tromaktiko: Επιμελητήριο Ηλείας: Περιορίζεται δυστυχώς η επιχειρηματικότητα

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Επιμελητήριο Ηλείας: Περιορίζεται δυστυχώς η επιχειρηματικότητα



Σε βούρκο στασιμότητας φαίνεται ότι βυθίζεται η επιχειρηματικότητα στην Ηλεία, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ...
Επιμελητηρίου Ηλείας, το πρόσημο ενάρξεων-διαγραφών είναι μεν θετικό για το 2016 και το α΄μισό του 2017, αλλά δεν μετουσιώνεται σε επιχειρηματική ανάπτυξη και ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Μέσα στο 2016 έκλεισαν 282 επιχειρήσεις και άνοιξαν 324. Οι 187 ενάρξεις  ωστόσο αφορούν παροχή υπηρεσιών (εστίαση, καφές, κ.ά.) και 101 οι εμπορικές, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στον τουρισμό έχουμε μόλις τρεις νέες επιχειρήσεις και καμία εξαγωγική! Μεταξύ των 282 «λουκέτων», είναι 187 σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, 59 στο εμπόριο, 28 στη μεταποίηση και 8 τουριστικές.

Στο α’ μισό του 2017 καταγράφονται 205 νέες επιχειρήσεις και 141 λουκέτα. Από τις 205, οι 132 είναι παροχής υπηρεσιών, 61 εμπορικές και μόλις 11 μεταποιητικές. Από τις 141 διαγραφές, οι 95 αφορούν επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, οι 33 το εμπόριο και οι 10 τη μεταποίηση.

Ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας, Γιάννης Αντωνόπουλος, τονίζει στην εφ.  «Πατρίς» ότι εκτός από τις επίσημες διαγραφές, υπάρχουν πάρα πολλά ανεπίσημα «λουκέτα» που οι επαγγελματίες δεν δηλώνουν επίσημα για πολλούς λόγους.

«Φαίνεται ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχουν ξεκινήσει περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που έχουν διαγραφεί. Αυτό συμβαίνει διότι πάρα πολλές επιχειρήσεις κλείνουν το μαγαζί τους ή την επιχείρησή τους και δεν το δηλώνουν είτε στην Εφορία, για να κάνουμε και εμείς τη διαγραφή, είτε το δηλώνουν στην Εφορία αλλά δεν έρχονται σε μας να το δηλώσουν γιατί και εδώ θα πρέπει να πληρώσουν έστω κάποια ελάχιστη συνδρομή ή και κάποιοι άλλοι από αμέλεια. Οι διαγραφές είναι πολύ περισσότερες από αυτές που παρουσιάζονται», αναλύει στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Αντωνόπουλος, προσθέτοντας ότι η πλεινότητας των περισσότερων καινούριων επιχειρηματικών δράσεων αφορούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος από αυτοπασχολούμενους ή με πολύ περιορισμένο προσωπικό.  «Οι επιχειρήσεις που ξεκινούν, είναι στην πλειονότητά τους στην εστίαση ή στο μικρό καφέ, που δεν απασχολούν πολύ προσωπικό και λειτουργούν  ακόμα με συγγενικό προσωπικό. Η επιχειρηματικότητα πάει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Δεν αποτυπώνεται η πραγματική εικόνα των επιχειρήσεων στο μητρώο του Επιμελητηρίου Ηλείας. Το βασικό στοιχείο που κάνει τις επιχειρήσεις κάθε μέρα να μειώνονται είναι η μεγάλη φορολογία. Μεταποιητικές επιχειρήσεις θέλουν να μεταφέρουν εκτός Ελλάδας επειδή εκεί πληρώνουν 8% φόρο και η όλη κρίση με το συρρικνωμένο εισόδημα και αποτρέπει κυρίως τους νέους να ανοίξουν μια επιχείρησης. Το περιβάλλον δεν ήταν όπως στη δική μας γενιά.  Οι πληροφορίες από επιχειρηματίες είναι ότι αρκετές δραστηριότητες έχουν φύγει», υπογράμμισε ο διευθυντής του Επιμελητηρίου Ηλείας, Γ.Αντωνόπουλος.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!