tromaktiko: Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Επιθυμεί "μερίδιο" από γεώτρηση της ΑΟΖ Κύπρου

Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Προκαλεί ξανά η Τουρκία: Επιθυμεί "μερίδιο" από γεώτρηση της ΑΟΖ Κύπρου



Την ανησυχητική ηρεμία στην Κυπριακή ΑΟΖ διαδέχτηκαν οι...προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων γειτόνων μας οι όποιοι δείχνουν ξεκάθαρα την δυσαρέσκεια τους όσον αφορά τη...
γεώτρηση στην περιοχή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που βγήκε χθες τη νύχτα η Τουρκία τονίζει ότι η γεώτρηση στην ουσία αγνοεί τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού. Από ότι φαίνεται η Τουρκία επιθυμεί μερίδιο από τα κοιτάσματα που ενδεχομένως να βρεθούν από τις έρευνες του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού Total.

Φυσικά έδειξαν και με...πράξεις την δυσαρέσκεια τους καθώς η φρεγάτα κατευθυνομένων βλημάτων TCG Gökçeada (F-494) έκανε τη βόλτα της στη γύρω περιοχή για να παρακολουθεί τις δραστηριότητες του γεωτρύπανου "West Capella" όπως τονίστηκε εθχές, ενώ παράλληλα έστειλαν και το μήνυμα τους στη χώρα μας κάνοντας τις καθημερινές τους παραβιάσεις και παραβάσεις. Περισσότερα ΕΔΩ.


Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας:

«Παρακολουθούμε στενά τις εν εξελίξει μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής διοίκησης στην ανατολική Μεσόγειο, που σχετίζονται με τους υδρογονάνθρακες, οι οποίες αγνοούν τα αναφαίρετα δικαιώματα, επί των φυσικών πόρων, του τουρκοκυπριακού λαού του συνιδιοκτήτη του νησιού.

Από την αρχή, η Τουρκία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προειδοποιήσεις για τις ανεύθυνες κινήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης.

Αυτή τη φορά, ένα πλοίο γεωτρήσεων έχει καταπλεύσει στην περιοχή για να ξεκινήσει να εργάζεται στο πλαίσιο των "αποκαλούμενων αδειών" που δόθηκαν από την ελληνοκυπριακή διοίκηση.

Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, συμπεριλαμβανομένης και της Διάσκεψης για το Κυπριακό, δεν θα μπορούσε να φέρει αποτελέσματα παρά τις προσπάθειες και καλή θέση από την πλευρά της Τουρκίας. Είναι στην πραγματικότητα ξεκάθαρο ότι ο πρωταρχικός λόγος για αυτό είναι η τάση της ελληνοκυπριακής πλευράς να θεωρεί πως είναι ο μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τόσο τα δικαιώματά της όσο και τα συμφέροντά της στην υφαλοκρηπίδα της και να συνεχίζει να στηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πάρουμε τα απαραίτητα μέτρα σε συνδυασμό με την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σε απάντηση στις μονομερείς ενέργειες που γίνονται από την ελληνοκυπριακή πλευρά, αγνοώντας τα νόμιμα δικαιώματα των τουρκοκύπριων για τους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί».

H ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα αγγλικά όπως δημοσιεύτηκε στο site του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!