tromaktiko: Οι κλασικές φιγούρες ενός γάμου!

Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Οι κλασικές φιγούρες ενός γάμου!



Δύο πράγματα είναι σίγουρα σε αυτή τη ζωή: ο θάνατος και πως αν είσαι εκεί κοντά στα 30, τα περισσότερα από τα καλοκαιρινά σου ...
Σαββατοκύριακα θα είναι κλεισμένα από κάποιο γάμο.

Πάνω που θα αρχίσεις να ηρεμείς από τα ρύζια, τους χορούς και τις τούρτες και θα νομίζεις ότι η μπόρα πέρασε, αρχίζουν τα βαφτίσια, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα, σήμερα το θέμα μας είναι οι γάμοι. Και συγκεκριμένα, οι καλεσμένοι τους.

Βλέπεις, η συχνή παρουσία σε έναν γάμο, είτε ως ενεργό κομμάτι του, είτε ως ένας απλός καλεσμένος, φέρνει μαζί της δώρα, ακυρωμένες εκδρομές, ξενύχτια, καινούρια πουκάμισα στην γκαρνταρόμπα αλλά και μπόλικη πείρα.

Ως παλιοσειρά και σεσημασμένος θαμώνας γάμων τα τελευταία χρόνια, δεν μπορώ παρά να μην μεταφέρω τις εμπειρίες και τα βιώματά μου στους επόμενους, για να ξέρουν τι τους περιμένει, ξεκινώντας από τους κλασικούς τύπους που θα συναντήσουν σε όλες σχεδόν τις τελετές και -κυρίως- τις δεξιώσεις.

Και όταν λέμε κλασικούς, δεν εννοούμε προφανώς το ζευγάρι, τους κουμπάρους, τους γονείς και τον παπά (αυτούς τους ξέρεις και χωρίς να έχεις πάει σε μισό γάμο στη ζωή σου), αλλά όλους τους υπόλοιπους.

Άντε, και στα δικά σου.

Οι κολλητοί του ζευγαριού

Παντρεύεται ο κολλητός/η τους και κάνουν τα ΠΑΝΤΑ για να δείξουν σε όλους ότι αυτός δεν είναι ένας συνηθισμένος γάμος για εκείνους. Όχι. Είναι ο γάμος που θα χορέψουν, θα ξεσηκώσουν τους πάντες, θα μεθύσουν, θα αγκαλιάσουν άγνωστους θείους και ντροπαλούς μπαμπάδες, θα σηκώσουν στα χέρια το ζευγάρι και δεν θα φύγουν μέχρι να ξημερώσει. Αν δεν σου αρκεί αυτή η συμπεριφορά για να τους αναγνωρίσεις, λογικά θα φοράνε ίδια μπλουζάκια και θα έχουν γράψει τραγούδι ειδικά για το ζευγάρι.

Ο πραγματικός τους στόχος στο γάμο: Να ξυπνήσουν την επόμενη ημέρα με το χειρότερο hangover της ζωής τους.

Πόση ώρα χρειάζονται για να μεθύσουν: Πάνε ήδη μεθυσμένοι, προφανώς.

Ο φίλος που δεν έγινε κουμπάρος στο τσακ

Κολλητός του γαμπρού κι αυτός, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλοι κουμπάροι, τι να κάνουμε. Χαίρεται με τη χαρά του φίλου του, όμως μια μικρή πίκρα που δεν επιλέχθηκε την έχει και δεν προσπαθεί καν να την κρύψει, υποδεικνύοντας όλα τα στραβά που κάνει ο κουμπάρος που του έκλεψε τη θέση. Πάντα με αγάπη όμως, αλίμονο.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Να δείξει ότι είναι πιο στενός φίλος με τον γαμπρό απ’ ό,τι ο κουμπάρος, χορεύοντας άβολα μαζί του, με τους γονείς του, με τη νύφη και με τους γονείς της νύφης.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Όχι μόνο δεν μεθάει, αντίθετα κάνει τα πάντα για να μεθύσει τον κουμπάρο ώστε να τον αναγκάσει να ρεζιλευτεί.

