tromaktiko: Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το σάκχαρο;

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Ποιες είναι οι χειρότερες τροφές για το σάκχαρο;



Πολλές φορές στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί στο... σάκχαρο σαν παθολογική κατάσταση αλλά και στις τροφές που ενδείκνυνται γι’ αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, αν έχετε στην οικογένειά σας κάποιον ασθενή με διαβήτη τύπου ΙΙ, γνωρίζετε πολύ καλά πόσο σημαντική είναι η διατροφή για τη συνολική κατάσταση της υγείας του ατόμου. Υπάρχουν τρόφιμα που μπορεί να εκτοξεύσουν την τιμή σακχάρου στα ύψη και να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. 

Αλλά ακόμα και αν δεν πάσχετε από διαβήτη, και πάλι υπάρχει μία κατηγορία τροφών που καλό θα είναι να αποφεύγετε σε καθημερινή βάση, ακριβώς για να μην ανεβάσετε απότομα τις τιμές σακχάρου στο αίμα. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα...

Λευκό ρύζι

Μια μελέτη του 2010 στο JAMA Internal Medicine έδειξε πως οι άνθρωποι που καταναλώνουν πέντε ή περισσότερες μερίδες λευκού ρυζιού την εβδομάδα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου II. Μάλιστα, η ίδια μελέτη έδειξε πως αν αντικαταστήσετε τουλάχιστον το 1/3 αυτών των μερίδων με καστανό ρύζι, μπορείτε να ελαττώσετε τον κίνδυνο κατά 16%!

Λευκό ψωμί

H αλήθεια είναι πως, ο οργανισμός μας απορροφά πολύ γρήγορα τα προϊόντα που φτιάχνονται από επεξεργασμένο αλεύρι και αυτό μπορεί να εκτοξεύσει τις τιμές σακχάρου μας στα ύψη. Καλύτερα, προτιμήστε ψωμί ολικής άλεσης, αλλά και πάλι με μέτρο.

Αναψυκτικά

Πολλές φορές έχουμε αναφέρει πόσο καλό θα ήταν να αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και τα σακχαρούχα ποτά. Μια μελέτη του 2010 έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά, βρίσκονταν σε 26% μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη. Το ίδιο ισχύει και για τα light αναψυκτικά, που απλώς περιέχουν εναλλακτικές, αλλά εξίσου επικίνδυνες , μορφές ζάχαρης. Μία καλή επιλογή είναι το ανθρακούχο νερό με λεμόνι.

Κόκκινο κρέας

Δεν είναι ανάγκη να αφαιρέσετε το κόκκινο κρέας εντελώς από τη διατροφή σας, αλλά πρέπει όμως να το καταναλώνετε πολύ προσεκτικά. Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η συχνή κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να συνεισφέρει στην ανάπτυξη διαβήτη. Προτιμήστε πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως το κοτόπουλο αλλά και low-fat γαλακτοκομικά.

Fast food

Όσο απολαυστικά και να είναι, είναι παράλληλα και πάρα πολύ ανθυγιεινά. Αυτές οι τροφές πρακτικά έχουν μηδενική διατροφική αξία, καθώς μας προσφέρουν μόνο θερμίδες, κενούς υδατάνθρακες, κορεσμένα ή τρανς λιπαρά και αλάτι. Το αλάτι, μάλιστα, αυξάνει και τον κίνδυνο για επιπλοκές στην αρτηριακή πίεση, κάτι που οι διαβητικοί πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!