tromaktiko: Η συνταγή της Ημέρας: Σύκο γλυκό

Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017

Η συνταγή της Ημέρας: Σύκο γλυκό



Σύκο γλυκό...


Υλικά συνταγής

1 κιλό σύκα
1 κιλό ζάχαρη
750ml. νερό
100γρ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα
γαρίφαλο (όσα και τα σύκα)
2 λεμόνια ζουμερά (ο χυμός τους)


Διαδικασία συνταγής

Βάζουμε σε νερό με λίγο ξύδι τα σύκα και τα αφήνουμε για 15-20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Κόβουμε το κοτσάνι (από την κάτω πλευρά του φρούτου) με κοφτερό μαχαιράκι. Κάνουμε 2-3 τρύπες με οδοντογλυφίδα σε κάθε συκαλάκι. Τα βράζουμε για 10 λεπτά και τα στραγγίζουμε. Προσέχουμε να καλύπτει το νερό τα σύκα.

Μόλις κρυώσουν τα ξαναβάζουμε σε κρύο νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά ακόμη. Στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Κάνουμε άλλες 2-3 τρύπες με οδοντογλυφίδα. Τα βάζουμε σε κρύο νερό με το μισό χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε για 3 ώρες.

Στραγγίζουμε και προσθέτουμε σε κάθε συκαλάκι ένα αμύγδαλο και ένα γαρίφαλο στην πλευρά που κόψαμε με το μαχαιράκι. Βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και 1 κουταλιά χυμό λεμονιού να βράσουν. Όταν λιώσει η ζάχαρη προσθέτουμε τα σύκα και όσα αμύγδαλα μας περίσσεψαν.

Τα βράζουμε για 12-15 λεπτά σε μέτρια φωτιά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Τα αφήνουμε στο σιρόπι για 6 ώρες. Έπειτα βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού στο γλυκό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι. Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.

Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα το γλυκό μας, σφραγίζουμε τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα (με το καπάκι στον πάγκο) μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε σε δροσερό μέρος όσο είναι κλειστά και μετά το άνοιγμα του βάζου στο ψυγείο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!