tromaktiko: Τρόμος στο Ιράν: Διπλό χτύπημα του ISIS στο Ιράν: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες

Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Τρόμος στο Ιράν: Διπλό χτύπημα του ISIS στο Ιράν: 12 νεκροί και δεκάδες τραυματίες



Ο τρόμος «σκέπασε» σήμερα την Τεχεράνη με τις δύο πολύνεκρες επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος...


Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους στις σημερινές επιθέσεις στο ιρανικό Κοινοβούλιο και το μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Εκτάκτων Καταστάσεων Πιρ-Χοσεΐν Κολιβάντ και μεταδίδουν τα ιρανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι τραυματίες από τις δύο επιθέσεις φτάνουν τους τριάντα εννέα.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν ο αριθμός των 12 νεκρών συμπεριλαμβάνει τους δράστες και αν αφορά και στις δύο επιθέσεις ή μόνο αυτή στο Κοινοβούλιο. «Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν για βόμβες το κτίριο», μετέδωσε το IRIB.

Οι δυνάμεις ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο του ιρανικού Kοινοβουλίου και του μαυσωλείου του Aγιατολάχ Χομεϊνί, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, με το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης AMAQ, να δημοσιοποιεί σήμερα βίντεο που δείχνει έναν ένοπλο μέσα στο ιρανικό κοινοβούλιο όπου πραγματοποιήθηκε επίθεση.

Ένας άλλος από τους δράστες της επίθεσης ακούγεται στο βίντεο να λέει: «Δόξα τω Θεώ ... Πιστεύατε ότι θα εξαφανιζόμασταν;».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτές είναι οι πρώτες επιθέσεις του ISIS σε ιρανικό έδαφος.

Οι πληροφορίες για όσα συνέβησαν σήμερα στην Τεχεράνη ήταν αρχικά συγκεχυμένες.

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για επίθεση ενόπλων στο Κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο, το οποίο βρίσκεται 20 χιλιόμετρα μακριά, μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.




Ορισμένα πρακτορεία ειδήσεων έκαναν λόγο για έναν και μόνο ένοπλο στους χώρους του Κοινοβουλίου αλλά τελικά ο Ιρανός αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε πως οι δράστες της επίθεσης ήταν τέσσερις και εισήλθαν στο Κοινοβούλιο από την κύρια είσοδο, κρατώντας Καλάσνικοφ και ντυμένοι σαν γυναίκες.

Ο υπουργός πρόσθεσε πως ένας από τους δράστες πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε μέσα στο Κοινοβούλιο ενώ ένας άλλος πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

Μετά πολύωρη επιχείρηση, κατά διαστήματα της οποίας ακούγονταν πυροβολισμοί, η επίθεση στο Κοινοβούλιο έληξε με τα ΜΜΕ της χώρας να αναφέρουν ότι οι τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με το BBC, οι Αρχές του Ιράν αρνούνται ότι υπήρξε περίπτωση ομηρίας, πληροφορία την οποία είχαν μεταδώσει νωρίτερα τα τοπικά Μέσα.




Λίγο μετά την εκδήλωση της επίθεσης στο Κοινοβούλιο, σημειώθηκε δεύτερη επίθεση αυτή τη φορά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί, το οποίο βρίσκεται 20 χλμ. μακριά.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ISNA στο μαυσωλείο πραγματοποιήθηκε επίθεση από τέσσερις δράστες, ένας εκ των οποίων, μια γυναίκα, ανατινάχθηκε.


Ο κυβερνήτης της Τεχεράνης δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο IRIB ότι ένας καμικάζι ανατίναξε τη ζώνη με εκρηκτικά στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί στην νότια Τεχεράνη, ένας ένοπλος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας και οι υπόλοιποι ένοπλοι συνελήφθησαν.


Η στιγμή που ανατινάζεται ο βομβιστής αυτοκτονίας:


Το πρακτορείο Isna μετέδωσε ότι ένας κηπουρός έχασε τη ζωή του και 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο σημείο.

Όπως μετέδωσε αργότερα η ιρανική τηλεόραση και δεύτερος καμικάζι ανατινάχθηκε στο μαυσωλείο του Αγιατολάχ Χομεϊνί.


Πληροφορίες του press tv αναφέρουν ότι ένας εκ των δραστών στο μαυσωλείο αυτοκτόνησε καταπίνοντας υδροκυάνιο.

Δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν οι δράστες των δύο επιθέσεων συνδέονται.

Νεότερες πληροφορίες από την Τεχεράνη έκαναν λόγο για επίθεση και στο Μετρό της Τεχεράνης, ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε κάτι τέτοιο.


Οι Αρχές της χώρας πάντως ανακοίνωσαν ότι απέτρεψαν και τρίτη τρομοκρατική επίθεση, συλλαμβάνοντας τους επίδοξους δράστες.

Το ιρανικό υπουργείο Πληροφοριών ανακοίνωσε ότι η διπλή επίθεση στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε από ομάδες τρομοκρατών, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Σήμερα το πρωί δύο ομάδες τρομοκρατών επετέθησαν στο κοινοβούλιο και στο μαυσωλείο του ιμάμη Χομεϊνί... Μέλη μίας τρίτης τρομοκρατικής ομάδας συνελήφθησαν πριν να πραγματοποιήσουν επίθεση», διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών, σύμφωνα με την ιρανική τηλεόραση.


Τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στην Τεχεράνη, σημειώνει το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι τελευταίες είχαν πραγματοποιηθεί στα χρόνια που ακολούθησαν την ισλαμική επανάσταση του 1979, κυρίως από την ένοπλη οργάνωση Μουτζαχεντίν του Λαού.

Το Ιράν εμπλέκεται στον πόλεμο που διεξάγεται στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία είχε ήδη αναλάβει την ευθύνη για ενέργειες στο Ιράν κοντά στα σύνορα με το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Μόσχα καταδίκασε αυστηρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όπως και αυτές που έγιναν σήμερα στο Ιράν και απευθύνει έκκληση για κοινές προσπάθειες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντιμίτρι Πεσκόφ

Σύμφωνα με τον Πεσκόφ, «οι τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις, υποδηλώνουν την ανάγκη να υπάρξουν κοινές προσπάθειες στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης "Ισλαμικό Κράτος"».








     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!