tromaktiko: Η τιμωρία της Τερέζας Μέι

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Η τιμωρία της Τερέζας Μέι



Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάνει θεαματικά το στοίχημα που έβαλε προκηρύσσοντας τις πρόωρες...
εκλογές, καθώς τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν πως χάνει την πλειοψηφία στη Βουλή τη στιγμή που προκήρυξε εκλογές με στόχο να την αυξήσει.

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την Τερέζα Μέι και της αρνήθηκαν την ηχηρή εντολή που ήθελε για να ενισχύσει τη θέση της στις συνομιλίες για το Brexit, αμφισβητώντας την πρωθυπουργία της και αυξάνοντας την προοπτική ενός μετέωρου κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters.

Τα exit polls έδωσαν προβάδισμα στο κόμμα των Συντηρητικών. Αλλά από τις 314 έδρες που ήταν η αρχική εκτίμηση, ο αριθμός αναθεωρήθηκε στις 322 έδρες για να αναθεωρηθεί εκ νέου στις 318 έδρες. Οι Εργατικοί αναμένεται να κερδίσουν 267 έδρες.

Η Μέι πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής της εκστρατείας χαρακτηρίζοντας τον Κόρμπιν ως ένα αδύναμο ηγέτη  που θα ζημίωνε την οικονομία της Βρετανίας και θα έπληττε τις συζητήσεις για το Brexit, ενώ εκείνη θα παρείχε ισχυρή και σταθερή ηγεσία για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για την Βρετανία.

Ωστόσο η εκστρατεία της εκτροχιάστηκε μετά από μια μεγάλη αντιστροφή της πολιτικής της για τους ηλικιωμένους, ενώ η παλαιάς σχολής σοσιαλιστική πλατφόρμα του Κόρμπιν και το πιο παθιασμένο στυλ εκστρατείας του, του έδωσε μεγαλύτερη στήριξη από ό,τι είχε προβλέψει κανείς.

Τα επίσημα αποτελέσματα

Η επίσημη ροή των αποτελεσμάτων ξεκίνησε γύρω στη 01.00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε και η ροή των επίσημων αποτελεσμάτων.

Eως τις 06.30 ώρα Ελλάδος σε σύνολο 650 εδρών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα:

Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 262 έδρες
Το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει 234 έδρες
Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει 33 έδρες
Το κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών καταλαμβάνει 10 έδρες
Τα υπόλοιπα κόμματα 21 έδρες
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή, τότε το αποτέλεσμα των εκλογών θα μπορούσε να οδηγήσει σε περίοδο αβεβαιότητας, προκαλώντας προβλήματα και στη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, κ. Κόρμπιν, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ζήτησε να παραιτηθεί η Μέι και να ανοίξει τον δρόμο για μια νέα κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η πολιτική έχει αλλάξει και «δεν θα ξαναμπεί στο κουτί» που βρίσκονταν πριν. Ο κόσμος βαρέθηκε τη λιτότητα, τις περικοπές στις δημόσιες υπηρεσίες, τόνισε. «Είμαι πολύ υπερήφανος για τα αποτελέσματα που έρχονται από όλη τη χώρα, καθώς ο κόσμος ψηφίζει την ελπίδα», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι η συμμετοχή στις εκλογές αυτές πολλών που δεν είχαν ξαναψηφίσει, δείχνει την αποφασιστικότητα για κάτι διαφορετικό.

Η Τερέζα Μέι από την πλευρά της δήλωσε πως συνεχίζεται η καταμέτρηση και δεν έχουμε ακόμα ολοκληρωμένη εικόνα. «Αν η πρόβλεψη είναι σωστή ότι κερδίσαμε τις περισσότερες έδρες, τότε θα παρέχουμε σταθερότητα. Θέσαμε ως βασική προτεραιότητα να έχουμε τη σωστή συμφωνία για το Brexit. Η αποφασιστικότητά μου είναι η ίδια σήμερα το πρωί όπως ήταν πάντα. Γνωρίζω πως η χώρα χρειάζεται μια περίοδο σταθερότητας και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, οι συντηρητικοί θα εκπληρώσουμε το καθήκον μας για να παράσχουμε αυτή τη σταθερότητα».

Εάν οι Συντηρητικοί χάσουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο βρετανικό κοινοβούλιο θα έχουν την επιλογή να σχηματίσουν είτε κυβέρνηση μειοψηφίας, είτε κυβέρνηση συνασπισμού με ένα ή περισσότερα κόμματα.

Και στις δύο περιπτώσεις, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες, γεγονός που θα πλήξει το χρονοδιάγραμμα του Brexit την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα μέρες.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα τρομακτικό πλήγμα για την πρωθυπουργό που κήρυξε πρόωρες εκλογές για να ενισχύσει την πλειοψηφία της των 17 εδρών.

Για να συνεχίσουν να κυβερνούν, οι Συντηρητικοί έχουν την δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Στην περίπτωση αυτή, θα είναι μόνοι στην εξουσία, αλλά θα εξαρτώνται από την στήριξη των άλλων κομμάτων για να εξασφαλίζουν την ψήφιση των νομοσχεδίων τους.

Οι Ενωτικοί της Βόρειας Ιρλανδίας, που πρόσκεινται στους Τόρις, θα είναι ένας προνομιακός εταίρος. Ωστόσο, μία τέτοια κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά εύθραυστη. Την τελευταία φορά που ανέλαβε την εξουσία κυβέρνηση μειοψηφίας ήταν το 1974, όταν οι Συντηρητικοί είχαν προκηρύξει πρόωρες εκλογές για να τις χάσουν από το Εργατικό Κόμμα.

Ομως, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Εργατικού Χάρολντ Ουίλσον δεν κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία παρά λίγους μήνες, μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών. Οι Τόρις μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, όπως έκαναν το 2010, όταν συμμάχησαν με τους κεντρώους, φιλοευρωπαίους Φιλελεύθερους-Δημοκράτες. Σήμερα όμως μία τέτοια σύμπραξη είναι σχεδόν αδιανόητη, καθώς οι θέσεις των δύο κομμάτων για το Brexit είναι εκ διαμέτρου αντίθετες.

Σε περίπτωση που οι Συντηρητικοί αποτύχουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, μειοψηφίας ή συνασπισμού, ένα άλλο σενάριο είναι θεωρητικά πιθανό: μία συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που συγκεντρώνουν 314 έδρες, σύμφωνα με τις προβλέψεις, με την υποστήριξη των Πρασίνων και μικρών τοπικών κομμάτων.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!