tromaktiko: Αντιμέτωπες με το γρίφο του Brexit Βρυξέλλες και Γερμανία

Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2017

Αντιμέτωπες με το γρίφο του Brexit Βρυξέλλες και ΓερμανίαΣύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ νωρίς να εικάσει κάποιος πώς...
θα αντιδράσει η Ένωση σε μια αλλαγή στα αιτήματα της Βρετανίας για την αποχώρησή της το 2019 ή εάν θα καθυστερήσει η σχεδιαζόμενη για τις 19 Ιουνίου έναρξη των διαπραγματεύσεων.

«Ας δούμε εάν η επόμενη κυβέρνηση θα αλλάξει τη θέση της για το Brexit», δήλωσε ο αξιωματούχος καθώς τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η Μέι δεν μπορεί πλέον να έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο πρώην Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ ήταν ένας από τους λίγους υψηλόβαθμους αξιωματούχους που έκανε κάποιο δημόσιο σχόλιο. «Φαίνεται ότι ίσως χρειαστούμε ένα τάιμ-άουτ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit. Χρόνο για την ανασυγκρότηση όλων», ανέφερε σε ανάρτησή του στο twitter.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ εκτίμησε σήμερα ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στη Βρετανία αποτελεί «ένα είδος έκπληξης», όμως δεν «θέτει υπό αμφισβήτηση» τη θέση των Βρετανών αναφορικά με το Brexit.

«Οι Βρετανοί εκφράστηκαν, ψήφισαν, έδωσαν πλειοψηφία στο Συντηρητικό Κόμμα, όμως αυτή η πλειοψηφία είναι σχετική, γεγονός που αποτελεί ένα είδος έκπληξης. Δεν είμαι σίγουρος ότι πρέπει να θεωρήσουμε ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών θέτει υπό αμφισβήτηση την κυρίαρχη άποψη που εξέφρασαν οι Βρετανοί για το Brexit», δήλωσε ο Φιλίπ στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Η Μέι, που είχε πραγματοποιήσει εκστρατεία κατά του Brexit πέρυσι αλλά ανέλαβε το Συντηρητικό κόμμα αφού ο Ντέιβιντ Κάμερον έχασε το περυσινό δημοψήφισμα για την παραμονή στην Ε.Ε., παρουσίασε τους όρους της για την αποχώρηση της Βρετανίας τον Μάρτιο. Στη συνέχεια προκήρυξε πρόωρες εκλογές ελπίζοντας να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πλειοψηφία και να ενδυναμώσει τη θέση της στις διαπραγματεύσεις.

Αυτό ήταν ένα αποτέλεσμα που εν πολλοίς ήταν επιθυμητό και στις Βρυξέλλες, όπου οι ηγέτες πίστευαν ότι μια ενισχυμένη Μέι θα είναι σε καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ε.Ε. και να αντισταθεί στις πιέσεις από τις σκληροπυρηνικές φατρίες υπέρ του Brexit εντός του κόμματός της, που ζητούσαν η Βρετανία να απορρίψει τους όρους της Ε.Ε. ακόμα και να αποχωρήσει χωρίς συμφωνία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν σε μεγάλο βαθμό σταματήσει να σκέφτονται την πιθανότητα η Βρετανία να αλλάξει ενδεχομένως γνώμη και ζητήσει να παραμείνει εντός της Ε.Ε. Οι περισσότεροι φαίνονται τώρα να προτιμούν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ να αποχωρήσει ομαλά και γρήγορα. Για να διακοπεί η διαπραγμάτευση του Brexit θα χρειαστεί η συναίνεση των άλλων κρατών-μελών.

Φόβος κατάρρευσης

Οι άλλες 27 κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαιτέρως ότι μια κατάρρευση στις διαπραγματεύσεις θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα η Βρετανία να παύσει να είναι μέλος της Ε.Ε. στις 30 Μαρτίου του 2019, όπως ορίζεται στο Άρθρο 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, χωρίς να διαπραγματευθεί εκείνους τους όρους διαζυγίου που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα χαοτικό νομικό κενό για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό θα μπορούσε να περιορίσει τις πιθανότητες η Βρετανία να είναι σε θέση να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, που θέλει με την ΕΕ μετά την αποχώρησή της.

Σε σημείωμα σε πελάτες της η UBS ανέφερε ότι η σχετική ισχύς των σκληροπυρηνικών ομάδων υπέρ του Brexit σε μια αδύναμη κυβέρνηση των Συντηρητικών θα μπορούσε να καταστήσει μια κατάρρευση περισσότερο πιθανή και δυσκολότερη την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας.

Οι εικασίες στη Βρετανία ότι ένας διαφορετικός κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να επιδιώξει ένα «ηπιότερο» Brexit από αυτό που είχε προτείνει η Μέι, ενδεχομένως επιδιώκοντας να παραμείνει στην ενιαία αγορά, φαίνεται επίσης να δημιουργούν πρόβλημα στην ΕΕ.

Ενώ οι 27 θα μπορούσαν να είναι πρόθυμοι να δώσουν στη Βρετανία κάποιου είδους πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά όπως αυτή που έχουν προσφέρει στη Νορβηγία ή την Ελβετία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι αυτό θα σημαίνει πως η Βρετανία θα συνεχίζει να συνεισφέρει στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ, χωρίς όμως να έχει λόγο στο πώς διαμορφώνονται οι πολιτικές της ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες διατηρούν αμφιβολίες για το πώς η όποια βρετανική κυβέρνηση μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους να αποδεχθούν μια τέτοια έκβαση και άρα θα είναι επιφυλακτικοί στο να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση καθώς φοβούνται ότι μπορεί να καταλήξουν χωρίς μια συμφωνία που να μπορούν να επικυρώσουν και οι δύο πλευρές το 2019.

Δεν πρέπει να χάσουμε χρόνο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, λέει η Γερμανία

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.

«Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί ο χρόνος περνάει» είπε στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Ροτ, ο οποίος ανήκει στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

«Ανεξάρτητα από το ερώτημα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, ο χρόνος κυλάει...Έχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευτούμε την έξοδο...επομένως δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο τώρα» πρόσθεσε.
     Εδώ σχολιάζεις εσύ!