tromaktiko: Τα 3 στάδια των σχέσεων, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι

Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017

Τα 3 στάδια των σχέσεων, οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι



Όπως οι γάμοι περνούν από διάφορα στάδια, έτσι και οι σχέσεις. Σίγουρα υπάρχουν βέβαια διαφορές ανάμεσα στις δύο περιπτώσεις, αλλά...
αν γνωρίζετε περίπου τι να αναμένετε, μπορείτε να καθοδηγήσετε εσείς την πορεία, να αντιμετωπίσετε καλύτερα τις προκλήσεις και να είστε λίγο πιο προετοιμασμένοι. Παρακάτω ας δούμε τα τρία κυριότερα στάδια:

Στάδιο 1ο: Η έκρηξη της οξυτοκίνης
Η χημεία, τόσο συναισθηματική, όσο και σωματική, βρίσκεται στο προσκήνιο. Οι απόψεις σας φαίνεται να είναι οι ίδιες, έχετε το ίδιο χιούμορ και ακούτε την ίδια μουσική. Βρήκατε ο ένας στον άλλο αυτό που περισσότερο χρειάζεστε- κάποιον που να ακούει ή να φαίνεται αποφασιστικός, κάποιο ευγενικό, δυνατό και σίγουρο άτομο. Και πρόκειται για πραγματική χημεία, σε αυτή την περίπτωση είναι ο οξυτοκίνη αυτή που τροφοδοτεί την σεξουαλική έλξη, την εμμονή με τον άλλο, το συναίσθημα του έρωτα. Τρυφερότητα, σεξ, υπάρχει κάτι σε αυτά που να μην σας αρέσει;

Κίνδυνοι

Ένας προφανής κίνδυνος ή μειονέκτημα σε αυτό το στάδιο είναι τα ραντεβού σας να μην ξεπερνούν το ένα ή δύο. Νιώθετε ότι έχετε τόσα κοινά, αν και η προσωπικότητά της θυμίζει λίγο εκείνη της πρώην. Ή δεν υπάρχει τόση σεξουαλική έλξη· αλλά παρόλα αυτά εσείς είστε ενθουσιασμένοι και περνάτε αμέσως στην επόμενη φάση, εκείνη της σχέσης. Και αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Και οι δύο κάνετε πίσω. Δεν αναφέρετε ότι άργησε πάλι ή ότι τείνει να μονοπωλεί τις συζητήσεις σας. Δαγκώνετε τη γλώσσα σας και ο εκνευρισμός μεγαλώνει.

Προκλήσεις

Αν δεν υπάρχει χημεία, δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, πέρα από το να δώσετε άλλη μία ευκαιρία. Αν νιώθετε ιδιαιτέρως μόνοι ή επιθυμείτε να συνεχίσετε τη ζωή σας, μπορεί να πείσετε τον εαυτό σας ότι έχετε βάλει ψηλά τα στάνταρ σας και ότι ίσως τελικά αυτή η σχέση να είναι «αρκετά καλή». Η πρόκληση εδώ είναι να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας και αν δαγκώνετε την γλώσσα σας και φοβάστε, να αντισταθείτε σε αυτό τον πειρασμό. Και δεν χρειάζεται να στεναχωρήσετε κάποιον, λέγοντάς του τι σας ενοχλεί από το δεύτερο ραντεβού. Αλλά αν είναι αρκετά σημαντική για εσάς η σχέση αυτή, μην το κρατάτε. Η ειλικρίνεια πρέπει να χτίζεται από την αρχή. Έτσι μόνο θα καταλάβετε αν όντως ταιριάζετε.

Στάδιο 2ο: Η οικειότητα
Το τοπίο αλλάζει. Το επίπεδο ικανοποίησης από το σεξ πέφτει, ο εκνευρισμός αυξάνεται. Αυτό δεν οφείλεται σε λάθος κανενός, παρά μόνο της χημείας· η οξυτοκίνη πέφτει. Οι επιστήμονες έχουν βρει ότι τα επίπεδά της αρχίζουν να μειώνονται κάπου ανάμεσα στους 9 και 18 μήνες. Πρόκειται για εξελικτικό χαρακτηριστικό· η φύση μας λέει ότι ήρθε η ώρα να συνδεθείτε αλλιώς, να νιώσετε οικειότητα και η συγκέντρωση να μεταφερθεί και πάλι σε άλλους τομείς της ζωής σας.

Αυτό μεταφράζεται για τα ζευγάρια σε σταθερότητα και μονιμότητα. Εγκαθιδρύονται ρουτίνες και όλα είναι πιο ξεκούραστα. Σε αυτό το στάδιο, τα ζευγάρια είναι πια πιο ανοιχτά με το τι τα ενοχλεί, ειδικά αν μένουν μαζί και δεν μπορούν να καταπιέζουν για πολύ τον εκνευρισμό τους. Εδώ αρχίζουμε να βλέπουμε το άλλο άτομο πιο ξεκάθαρα, αναγνωρίζοντας τα μοτίβα του. Ο εκνευρισμός της δεν ήταν για μία μόνο φορά ή η μαμά του θα έρχεται συχνά ακάλεστη στο σπίτι μας τελικά.