Ο θείος που έχει να δει τον γαμπρό απ’ όταν ήταν 5 χρονών

Για κάποιο λόγο οι γονείς επέμεναν να προσκληθεί, μην τυχόν και συζητηθεί στα οικογενειακά τραπέζια τέτοια γυφτιά όπως η απουσία του θείου που ενώ τον λένε Σπύρο, οι μισοί τον φωνάζουν Ιάκωβο. Χαιρετάει με στοργή και δίνει τις πιο θερμές ευχές στον κουμπάρο, επειδή για αρκετή ώρα νόμιζε ότι είναι αυτός ο γαμπρός-ανιψιός του. Όταν επιτέλους συνειδητοποιεί ποιος είναι ο σωστός ανιψιός, αποφασίζει να μοιραστεί με τη νύφη την πιο ντροπιαστική ιστορία για τον ολόφρεσκο άντρα της, από τότε που ήταν μωρό και τα είχε κάνει πάνω του.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Να λύσει κάτι κληρονομικά με τον ξάδερφο που έχει να δει 15 χρόνια.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: 4 ποτήρια κρασί, δηλαδή κάτι λιγότερο από ώρα.

Ο φίλος που θέλει οπωσδήποτε να βρει κοπέλα

Ωραίοι οι όρκοι αιώνιας αγάπης, καλοί οι έρωτες, οι πρώτοι χοροί και τα φιλιά, όμως ο συγκεκριμένος φίλος δεν είναι εδώ για όλα αυτά. Ο στόχος του είναι ένας και είναι πολύ συγκεκριμένος: να μην φύγει από το γάμο μόνος του. Εντοπίζει 2-3 υποψήφιες, κεντράρει και ξεκινάει το παιχνίδι του, αποφασισμένος να μην φύγει μέχρι είτε να δικαιωθεί, είτε να την πέσει για δεύτερη φορά στην ίδια κοπέλα και να γίνει εντελώς ρεζίλι.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Χρειάζεται όντως να γράψω κάτι παραπάνω;

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Έχει μεθύσει μέχρι να τελειώσει το φαγητό για να βρει το θάρρος να μιλήσει στα κορίτσια.

Ο τύπος που κανένας δεν ξέρει ποιος είναι

Υπάρχει σε κάθε γάμο. Δεν τον αναγνωρίζει κανένας, ούτε από την πλευρά του γαμπρού, ούτε από την πλευρά της νύφης. Κάθεται στο τραπέζι με αυτούς που προσκλήθηκαν από υποχρέωση, χωρίς να μιλάει σε κανέναν και όλοι προσπαθούν να καταλάβουν ποιος και γιατί τον κάλεσε. Συνήθως, το μυστήριο παραμένει άλυτο.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Φήμες λένε ότι αυτοί οι τύποι συχνάζουν στους γάμους απλά και μόνο για να καίνε το μυαλό των καλεσμένων.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Πίνει μόνο ένα ποτό, κύριος. Παντελώς άγνωστος, αλλά κύριος.

Το αφεντικό

Κανένας δεν ήθελε να τον καλέσει, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, έπρεπε. Κάθεται στο τραπέζι, βαριέται αλλά προσπαθεί να μην το δείξει και μόλις τελειώσει το φαγητό βρίσκει μια καλή δικαιολογία για να φύγει.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Να υπολογίσει πόσα κόστισε ο γάμος.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Πίνει απλά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το φαγητό του, έχει να μεθύσει τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο παραδοσιακός χορευτικός σύλλογος

Όπως τα σκυλιά όταν ακούσουν υπέρηχο, έτσι κι οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, τρέχουν στην πίστα από όλες τις κατευθύνσεις μόλις παίξει το πρώτο νησιώτικο ή ηπειρώτικο τραγούδι. Δεν γνωρίζονται καν από πριν, όμως ξαφνικά αποκτούν την τέλεια συμμετρία και τον απόλυτο συγχρονισμό, λες και έχουν κάνει χιλιάδες πρόβες μαζί. Μόλις τα παραδοσιακά τελειώσουν, επιστρέφουν στα τραπέζια τους αναμένοντας το επόμενο κάλεσμα, ίσως και από κάποιον διπλανό γάμο, δεν έχει σημασία.

