tromaktiko: Ο περίεργος ρόλος του Τραμπ στην απομόνωση του πάμπλουτου Κατάρ

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Ο περίεργος ρόλος του Τραμπ στην απομόνωση του πάμπλουτου Κατάρ



Διπλωματική κρίση μείζονος σημασίας έχει ξεσπάσει στον αραβικό κόσμο με τον αποκλεισμό του μικροσκοπικού, αλλά εξαιρετικά πλούσιου Κατάρ. Χώρες...
όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν από τις πρώτες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ. Κατηγορούν την Ντόχα ότι αποσταθεροποιεί την περιοχή διότι έχει σχέσεις με την ISIS και την Αλ Κάιντα. Το Εμιράτο αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι οι υπόλοιποι επιδιώκουν να θέσουν το κράτος υπό κηδεμονία.

«Το Κατάρ είναι ανοικτό στον διάλογο για να επιλυθεί η κρίση με τους γείτονές του στον Κόλπο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του εμιράτου, ο Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο ίδιος επέμεινε ότι το Κατάρ πιστεύει στη διπλωματία και θέλει να προωθήσει την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αλλά και στο ότι η χώρα του καταπολεμά την τρομοκρατία.

Έχοντας πάρει θάρρος από τους στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ, Σαουδάραβες και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να τρίξουν τα δόντια στο Κατάρ.

Οι κινήσεις των Σαουδαράβων, του Μπαχρέιν, των ΗΑΕ και της Αιγύπτου εναντίον του Κατάρ γίνονται μόλις μία εβδομάδα μετά την επίσκεψη του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην περιοχή, ο οποίος πήρε το μέρος της Σαουδικής Αραβίας επικρίνοντας το Ιράν το οποίο κατηγορεί ως σπόνσορα της τρομοκρατίας .

Αφορμή για αυτή την κρίση ήταν μια ανάρτηση στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ που μετέφερε σχόλια από τον ηγέτη του Κατάρ σεΐχη Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι, ο οποίος επέκρινε το αυξανόμενο αντι-ιρανικό αίσθημα.

Αξιωματούχοι του Κατάρ διέγραψαν γρήγορα τα σχόλια, κατηγόρησαν χάκερ για αυτά και ζήτησαν ηρεμία. Αλλά οι αναφορές από ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ κλιμακώθηκαν.

Το Ιράν είναι ο κύριοςαντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας, και οι δύο μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου, βρίσκονται στις αντίθετες πλευρές των συγκρούσεων από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι την Υεμένη. Διακόπτοντας τους διπλωματικούς δεσμούς, οι Σαουδάραβες επικαλέστηκαν την υποστήριξη του Κατάρ σε «τρομοκρατικές ομάδες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», περιλαμβανομένων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Κατηγόρησαν το Κατάρ και για υποστήριξη «τρομοκρατικών ομάδων υποστηριζόμενων από το Ιράν» που δρουν στην ανατολική επαρχία του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και στο Μπαχρέιν.

Η ένταση αυξήθηκε αισθητά μετά την επίσκεψη του Tραμπ, με τους Αραβες να κατηγορούν τώρα το Κατάρ ότι προσπάθησε να υπονομεύσει τις προσπάθειες απομόνωσης της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Ο περίεργος ρόλος του Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται ότι διαδραμάτισε έναν περίεργο ρόλο στην υπόθεση αφού έσπευσε να πανηγυρίσει ότι το ταξίδι του στην περιοχή αποδίδει καρπούς με την απομόνωση του Κατάρ.

Σε αναρτήσεις του στο twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην περιοχή είχε τονίσει πως δεν πρέπει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων και ότι όλοι είχαν «δείξει» το Κατάρ.

Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση ότι η απομόνωση του Κατάρ θα σηματοδοτήσει «ενδεχομένως την αρχή του τέλους της φρίκης της τρομοκρατίας» επισημαίνοντας ότι «όλα τα στοιχεία δείχνουν το Κατάρ» στην χρηματοδότηση του θρησκευτικού εξτρεμισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζει ότι το ταξίδι του στη Μέση Ανατολή «ήδη αποδίδει καρπούς», καθώς οι ηγέτες της περιοχής υλοποίησαν την υπόσχεσή τους να υιοθετήσουν σκληρή γραμμή στο θέμα της χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Σημειώνεται πως η Σαουδική Αραβία συμφώνησε με τις ΗΠΑ και τον Τραμπ σε εξοπλισμούς ύψους 350 δισ. δολαρίων και το deal έκλεισε στον πρόσφατη επίσκεψη Τραμπ στην περιοχή.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!