tromaktiko: Αλλαγές στα ποσοστά αναπηρίας για ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Αλλαγές στα ποσοστά αναπηρίας για ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις



Οι ασθενείς προετοιμάζουν την κινητοποίησή τους, καθώς μειώνονται τα ποσοστά και τα αντίστοιχα επιδόματα και συντάξεις...

Μειώσεις στα ποσοστά αναπηρίας προβλέπονται από την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ)  από την Ειδική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Οι αλλαγές αυτές κινητοποιούν τους ασθενείς με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα, όπως η νόσος του Crohn και η Ελκώδης Κολίτιδα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που δημιουργείται.

Στην κατεύθυνση αυτή,  ο Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας καλεί τα μέλη του αλλά και όποιον ασθενή με ΙΦΝΕ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί, σε συνάντηση την Κυριακή 30/7/2017 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα “Καμπανέλης” του πρώην Δημαρχείου Αγ. Ιωάννη Ρέντη (Μπιχάκη 8).

Στη συνάντηση θα γίνει ενημέρωση για τις κινήσεις που έχει κάνει ο σύλλογος, αλλά και συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων ώστε να αποφασιστεί με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα, με την υποστήριξη των ασθενών.

Ο σύλλογος οργανώνει αντίστοιχες συναντήσεις και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, ενώ καλούνται εκπρόσωποι του συλλόγου από ολόκληρη τη χώρα στη σημερινή συνάντηση της Αθήνας.

Αναλυτικά, το σχέδιο του νέου ΕΠΠΠΑ προβλέπει τα εξής:
“Νόσος Crohn
1. Σε πλήρη κλινική ύφεση για 2 χρόνια ανεξαρτήτως εντόπισης και αγωγής………………………………………………………………Π.Α.10%
2. Στην οξεία φάση (εισβολή νόσου ή υποτροπή) ή ύπαρξης μέχρι μιας υποτροπής ανά έτος……………………………… Π.Α.50%
3. Σε συχνές (>2/έτος) υποτροπές (λήψη κορτικοειδών, νοσηλείες), εκτεταμένα χειρουργεία (μόνιμη στομία, εκτεταμένη αφαίρεση λεπτού εντέρου >50 εκ, ολική κολεκτομή, σύνδρομο βραχέος εντέρου, εντερική ανεπάρκεια), βαριά περιεδρική νόσο (πολλαπλά σύνθετα συρίγγια με ενεργότητα) ή εμφάνισης καρκίνου………Π.Α.>67%
4. Σε εξωεντερικές επιπλοκές προστίθεται το ανάλογα με το προσβληθέν όργανο ποσοστό αναπηρίας.

Ελκώδης Κολίτιδα
1. Σε πλήρη κλινική ύφεση για 2 χρόνια ανεξαρτήτως εντόπισης και αγωγής…………Π.Α.10%
2. Στην οξεία φάση (εισβολή της νόσου ή υποτροπή) ή ύπαρξης μέχρι μιας υποτροπής ανά έτος………………………….Π.Α.50%
3. Σε συχνές (>/έτος) υποτροπές (λήψη κορτικοειδών, νοσηλείες), χειρουργική αντιμετώπιση (ολική κολεκτομή με ή χωρίς νεολήκυθο) ή εμφάνισης καρκίνου… …………………Π.Α. >67%
4. Σε εξωεντερικές επιπλοκές προστίθεται το ανάλογα με το προσβληθέν όργανο ποσοστό αναπηρίας

Μετεγχειρητικές καταστάσεις λεπτού εντέρου
Εκτομή λεπτού εντέρου 3 μέτρων ή παραπάνω, με επακόλουθο βαριά καχεξία λόγω πλημμελούς απορροφήσεως πρωτεϊνών, λιπών και διαταραχών των ηλεκτρολυτών.
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ……………35% για τρία (3) έτη κι επανεκτίμηση
Στις παραπάνω ή ανάλογες καλοήθεις καταστάσεις μετά από επεμβατική (χειρουργική ή ενδοσκοπική) προσπάθεια διόρθωσης, αποτυχία ή υποτροπή μη υποκείμενη ή δύσκολα διορθούμενη:
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ …………….20% για ένα (1) έτος και επανεκτίμηση.
Μόνιμος ειλεοστομία: Όταν δεν είναι εφικτή η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού σωλήνα, καλώς λειτουργούσα χωρίς επιπλοκές:
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ…………….20% – 30% εφ’ όρου ζωής
Σε περιπτώσεις που χρήζουν προφυλακτικής ειλεοστομίας (π.χ. χαμηλή προσθιαία εκτομή, δημιουργία νεολικίθου, κλπ.) το Π.Α. καλύπτεται από το ποσοστό αναπηρίας της βασικής νόσου.

Μετεγχειρητικές καταστάσεις παχέος εντέρου
Α. Κατόπιν επεμβάσεων για καλοήθεις παθήσεις (ελκώδης κολίτιδα, νόσος του Crohn, εκκολπωματική νόσος και εκκολπωματίτιδα του παχέος εντέρου, σύνδρομο Gardner και σύνδρομο Peutz-Jeghers).
Καλοήθη νεοπλάσματα (λιπώματα, αιμαγγειώματα, αδενωματώδεις πολύποδες).
Β. Επεμβάσεις για κακοήθεις παθήσεις (καρκίνος παχέος εντέρου, σάρκωμα, λειομυοσάρκωμα).
Γ. Επίπεδα βαρύτητας βάσει κλινικής εικόνας – παρακλινικών και εργαστηριακών εξετάσεων.

ΕΠΙΠΕΔΑ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ

1ο Επίπεδο
Εκτομή τμήματος του παχέος εντέρου για καλοήθεις παθήσεις.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ – ΙΑΤΡΟΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ: Καλή
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ……………………………..0%

2ο Επίπεδο
Υφολική εκτομή (>50%) και δημιουργία ειλεο-ορθικής αναστόμωσης ή ολική ορθοκολεκτομή (100%) λόγω καλοήθων παθήσεων (πολλαπλή πολυποδίααη, ελκώδης κολίτιδα κ.λπ.) και εφόσον υφίστανται λειτουργικές διαταραχές του τύπου των πολλαπλών διαρροϊκών
κενώσεων και της ακράτειας:
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ ……………………………10% – 30%
Σε ολική κολεκτομή ……………..50% για ένα (1) χρόνοκαι επανεξέταση

3ο Επίπεδο
Μόνιμη κολοστομία μετά την αντιμετώπιση καλοήθων παθήσεων
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ …………………………..30% εφ’ όρου ζωής“

Πηγή
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!