tromaktiko: Βουλή: "Ναι" σε όλα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα

Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Βουλή: "Ναι" σε όλα από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις τροπολογίες για τα προαπαιτούμενα



- Πάγωμα συντάξεων, μείωση αφορολόγητου, εργασιακά και ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πέρασαν από τη Βουλή στο νομοσχέδιο για την αλιεία 
– Σφοδρή σύγκρουση στη Βουλή με κεραυνούς κατά Τσακαλώτου...


Με 153 «ναι» και 83 «όχι» πέρασαν οι αντιλαϊκές τροπολογίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κατά την ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, που αφορούν το αφορολόγητο, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και το «πάγωμα» των συντάξεων έως το 2022.

Η παράσταση της κυβέρνησης έκλεισε με την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακλώτου, στην Ολομέλεια για την συζήτηση του σχεδίου νόμου «Κύρωση της τροποποιημένης Συμφωνίας για την Ίδρυση της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο», στο οποίο περιλαμβάνονται τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για αντισυνταγματική διαδικασία εξπρές εισαγωγής των προαπαιτουμένων στην Ολομέλεια (με τροπολογίες σε κύρωση σύμβασης για την Αλιεία). Αποκάλεσαν τους βουλευτές της κυβέρνησης πληρωμένα «πιστόλια», ενώ με καταγγελίες αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων υποστήριξαν ότι απώτερος στόχος γι' αυτήν την επιλογή είναι να «περάσουν» εν κρυπτώ μέτρα εκατομμύριων στις πλάτες των πολιτών. Παράλληλα το μεσημέρι της Παρασκευής (9/6) απορρίφθηκε η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε υποβάλει νωρίτερα η ΝΔ και υποστήριξαν τα υπόλοιπα κόμματα.


Μητσοτάκης: Παίρνετε ό,τι σας δίνουν και κάνετε ό,τι σας ζητούν

Το αίτημά του για εκλογές επανέλαβε με έμφαση, πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δώστε λύση. Κάντε εκλογές. Μόνο μέσα από εκλογές μπορεί να προκύψει μια κυβέρνηση με ορμή και αξιοπιστία, αποφασισμένη να κάνει τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα. Η χώρα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση που θα μπορεί να διεκδικήσει από τους εταίρους να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος που έχουν αναλάβει από τον Νοέμβριο του 2012» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό πρόσθεσε:
«Καλώ άλλη μια φορά τον κ. Τσίπρα να ιεραρχήσει σωστά τις ευθύνες που αναλογούν στο αξίωμά του και να του θυμίσω ότι η ιστορία μάς κρίνει εκ των υστέρων, αλλά από την κοινωνία κρινόμαστε καθημερινά».

ΝΔ: Εξευτελισμός του Κοινοβουλίο

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας και ο Μάκης Βορίδης, ανέφεραν ότι η κυβέρνηση επικαλείται το Δίκαιο της ανάγκης που καταλύει το Σύνταγμα για να ψηφίσει μέτρα που επιβαρύνουν τους φορολογούμενους, χωρίς δημόσιο διάλογο.
Έκαναν λόγο για εξευτελισμό του Κοινοβουλίου και καταλόγισαν στον πρόεδρο της Βουλής ότι έκανε πολιτική ομιλία «για την επιτυχημένη γεωπολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ ο ρόλος του είναι να διαφυλάξει την κοινοβουλευτική διαδικασία. «Είναι εξαιρετικό λυπηρό ότι αυτήν την κατάφωρα αντισυνταγματική διαδικασία ανέλαβε να την υπερασπιστεί ο πρόεδρος κι όχι η κυβέρνηση, η οποία έφτασε στο ύστατο στάδιο εξευτελισμού και δεν απασχολείται με τα ζητήματα του Κοινοβουλίου, φορτώνοντας με εκατομμύρια ευρώ τους πολίτες χωρίς καμία συζήτηση», είπε ο κ. Βορίδης.

ΠΑΣΟΚ: Είστε πληρωμένα πιστόλια
Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Ανδρέας Λοβέρδος επικαλέστηκε τα άρθρα του Συντάγματος, τα οποία κατά την εκτίμησή του παραβιάστηκαν και επισήμανε ότι επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης ξεπεράστηκε κάθε αρνητικό που υπήρξε τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και το φαινόμενο των επειγόντων και κατεπειγόντων νομοσχεδίων παροξύνθηκε. «Είστε πληρωμένα πιστόλια, πρέπει να ντρέπεστε», τόνισε προς την κυβερνητική πτέρυγα.
ΣΥΡΙΖΑ: Δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος

«Η δική μας έκθεση πρέπει να υποβληθεί τη Δευτέρα, δεν είχαμε άλλο τρόπο και δεν υπάρχει χρόνος», υποστήριξε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Παρασκευόπουλος. Χαρακτήρισε προσχηματικά τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αφού υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταβολές των δεδομένων, που υπέχουν κοινωνική διάσταση, στις τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση. Πάντως, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε πως το μόνο συνταγματικό θέμα που μπορεί να τεθεί είναι ότι οι συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν εισήχθησαν ως ειδικές.
Θυελλώδης η συνεδρίαση με βολές κατά της κυβέρνησης

