tromaktiko: Έσκασε η είδηση! Δε φαντάζεστε τι αποζημίωση θα πάρει ο Λουκάς Παπαδήμος...

Κυριακή 9 Ιουλίου 2017

Έσκασε η είδηση! Δε φαντάζεστε τι αποζημίωση θα πάρει ο Λουκάς Παπαδήμος...



Ο Λουκάς Παπαδήμος, μετά την περιπέτεια που...
πέρασε με την έκρηξη φακέλου και τη μετέπειτα νοσηλεία του για περίπου 3 εβδομάδες στο νοσοκομείο, προσπαθεί να αναρρώσει ψυχολογικά.

Βγήκε μία είδηση, που δεν διασταυρώνεται από κάπου, ότι θα λάβει αποζημίωση 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν γνωρίζουμε αν η είδηση είναι αληθής, αλλά ψάχνοντας τον νόμο για τα θύματα τρομοκρατικής επίθεσης, βρήκαμε ότι όντως τα θύματα τρομοκρατίας δικαιούνται αποζημίωσης, όπως και πλήρης σύνταξης, αλλά πολύ μικρότερης και συγκεκριμένα της τάξης των 200.000 ευρώ. Αποζημίωση που λαμβάνουν από το κράτος.

Βέβαια, δεν γνωρίζουμε τι συμβαίνει για ανθρώπους που έχουν διετελέσει πρώην αντιπρόεδροι της ΕΚΤ, όπως ο Λουκάς Παπαδήμος.

Ωστόσο, ο νόμος είναι ξεκάθαρος.

Απονομή σύνταξης, αποζημίωση μέχρι 200.000 ευρώ και παροχή βοήθειας προβλέπεται για τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Χρήση αυτών των διατάξεων που προβλέπονται από τον νόμο 1897/1990 έκανε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να αποζημιωθεί για τις δυο τρομοκρατικές ενέργειες με στόχο το πολιτικό του γραφείο.

Με βάση τις διατάξεις του ίδιου νόμου, άλλωστε, επιδικάστηκε αποζημίωση στον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Γιώργο Βουλγαράκη, για τη βομβιστική επίθεση εναντίον του, αλλά και σε άλλα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών, όπως για παράδειγμα αστυνομικών.

Ο νόμος περί απονομής συντάξεως και παροχής βοηθείας σε θύματα τρομοκρατίας προβλέπει πλήρη σύνταξη που αντιστοιχεί στο καταληκτικό κλιμάκιο ή τον καταληκτικό βαθμό του κλάδου όπου εργαζόταν το θύμα.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται έμμισθοι ή άμισθοι δημόσιοι λειτουργοί και υπάλληλοι, πολιτικοί ή στρατιωτικοί, που καθίστανται πλήρως ανίκανοι για την εκτέλεση των καθηκόντων τους εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξης, που έγινε εις βάρος τους λόγω της ιδιότητάς τους.

Το ίδιο ισχύει αν η τρομοκρατική πράξη έγινε εις βάρος προσώπου, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς τους ως έμμισθου ή άμισθου δημόσιου λειτουργού ή υπαλλήλου πολιτικού ή στρατιωτικού ή λόγω της κατά τη διάρκεια της ιδιότητάς του αυτής άσκησης των καθηκόντων του.

Ως λειτουργοί και υπάλληλοι θεωρούνται και οι υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, πρόεδροι κοινοτήτων, καθώς και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και οι υπάλληλοι των νομικών προσώπων του δημόσιου τομέα και των τραπεζών. Προκειμένου να λάβει σύνταξη, το θύμα τρομοκρατικής ενέργειας πρέπει να βεβαιώσει σε ειδική επιτροπή πλήρη ανικανότητα σε ποσοστό 67% και άνω.

Αν από τρομοκρατική πράξη επέλθει ο θάνατος προσώπου, τη σύνταξή του λαμβάνουν τα μέλη της οικογένειάς του, ενώ τα παιδιά του έχουν επιπλέον δικαίωμα μετεγγραφής στο πανεπιστήμιο.

Ο Κ. Σημίτης έκανε χρήση του άρθρου 6 του νόμου, στο οποίο προβλέπεται πως αν πολίτης υποστεί υλικές ζημιές εξαιτίας ή εξ αφορμής τρομοκρατικής πράξης, που έγινε εις βάρος του λόγω της ιδιότητάς του, έχει δικαίωμα ν’ αποζημιωθεί από το Δημόσιο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!