tromaktiko: Δικαστική δίωξη ναυεργατών για κινητοποιήσεις του 2010

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

Δικαστική δίωξη ναυεργατών για κινητοποιήσεις του 2010



 Στα δικαστήρια της Κορίνθου θα βρεθεί στις 27 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ Αντώνης Νταλακογιώργος για να αντιμετωπίσει δίωξη ...
που προέκυψε από συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού: «Η ΠΕΝΕΝ και τα Ναυτεργατικά Σωματεία από τις αρχές του 2010 είχαν αναπτύξει αγωνιστική συνδικαλιστική δράση στα Ε/Γ-Ο/Γ πλοία ROPAX 1 και ROPAX 2. Τα πλοία αυτά είχαν σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πλοιοκτήτες ήταν Ιταλοί.

Τα πλοία αυτά ήταν επανδρωμένα με Ρουμάνους χαμηλόμισθους Ναυτικούς οι οποίοι στο σύνολό τους ήταν ανασφάλιστοι και χωρίς συγκροτημένα δικαιώματα.
Τα πλοία εκτελούσαν δρομολόγια Κόρινθο – Αγκώνα μεταφέροντας επιβάτες και οχήματα.

Με σκοπό να χτυπηθεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία αλλά και να εφαρμοσθεί πλήρως η ελληνική νομοθεσία και η ΣΣΕ αποφασίστηκε και πραγματοποιήθηκε πολυήμερη συνδικαλιστική δράση με αποτέλεσμα τα πλοία αυτά να μην πραγματοποιούν τα καθορισμένα δρομολόγιά τους».


Ακολούθως η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι: «Στην πραγματικότητα η Ιταλική πλοιοκτησία (αργότερα η διαχείριση περιήλθε στην ΝΕΛ) ήθελε να επιβάλει κανόνες εργασιακής γαλέρας υπονομεύοντας τα θεσμοθετημένα Ναυτεργατικά δικαιώματα και ταυτόχρονα η πρωτοβουλία τους αυτή άνοιγε τον δρόμο να την μιμηθούν και άλλες ξένες αλλά και ελληνικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην γραμμή της Αδριατικής.

Σημειώνουμε ότι η δράση αυτή αναπτύχθηκε και στα πλαίσια της πολιτικής της ITF η οποία είχε σε Σύνοδό της στην Αθήνα αποφασίσει όταν Ε/Γ-Ο/Γ πλοία εκτελούν ενδοκοινοτικές μεταφορές, οι Ναυτικοί ανεξάρτητα από χώρα προέλευσης να μισθοδοτούνται με τις αποδοχές της καλύτερης ΣΣΕ μεταξύ των χωρών που εκτελούν δρομολόγια τα πλοία αυτά».

Από την κινητοποίηση εκείνης της περιόδου προέκυψε, μετά από προσφυγή της εταιρείας στις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές, η δίκη της 27ης Οκτωβρίου, για την οποία η ΠΕΝΕΝ σημειώνει πως: «Η ποινικοποίηση αυτών των αγώνων ενάντια σε ένα από τα πιο πρωτοπόρα τμήματα του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος της χώρας μας από όποιες δυνάμεις και εάν επιχειρείται θα πέσει για άλλη μια φορά στο κενό».

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!