Με όλα αυτά όμως πυροδοτούνται και οι ανασφάλειες ή οι συναισθηματικές πληγές του καθενός. Τα τρωτά, ευάλωτα σημεία του καθενός- η κριτική, ο έλεγχος, η έλλειψη σεβασμού, προσοχής και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, αρχίζουν και οι διαφωνίες, που μπορεί να είναι ατελείωτες ή καταστροφικές. Ωστόσο, υπάρχουν και τα καλά σημεία του σταδίου. Το ζευγάρι καλείται να αντιμετωπίσει τυχόν δυσκολίες ως ομάδα, ενωμένοι, τεστάροντας έτσι και τη δύναμη της σχέσης τους, την ικανότητα να αντιμετωπίσει κρίσεις και άγχη.

Τέλος, έρχεται και η στιγμή που το ζευγάρι καλείται να κάνει κάποιες σοβαρές συζητήσεις για το μέλλον. Μιλούν για προτεραιότητες, για το αν θα κάνουν οικογένεια ή όχι, για τις καριέρες τους και το σπίτι. Και εδώ εμφανίζονται και οι πρώτες ρωγμές: κάποιος θέλει να προχωρήσει, ο άλλος φοβάται ή χρειάζεται περισσότερο χρόνο.

Κίνδυνοι

Τα συννεφάκια του πρώτου σταδίου διαλύονται και η πραγματικότητα κάνει την εμφάνισή της. Αυτό το στάδιο περιλαμβάνει κάποια πολύ δύσκολα τεστ. Είμαστε στην ίδια σελίδα, ποιες είναι οι προοπτικές και οι προτεραιότητές μας; Μπορούμε όντως να καταλάβουμε και να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο; Το μεγαλύτερο ζήτημα εδώ είναι το αν μπορούμε να κάνουμε παραγωγικές συζητήσεις χωρίς ανωριμότητες και εγωισμούς. Μπορούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα βγαίνοντας και οι δύο κερδισμένοι;

Προκλήσεις

Η πρόκληση σε αυτό το στάδιο είναι βεβαίως το κουράγιο και η αφοσίωση σε όλη την πορεία της σχέσης. Η πραγματική επικοινωνία, η ειλικρίνεια και όχι η απόκρυψη της αλήθειας ή τα «στραβά μάτια». Κάποια ζευγάρια θα τα καταφέρουν, κάποια άλλα θα διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν. Θα χωρίσουν, είτε επειδή είναι πολύ δύσκολο, είτε επειδή ανακάλυψαν ότι βρίσκονται τελικά σε διαφορετικές σελίδες.

Στάδιο 3ο: Προχωρώντας μπροστά… ή όχι
Προχωράτε μέσα από αυτό το συναισθηματικό σκοτεινό δάσος και βγαίνετε στην απέναντι πλευρά του. Λίγο επώδυνο, κάποια σφάλματα, πικρά συναισθήματα, αλλά στο τέλος τα θετικά θα υπερέχουν των αρνητικών. Τουλάχιστον ήσασταν ειλικρινείς, μάθατε και οι δύο ότι χρειάζεται να είστε αποφασιστικοί αλλά και συμπονετικοί. Εισέρχεστε στην τελική ευθεία προς τη σοβαρή δέσμευση, τον γάμο ή τον λυτρωτικό χωρισμό. Πάντως με ρεαλιστική οπτική των πραγμάτων.

Κίνδυνοι

Ένας κίνδυνος μπορεί να είναι ότι πιστεύετε ότι φτάσατε σε αυτό το σημείο, αλλά στην πραγματικότητα έχει προσπεράσει το 2ο στάδιο. Ακόμα συμβιβάζεστε και δεν μιλάτε, σκεπτόμενοι ότι ίσως όταν παντρευτείτε ή μείνετε μαζί, τα πράγματα θα βελτιωθούν ως δια μαγείας. Τα βαθύτερα και φυσιολογικά ωστόσο προβλήματα του 2ου σταδίου δεν εξατμίζονται, αλλά παραμένουν, μέχρι την απροσδόκητη στιγμή που θα εκραγούν. Εδώ επίσης ταιριάζει και η περίπτωση της «νύφης που το έσκασε». Τελευταία στιγμή, λίγο πριν κλείσει η πόρτα, συνειδητοποιείτε ότι δεν πρόκειται να λειτουργήσει ή ότι δεν είναι αυτό που θέλετε.

Προκλήσεις

Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να αποκαλύψετε και οι δύο όλα σας τα χαρτιά, να νιώσετε ασφαλείς και σίγουροι. Η πρόκληση γι’ άλλη μια φορά είναι το κουράγιο. Οι σχέσεις αλλάζουν με τον χρόνο, επειδή και οι άνθρωποι αλλάζουν επίσης. Για να μπορέσετε να κατευθύνετε σωστά την πορεία τους, χρειάζεται να γεμίσετε τις συναισθηματικές τρύπες και όχι να πέσετε μέσα. Η αλλαγή μπορεί να αποτελεί μια σοβαρή και δύσκολη πρόκληση, αλλά δηλώνει ότι μεγαλώνετε και εξελίσεστε. Και όντας ειλικρινείς με τον εαυτό σας και το/τη σύντροφό σας, μπορεί και οι δύο να κινηθείτε προς τα εμπρός με επιτυχία.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!