tromaktiko: Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: 68.980 επισκέπτες την τελευταία τριετία

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2017

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: 68.980 επισκέπτες την τελευταία τριετία



Επιμέλεια: Πάνος Σακελλαρόπουλος
Το Μουσείο της Πάτρας μετατρέπεται σταδιακά στον δυναμικότερο πολιτιστικό πυρήνα της πόλης της Πάτρας, προσελκύοντας το ...
ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών στις μεγάλες περιοδικές εκθέσεις του, δίνοντας βήμα στην τοπική εικαστική δημιουργία και σχεδιάζοντας δράσεις με έμφαση στην εξωστρέφεια και την προσέλκυση επιστημόνων κύρους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο πρώτος ουσιαστικά απολογισμός της ενιαίας πλέον Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας από την προϊσταμένη της υπηρεσίας δρ. αρχαιολόγο Αναστασία Κουμούση, έγινε την Τρίτη που μας πέρασε, 6 Ιουλίου στο υπουργείο Πολιτισμού, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου.

Στην παρουσίασή της, η κ. Κουμούση, εστίασε στο μεγάλο στοίχημα της Εφορείας, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Πατρών σε μια παρουσίαση η οποία έκανε εξαιρετική εντύπωση, μαζί με τους λοιπούς απολογισμούς που έγιναν από τους διευθυντές των υπηρεσιών του υπουργείου, για την περίοδο Νοέμβριος 2014 - Ιούλιος 2017, μετά την εφαρμογή δηλαδή του νέου Οργανισμού του υπουργείου και την ενοποίηση των Εφορείων Αρχαιοτήτων.

«Στόχος μας για το Μουσείο, η χάραξη στρατηγικής όχι μόνο για την αύξηση της επισκεψιμότητας και τη γενικότερη προβολή του, αλλά για την ένταξή του στην τοπική κοινωνία. Επιδιώξαμε την υποστήριξή της, την προσέλκυση διαφορετικών κατηγοριών κοινού και την ανάπτυξη δεσμών με το Μουσείο», ανέφερε εισαγωγικά στην τοποθέτησή της η κα. Κουμούση.

Εκτός της υπουργού, στη συνάντηση ήταν παρόντες η γενική γραμματέας Μ. Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, ο διευθυντής του γραφείου της υπουργού Β. Πολίτης και οι τέσσερις γενικοί διευθυντές του υπουργείου.



ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

«Με την εξωστρέφεια των δράσεων και τις στοχευμένες συνεργασίες μας, πετύχαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών να αποτελέσει τα τελευταία χρόνια έναν δυναμικό πολιτιστικό πυρήνα της πόλης και πόλο έλξης ενός αξιόλογου τουριστικού κεφαλαίου. Διοργανώσαμε την πρώτη από την ίδρυσή του αρχαιολογική έκθεση αφιερωμένη στον Απόστολο Ανδρέα, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε νέες δράσεις, ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα και δημιουργικά εργαστήρια που απευθύνονται σε παιδιά, ενήλικες, ή ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Ανοίξαμε τις πόρτες του σε εικαστικές διοργανώσεις και σε αναγνωρισμένους σύγχρονους καλλιτέχνες που εξέθεσαν τα έργα τους όχι μόνο στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων αλλά και μέσα στους εκθεσιακούς χώρους επιτυγχάνοντας ένα διάλογο με τις αρχαιότητες» τόνισε κατά την παρουσίασή της η κα. Κουμούση.

Μια από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναδεικνύει την εξωστρέφεια του Μουσείου είναι ο δανεισμός του λεγόμενου ψηφιδωτού της Αφροδίτης στην μεγάλη έκθεση του ΥΠΠΟΑ «A Journey to the Land of Immortals»στην Ιαπωνία (Τόκυο, Ναγκασάκι).




Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η κα. Κουμούση, οι δράσεις αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της επισκεψιμότητας του Μουσείου, από το 2014 έως το τέλος του 2016, κατά 13%.

«Οι απόλυτοι αριθμοί του α' εξαμήνου του 2017, επιτρέπουν να θέσουμε ως εφικτό στρατηγικό στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, μέχρι το τέλος του 2017» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μια από τις βασικές δράσεις στις οποίες προχώρησε η νέα διοίκηση του Μουσείου είναι να καθιερώσει «Το Εκθεμα του Μήνα» με σκοπό την προβολή στο ευρύ κοινό του πλούτου των ευρημάτων που φυλάσσονται στις αποθήκες του Μουσείου, παράλληλα με ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες, όχι μόνο αρχαιολόγους. Προσκλήθηκαν συνολικά 21 ειδικοί επιστήμονες οι οποίοι έδωσαν διάλεξη στο αμφιθέατρο του Μουσείου.


ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Συνολικά οι επισκέπτες (δεν υπολογίζεται η τελευταία εικαστική έκθεση) στις μεγάλες περιοδικές εκθέσεις του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου ανήλθαν στους 36.995. Κεντρική θέση στις περιοδικές εκθέσεις του Μουσείου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων είχαν:

> «Η Πάτρα του Αποστόλου Ανδρέα, από την έλευσή του έως την επιστροφή της Κάρας», η πρώτη αρχαιολογική έκθεση από την ίδρυση του Μουσείου, με 180 ανασκαφικά ευρήματα που για πρώτη φορά βγήκαν από τις αποθήκες με 4.000 επισκέτες.

