tromaktiko: Κύπρος: Πώς θα είναι το σύστημα ασφαλείας μετά τη λύση;

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Κύπρος: Πώς θα είναι το σύστημα ασφαλείας μετά τη λύση;



Σε δύο βασικά ερωτήματα, «πώς θα είναι το σύστημα ασφαλείας μετά τη λύση» και «τι συμβαίνει στο υφιστάμενο σύστημα ασφαλείας», κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες του...
ΚΥΠΕ, να καταθέσουν τις θέσεις τους όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στη συζήτηση του συγκεκριμένου κεφαλαίου, με την ελληνική πλευρά να θέτει τη θέση ότι πρέπει να τερματιστούν οι συνθήκες εγγυήσεων και ασφάλειας ταυτόχρονα με την υιοθέτηση της λύσης και να υπάρξει μια συνθήκη για την απόσυρση των ξένων δυνάμεων από την εδαφική επικράτεια της Κύπρου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην απάντηση του δεύτερου ερωτήματος περιλαμβάνεται επίσης ότι η ίδια συνθήκη (για την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων) θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα χρονοδιάγραμμα για τις βασικές φάσεις αποχώρησης των στρατευμάτων και του εξοπλισμού τους, καθώς και τη συνεχή ροή της αποχώρησης. Θα πρέπει επίσης να υπάρχει μια αρχή, υποστηρίζει η ελληνική πλευρά, που να μπορεί να επαληθεύει και να παρακολουθεί την όλη διαδικασία και η οποία θα αναφέρεται στα μέρη που την αποτελούν, αλλά και στο ΣΑ του ΟΗΕ.

Ως απάντηση στο πρώτο ερώτημα, η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αναφέρεται στο μηχανισμό επαλήθευσης και παρακολούθησης, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες ασφάλειας της εφαρμογής της λύσης.

Θα πρέπει, προστίθεται, να είναι ένας μηχανισμός διεθνής, χωρίς τις εγγυήτριες δυνάμεις, αντικειμενικός, τεχνικά καταρτισμένος με εμπειρία επαλήθευσης και fact finding, όπως αναφέρθηκε. Θα πρέπει να έχει ισχυρή εντολή για να μπορεί να παρακολουθεί και να αξιοποιεί την εκτέλεση όλων των δεσμεύσεων από τις πλευρές, αλλά και να να προσφέρει συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη στην επίλυση των διαφορών που μπορεί να προκύψουν στην εφαρμογή της λύσης.

Σε αυτό, πιστεύει η ελληνική πλευρά, ο ΟΗΕ θα πρέπει να έχει έναν βασικό ρόλο. Επαναλαμβάνει τη θέση για το Σύμφωνο Φιλίας, μια συνολική – όπως αναφέρεται – συνθήκη, με στόχο να συσφίξει τις φιλικές σχέσεις και την συνεργασία μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Τουρκίας σε ένα εύρος θεμάτων, όπως μετανάστευση, απειλές από τρομοκρατία, φυσικές καταστροφές κ.ά. Το σύμφωνο αυτό, σημειώνεται, δεν θα έχει στρατιωτική διάσταση.

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!