tromaktiko: Τα 8 πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης

Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Τα 8 πρώτα σημάδια της εμμηνόπαυσης



Οι περισσότερες γυναίκες θυμούνται τη μέρα που «έγιναν γυναίκες», δηλαδή τη μέρα που τους ήρθε για πρώτη φορά περίοδος. Τη στιγμή εκείνη ...
ανοίγει ένας νέος κύκλος, ο οποίος όμως, περίπου 40-50 χρόνια μετά δεν προβλέπεται να κλείσει εξίσου απλά –και σίγουρα όχι εύκολα. Η προ-εμμηνόπαυση, η εμμηνόπαυση και η μετα-εμμηνόπαυση είναι σταδιακές διαδικασίες και απαιτούν χρόνο. Έχουν τα καλά τους (επιτέλους ξεμπερδεύεις με τις σερβιέτες!), όμως περιλαμβάνουν και κάποια ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία όσο νωρίτερα αναγνωρίσει μια γυναίκα, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει.

Ποια είναι, λοιπόν, τα πρώτα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της προ-εμμηνόπαυσης;

Πόνος κατά την συνουσία

Διάφορες είναι οι αλλαγές που παρατηρούνται στη λίμπιντο όταν ξεκινά η εμμηνόπαυση, με τον πόνο να είναι ίσως η χειρότερη από αυτές. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι κολπικοί ιστοί χάνουν την ελαστικότητά τους και τα υγρά μειώνονται όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν. Οι παρενέργειες αυτές δεν είναι καθόλου ευχάριστες, όμως ένα λιπαντικό για την ευαίσθητη περιοχή και λίγη… δημιουργικότητα την ώρα του σεξ, μπορούν να «σώσουν» την ερωτική σας ζωή.

Νυχτερινή εφίδρωση



Το σώμα σας υπόκειται σε πολλές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν και απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας σας, καθώς και έντονη εφίδρωση τη νύχτα, ενώ κοιμάστε. Αν έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν κοιμάστε σε ένα δροσερό κατά τ’άλλα δωμάτιο, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος πιθανώς να σας προτείνει να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών.

Κούραση

Ποια μαμά δεν είναι σχεδόν πάντα κουρασμένη; Αν η κούραση, όμως, τείνει να γίνει δεύτερη φύση σας και η ενέργειά σας είναι μονίμως πεσμένη, πιθανώς να ευθύνονται τόσο οι ορμονικές διακυμάνσεις σας, όσο και ο κακός βραδινός ύπνος (που αναφέραμε παραπάνω).

Εξάψεις



Πρόκειται για ένα από τα πιο συχνά και ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μάλιστα από αυτά που εμφανίζονται πρώτα και χαρακτηρίζονται από ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας σε όλο το σώμα, σα να σας διαπερνά φωτιά από την κορυφή έως τα νύχια. Κάποιες γυναίκες, μάλιστα, κοκκινίζουν κιόλας ή ιδρώνουν υπερβολικά. Και αυτό το σύμπτωμα σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές.

Αϋπνίες

Οι ωοθήκες παράγουν λιγότερα οιστρογόνα. Και επειδή τα οιστρογόνα είναι ορμόνες που μεταξύ άλλων ενισχύουν την ανάγκη για ύπνο, κάπως έτσι εξηγείται η αϋπνία σας.

Τριχόπτωση



Το γεγονός, ότι το σώμα σας παράγει λιγότερα οιστρογόνα, μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αλλαγές στο «εσωτερικό», αλλά και το «εξωτερικό» σας. Μία από αυτές είναι και η τριχόπτωση, καθώς στη φάση αυτή η τριχοφυΐα περνά φάση «ανάπαυσης».

Ξηροδερμία

Παράλληλα, αλλάζει και η σύσταση του δέρματός σας. Έτσι, ακόμα κι αν είχατε λιπαρό δέρμα, θα παρατηρήσετε ότι σταδιακά αυτό θα γίνει ξηρό. Οι ενυδατικές-αντιρυτιδικές κρέμες, λοιπόν, θα πρέπει να σας συντροφεύουν κάθε ώρα της ημέρας.

Ευερεθιστότητα

Θυμάστε κατά την διάρκεια της εφηβείας, να έχετε συχνά νεύρα; Μάθατε αργότερα, ότι αυτό οφειλόταν στις μεγάλες ορμονικές σας αλλαγές. Κάτι αντίστοιχο μπορεί να σας συμβεί και στην αρχή της εμμηνόπαυσης. Δεν είναι εύκολο, αλλά προσπαθήστε να το ελέγξετε, για εσάς και την οικογένειά σας.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!