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης που επέλεξε να λάβει τον λόγο ως βουλευτής, αναφέρθηκε στην ουσία και τη διαδικασία για τη σημερινή εξέλιξη στη Βουλή. «Επειδή ακούστηκαν εκφράσεις περί γελοιοποίησης, είναι προφανές ότι η σιωπή δεν είναι χρυσός και πρέπει να τοποθετούμαστε επί της ουσίας. Χθες μάλιστα σε μια καλή συνεδρίαση της Διάσκεψης, που το κλίμα της δεν έχει καμία σχέση με κάποιες διαρροές, δόθηκαν εξηγήσεις, άσχετα αν αντικρούστηκαν από τους βουλευτές, αλλά δόθηκαν και πιστοποιήθηκε κατά πλειοψηφία ότι πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή τη διαδικασία.

Δεν έχει κανένα νόημα να ανατρέξουμε για να πούμε πόσα και ποιοι τα έκαναν, σε σχέση με τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, που σε όλο το παρελθόν διάστημα, έχουν πληγεί», είπε ο Νίκος Βούτσης και πρόσθεσε στο παρελθόν υπήρξαν διαδικασίες που μέτρα περνούσαν με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ίσχυαν, εφαρμόζονταν και ψηφίζονταν εκ των υστέρων.
Ως προς την ουσία, ο πρόεδρος της Βουλής είπε πως «όλοι γνωρίζουν ότι, ευτυχώς, η διαδικασία της συζήτησης για τη δεύτερη αξιολόγηση έχει πάρει πολυπαραγοντικό και διεθνή χαρακτήρα».
«Είστε έτοιμοι να διαβείτε κι αυτόν τον Ρουβίκωνα και να βάλετε τις συντάξεις δίπλα στα ψάρια (σ.σ. οι τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για την Αλιεία), κύριοι συνάδελφοι;», διερωτήθη ο Νίκος Δένδιας.

«Είναι προφανές ότι η ΝΔ δεν μπορεί να συμφωνήσει με την προτεινόμενη διαδικασία ούτε και με τις τροπολογίες», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται το άρθρο 87 παρ. 2 του Κανονισμού που επιβάλλει την κατάθεση τροπολογιών προ τριών ημερών αλλά και το Σύνταγμα διότι πρόκειται περί ασχέτων τροπολογιών και επειδή υπάρχει προσθήκη τροπολογιών σε διεθνείς συνθήκες.

«Έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια πράγματα που δεν προξενούν υπερηφάνεια στη Βουλή και στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας. Σε όλα όμως υπάρχουν όρια. Η εμφάνιση τροπολογιών που εισάγονται αποτελούν την πλήρη γελοιοποίηση του κοινοβουλίου, αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι είμαστε υποτελείς να το πει», κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.
«Περνάτε ένα μίνι μνημονιάκι μέσω μίας απαράδεκτης διαδικασίας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο, να πει ξεκάθαρα αν εγγυάται ότι η έξοδος στις αγορές «περνάει» μέσω του νομοσχεδίου για τα ψάρια, «για να ευχηθεί κι η αντιπολίτευση καλή ψαριά». Κατηγόρησε, εξάλλου, «τους υπουργούς της διαπραγμάτευσης» ότι ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και «καθαρίζουν» με πέντε ώρες όλη την κοινοβουλευτική διαδικασία.


Τι περιλαμβάνουν οι πέντε τροπολογίες
Οι πέντε προαπαιτούμενες ρυθμίσεις, των υπουργείων Εσωτερικών, Εργασίας, Δικαιοσύνης, Οικονομικών αφορούν αντιστοίχως:

- στην απαγόρευση να τεθεί ως ενέχυρο για τραπεζικό δανεισμό πολιτικού κόμματος η μελλοντική του κρατική χρηματοδότηση και επίσης στην υποχρέωση υποψήφιων βουλευτών και ευρωβουλευτών να γνωστοποιούν στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, μέσω του οποίου διακινούνται τα έξοδα και οι δαπάνες του.

- στην παράταση έως το τέλος του 2022 της έναρξης ισχύος της προσαύξησης των συντάξεων
- στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και συγκεκριμένα: η αναστολή των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης αποσυνδέεται από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), καθώς προβλέπεται πως αυτή θα ισχύσει έως την 20.08.2018, υπό την προϋπόθεση επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος. Ορίζεται ότι ισχύουν έως το τέλος του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, (αντί για όσο διαρκεί η εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής).

- στους όρους λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμού και σε τροποποίηση διατάξεων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

- σε αλλαγές στη διατύπωση της διάταξης για το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος, που δεν μεταβάλλουν ωστόσο την ουσία του άρθρου 15 του νόμου 4472/2017 που ψηφίστηκε πρόσφατα
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!