tromaktiko: Έκτη συγγνώμη για τους «13» του Μαρί

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Έκτη συγγνώμη για τους «13» του Μαρί



Η Πολιτεία τίμησε χθες για έκτη συνεχή χρονιά τα 13 θύματα της φονικής έκρηξης του πρωινού της 11ης Ιουλίου 2011 στη Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης»...

Σε όλα τα μνημόσυνα, που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορα μέρη της ελεύθερης Κύπρου, παρούσα ήταν η Πολιτεία με υψηλόβαθμα στελέχη της, και σε αυτά πολλές φορές ακούστηκε η συγγνώμη από μέρους του κράτους, που δεν δίστασε για μια ακόμη φορά να αναλάβει τις ευθύνες του και να παραδεχθεί την ανεπάρκειά του, η οποία οδήγησε στον άδικο χαμό τόσων αθώων.

Στη μνήμη των 13 ηρώων της φονικής έκρηξης των 98 εμπορευματοκιβωτίων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου μουσική εκδήλωση στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Μάριος Τόκας». Σε αυτήν απηύθυνε χαιρετισμό ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.
«Έχουμε ανάγκη να πάρουμε λίγο από το θάρρος, λίγη από τη λεβεντιά των 13 ηρώων της 11ης Ιουλίου 2011 και να αντλήσουμε δύναμη και ελπίδα μέσα από τη θυσία τους», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης.

«Απόψε δεν ήρθαμε για να θρηνολογήσουμε, ήρθαμε για να υμνολογήσουμε τον αλτρουισμό, την ευθύνη και τη λεβεντιά, τις αρετές αυτές που τόσο έχουμε ανάγκη για να διατηρήσουμε την ελπίδα μας για το αύριο, για μια καλύτερη κοινωνία, για μια ελεύθερη πατρίδα», συμπλήρωσε.

«Ως Πολιτεία υποκλινόμαστε με ανυπόκριτο σεβασμό στη μνήμη του λοχία Σπύρου Τταντή και των άλλων παλληκαριών και επαναλαμβάνουμε την συγγνώμη για όλα εκείνα που οφείλαμε ως Πολιτεία να πράξουμε και δεν πράξαμε, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου στο ετήσιο μνημόσυνο του λοχία Σπύρου Τταντή, στον ιερό ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, στις Καμάρες.

«Υπόσχεσή μας είναι ότι θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην θρηνήσουμε ποτέ ξανά τον αδόκητο χαμό τέκνων της πατρίδας μας», είπε ο Ιωνάς Νικολάου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τους ηρωικούς νεκρούς της στο Μαρί τίμησε η Λάρνακα
Ο τραγικός και άδικος χαμός των 13 ηρώων της φονικής έκρηξης στο Μαρί «θα προκαλεί παντοτινά τις συνειδήσεις μας και σαν ερινύα θα κυνηγά πραγματικά την κρατική ανεπάρκεια και την αμέλεια της Πολιτείας» δήλωσε ο γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου, Θεοδόσης Τσιόλας, σε ομιλία του στο μνημόσυνο του πλοίαρχου Λάμπρου Λάμπρου στην εκκλησία του Αγίου Κυριάκου στο Κίτι.

Στην παρουσία, εξάλλου, του υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη, που εκπροσώπησε την κυβέρνηση, τελέστηκε χθες το πρωί στον ιερό ναό Κοσμά του Αιτωλού, στον Άγιο Αθανάσιο Λεμεσού, το έκτο ετήσιο μνημόσυνο του διοικητή του Ναυτικού, αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη και του ανθυπασπιστή Κλεάνθη Κλεάνθους.

Τον επιμνημόσυνο λόγο ανέγνωσε ο διοικητής της Αεροπορίας, ταξίαρχος Γαβριήλ Δημητρίου, ο οποίος ανέφερε πως «πέραν των μνημοσύνων και της απόδοσης τιμών, οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε την τραγωδία, να την επαναφέρουμε συχνά στη μνήμη μας και να αναζητούμε όσα κάναμε λάθος, όσα παραλείψαμε να κάνουμε και όσα οφείλαμε τα κάνουμε, για να μην θρηνούμε επί ερειπίων».

Όσα χρόνια και αν περάσουν, εκείνο το πρωινό δεν ξεχνιέται
Οι εκδηλώσεις μνήμης για τα 13 θύματα της 11ης Ιουλίου που άρχισαν το περασμένο Σάββατο συνεχίζονται και κορυφώνονται.
Αύριο Τρίτη, επέτειο της φονικής έκρηξης, στις 8:30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τρισάγιο στο εκκλησάκι που ανεγέρθηκε στον χώρο της έκρηξης στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη. Σε αυτήν αναμένεται να παραστούν συγγενείς των θυμάτων και εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα.
Αν και καθημερινή, αναμένεται ότι σημαντικός αριθμός ατόμων θα παραστεί στο τρισάγιο, για να τιμήσουν με την παρουσία τους τα θύματα της φονικής έκρηξης.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!