους και κάλεσαν διπλωμάτες και πολίτες του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες τους. Αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν την περιοχή του Κόλπου διακόπτουν από σήμερα τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα.

Από χθες ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διπλωματών προσπαθειών διαμεσολάβησης ανάμεσα στις δύο πλευρές με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον να καλεί σε διάλογο.

Κατά μία έννοια οι ΗΠΑ βρίσκονται ανάμεσα στα δύο μέτωπα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle: Τόσο το Κατάρ, όσο και η Σ. Αραβία, το Μπαχρέιν, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Αίγυπτος είναι σύμμαχοί τους. Στην αεροπορική βάση Αλ Ουντέιντ στο Κατάρ στρατοπεδεύουν πάνω από 10.000 αμερικανοί στρατιώτες. Το Κατάρ ανήκει στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του ISIS, που μάχεται τους ισλαμιστές στη Συρία και στο Ιράκ. Στο Μπαχρέιν εδρεύει η διοίκηση του 5ου αμερικανικού στόλου.

Προσπάθειες διαμεσολάβησης ξεκίνησε και ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος από το πρωί άρχισε κύκλο τηλεφωνημάτων με αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων από τη Ρωσία, το Κουβέιτ και τη Σ. Αραβία καλώντας στο τραπέζι του διαλόγου. «Είμαι πεπεισμένος», δήλωσε και ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις από το Σύδνεϋ, «ότι η διπλωματική κατάσταση δεν θα επηρεάσει ευρύτερα, δεδομένου ότι οι χώρες της περιοχής έχουν δεσμευτεί στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

H διένεξη ανάμεσα σε χώρες του Κόλπου και του Κατάρ παρακολουθείται με μεγάλη προσοχή και στη Γερμανία για πολλούς λόγους και κυρίως οικονομικούς. Η Ντόχα δεν είναι μόνο σταυροδρόμι για την παγκόσμια αεροπορική συγκοινωνία, αλλά και στρατηγικός επενδυτής βασικών επιχειρήσεων, όπως η VW και η Deutsche Bank.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!