> οι «Αχαιοί πρωθυπουργοί, πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής» σε συνδιοργάνωση με τη Βουλή των Ελλήνων και την Εφημερίδα «Πελοπόννησος» (με αφορμή τα 130 χρόνια από την έκδοση του πρώτου φύλλου μας) όπου για πρώτη φορά παρουσιάστηκε η ιστορία των 19 αχαιών πολιτικών που έφτασαν στα ύπατα πολιτειακά και πολιτικά αξιώματα από την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα. Εκτέθηκε πρωτότυπο αρχειακό υλικό και προσωπικά αντικείμενα. Συνεργάστηκαν 15 φορείς (του Δημοσίου, ιδρύματα, δήμοι, μουσεία) και οι οικογένειες των πολιτικών και εγκαινιάστηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, προσελκύοντας 4.200 επισκέπτες.




ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ

Το Μουσείο άνοιξε τις πόρτες του σε διακεκριμένους σύγχρονους εικαστικούς και η ανταπόκριση υπήρξε θερμή. «Η Πάτρα δεν διαθέτει Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, τα περισσότερα παιδιά σχολικής ηλικίας έρχονται σε επαφή με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία στο Αρχαιολογικό Μουσείο όπου για πρώτη φορά φιλοξενήθηκαν και Ευρωπαίοι καλλιτέχνες» αναφέρει στον απολογισμό της η κα. Κουμούση.


ΝΕΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Στην προσπάθειά του να αποκτήσει περισσότερη εξωστρέφεια με έμφαση στις επιστημονικές συνεργασίες, το Μουσείο προχώρησε στον μακροχρόνιο δανεισμό και έκθεση αρχαιοτήτων και εκμαγείων στο Δικαστικό Μέγαρο των Πατρών. «Η Εφορεία μας στο πλαίσιο δράσεων εξωστρέφειας και κατόπιν αιτήματος του Εφετείου Πατρών προέβη στον μακροχρόνιο δανεισμό και στην υλοποίηση έκθεσης αρχαιοτήτων που βρίσκονταν στις αποθήκες του Μουσείου. Εκτέθηκαν στον χώρο του Δικαστικού Μεγάρου 19 αρχαία αντικείμενα ενώ η έκθεση εμπλουτίστηκε με εποπτικό υλικό που ετοίμασε η Εφορεία και προβάλλει τα μνημεία της Πάτρας» τονίζει η κα. Κουμούση για την έκθεση αυτή, τα εγκαίνια της οποίας πραγματοποιήθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Το Μουσείο επιμελήθηκε τον ιδιαίτερο χώρο προβολής του στην αίθουσα αφίξεων- αναχωρήσεων του Νέου Λιμένα Πατρών, όπου θα εκτίθενται αντίγραφα αντιπροσωπευτικών εκθεμάτων συνοδευόμενα από εποπτικό υλικό. Παράλληλα, παραχωρήθηκε φωτογραφικό υλικό από τους αναδεδειγμένους χώρους της Αχαΐας, το οποίο προβάλλεται ήδη από τις οθόνες της αίθουσας.

Το Μουσείο συμμετείχε και στην 8η Εκθεση Εναλλακτικού Τουρισμού Αctive Trip στην Πάτρα, όπου το ενδιαφέρον και η ανταπόκριση του κοινού σχετικά με ενημέρωση για τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του ήταν εντυπωσιακή.

Σε συνδιοργάνωση με την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή, διοργάνωσε επιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Οι Αχαιοί στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα: νέα ευρήματα και νέες προοπτικές».

Επίσης, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας έγινε Επιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία της Δυτικής Αχαΐας, από την προϊστορική έως τη μεταβυζαντινή περίοδο» όπου παρουσιάστηκε το έργο που έχει υλοποιηθεί στην περιοχή τις δυο τελευταίες δεκαετίες, «είτε πρόκειται για τη δημιουργία, προστασία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, είτε πρόκειται για έργο που δεν είναι ορατό, δηλαδή το μεγάλο και πλέον σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας που είναι οι σωστικές ανασκαφές και τα αρχαία που αποκαλύπτονται στη διάρκεια κάθε λογής τεχνικού και οικοδομικού έργου» σύμφωνα με την κα. Κουμούση.

> Σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, διοργανώθηκε Επιστημονική Ημερίδα αφιερωμένης στην ελληνοαυστριακή αρχαιολογική έρευνα στην Αχαΐα,

> με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών, διοργανώθηκε στο Φρούριο Ρίου Εκθεση Μακέτας με θέμα τον σχεδιασμό μιας υπαίθριας έκθεσης επιλεγμένων αντικειμένων της συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου Πατρών και τέλος

> το Μουσείο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, τιμήθηκε με το μετάλλιο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας.

«Η επίτευξη των στόχων μας οφείλεται σε συλλογική δουλειά και οφείλω ευχαριστίες στους συναδέλφους για την προσπάθεια που καταβάλλουν» τόνισε σχετικά η προϊστάμενη της Εφορείας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!