Ο πραγματικός τους στόχος στο γάμο: Να κερδίσουν κάποιον διαγωνισμό χορού.

Πόση ώρα χρειάζονται για να μεθύσουν: Το σημαντικό είναι ότι ακόμα και μεθυσμένοι, θα διατηρήσουν τον τέλειο συγχρονισμό τους.

Ο ζεϊμπέκικος

Κανείς δεν έχει αντιληφθεί την παρουσία του μέχρι τη στιγμή που ο DJ βάζει το πρώτο ζεϊμπέκικο. Τότε, ανεβαίνει στην πίστα και χορεύει σαν να πρωταγωνιστεί σε ασπρόμαυρη ελληνική ταινία, με το ζευγάρι να μένει να βαράει παλαμάκια απορημένο με το πάθος του.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Να μην σπάσει το ποτήρι με το χέρι κατά τη διάρκεια του ζεϊμπέκικου.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Όση ώρα όλοι οι άλλοι χορεύουν νησιώτικα.

Αυτός που δεν σηκώνεται δευτερόλεπτο απ’ την καρέκλα του




Δεν θέλει ρε παιδί μου, βαριέται. Δεν πάει να χορεύει όλο το πάρτι, δεν πάει να γίνεται χαμός, εκείνος θα τη βγάλει 5 ώρες στο τραπέζι, εκτός από τις φορές που θα σηκωθεί για να πάει τουαλέτα.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Να μην τον πάρει ο ύπνος στο τραπέζι.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Έχει μεθύσει αλλά δεν το συνειδητοποιεί μέχρι να σηκωθεί απότομα από την καρέκλα του.

Τα αδέρφια του ζευγαριού

Οι πραγματικοί σταρ του γάμου, ειδικά αν είναι ελεύθεροι. Μπορεί η μέρα να ανήκει στα αδέρφια τους, όμως θέλοντας και μη τραβάνε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον και καταλήγουν οι πιο δημοφιλείς φιγούρες της βραδιάς.

Ο πραγματικός τους στόχος στο γάμο: Να ακούσουν το ‘Στα δικά σας’ λιγότερες από τρεις χιλιάδες φορές.

Πόση ώρα χρειάζονται για να μεθύσουν: Ο στόχος έχει επιτευχθεί μέχρι να ανοίξει ο μπουφές.

Το ζευγάρι που μόλις έγιναν γονείς
Απέκτησαν μωρό λίγο καιρό πριν το γάμο και μιλάνε ΜΟΝΟ γι’ αυτό, ακόμη και σε άσχετους στο τραπέζι τους. Και όχι απλά μιλάνε. Δείχνουν φωτογραφίες, βίντεο, περιγράφουν και εύχονται σε όλους να ζήσουν το ίδιο άμεσα. Ευτυχώς φεύγουν νωρίς για να πάνε στο μωρό τους.

Ο πραγματικός τους στόχος στο γάμο: Να βρουν ένα ζευγάρι με μωρό για να κάνουν παρέα.

Πόση ώρα χρειάζονται για να μεθύσουν: Η μητέρα δεν πίνει, ο πατέρας το παίζει νηφάλιος αλλά έχει μεθύσει από τον πρώτο χορό.

Ο τύπος που ακολουθεί παντού την κάμερα

Δεν υπάρχει πλέον γάμος που δεν βιντεοσκοπείται. Μάλλον δεν υπήρχε ούτε την εποχή των γονιών σου εδώ που τα λέμε. Και πάντα, θα υπάρχει ένας τύπος που προσπαθεί να χωθεί σε κάθε πλάνο, χορεύοντας επιδεικτικά μπροστά στο φακό, κοιτώντας την κάμερα με νόημα και χαιρετώντας με άβολο χαμόγελο κάνοντας το ζευγάρι να απορεί όταν επιτέλους αποφασίσει να δει το βίντεο.

Ο πραγματικός του στόχος στο γάμο: Να γίνει διάσημος.

Πόση ώρα χρειάζεται για να μεθύσει: Μισή κάρτα μνήμης.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!