tromaktiko: "SOS" για καρκινογόνο αμίαντο στους λουόμενους της παραλίας της Αχαΐας - Τι δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατου ελέγχου

Τρίτη 20 Ιουνίου 2017

"SOS" για καρκινογόνο αμίαντο στους λουόμενους της παραλίας της Αχαΐας - Τι δείχνουν τα στοιχεία πρόσφατου ελέγχου



Τεράστιο πρόβλημα για τη δημόσια υγεία συνιστούν οι χίλιοι εκτεθειμένοι τόνοι αμιάντου στο Δρέπανο Αχαΐας, που ήδη έχουν ρυπάνει την παραλία της περιοχής...


Επιστημονικό συνεργείο του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) την Παρασκευή 16-6-2017 (09:30-10:30) επισκέφθηκε την παραλία του Δρεπάνου, όπου κολυμπούν παιδιά και μεγάλοι και συνέλεξε δείγματα νερού, βοτσάλων και χαλικιών, τα οποία μεταφέρθηκαν στα πιστοποιημένα εργαστήριά του, για περαιτέρω ανάλυση στην περιεκτικότητα αμιάντου.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά τον επιστημονικά τεκμηριωμένο πλέον κίνδυνο που συνιστά ο αμίαντος για την ανθρώπινη υγεία, στο χώρο των δέκα (10) στρεμμάτων της «ΑΜΙΑΝΤΙΤ» στο Δρέπανο Αχαΐας, παραμένουν εκτεθειμένοι πάνω από χίλιοι (1.000) τόνοι αμιάντου της 15ετίας 1990-2005.

Όπως γράφει η ανακοίνωση, οι αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ έγιναν με βάση τις υφιστάμενες υπουργικές αποφάσεις 8243/1113/91(ΦΕΚ 138/Β/8-3-91).

Σε τρία δείγματα θαλασσινού νερού, μετρήθηκε συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων με ίνες αμιάντου 65-150 mgr/lt, δηλαδή υπερδιπλάσιες των επιτρεπόμενων τιμών των 30mgr/lt.

Επίσης, μικροσκοπικά, εντοπίσθηκαν ίνες αμιάντου 10-20/cm2 σε βότσαλα και χαλίκια.

Από τις παραπάνω ενδεικτικές μετρήσεις διαπιστώνεται ότι υπάρχει πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή του Δρεπάνου, με αποτέλεσμα κάτοικοι και λουόμενοι να κινδυνεύουν.

Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της Περιφέρειας και του Εισαγγελέα της Πάτρας για να προστατευθεί η δημόσια υγεία στην περιοχή.
Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!